Öğrencinin barınma çilesi!

Sadece bir devlet ve bir belediye yurdunun olduğu Kadıköy’de, üniversite öğrencileri kalacak yer bulma telaşına düştü. İlçedeki kiralarsa cep yakıyor

20 Ağustos 2015 - 13:04
Miray BACAK - İpek ÇAVUŞ
Üniversite kayıtları ve devlet yurtları için başvurular tamamlandı. Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) sonuçlarına göre İstanbul'da bir üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerden bazıları, barınmak için devlet yurtlarını ya da özel yurtları tercih edecek. Evde kalmak isteyen öğrenciler ise üniversitelerine yakın bölgelerde kiralık ev aramaya başladı. Üniversitelerin bulunduğu semtlerde öğrenci nüfusunun artması kira fiyatlarının da yükselmesine neden oldu. Gazete Kadıköy olarak Kadıköy’de bulunan özel yurtları ve ev fiyatlarını araştırdık.

ÖZEL YURTLAR CEP YAKIYOR
Üniversiteye yeni kayıt yaptıran öğrenciler, eğitim hayatları boyunca kalacakları yurt ya da ev arayışına başladı. Toplam beş üniversitenin olduğu Kadıköy’de çevre ilçelerdeki üniversiteden gelen öğrenciler de ilçeye yoğun ilgi gösteriyor.  
Kadıköy sınırları ve çevresinde yer alan özel yurtları araştırdığımızda odaların genellikle 2, 4 ve 6 kişilik olduğu, fiyatların ise aylık 600 TL ile 900 TL arasında değişiklik gösterdiği gözleniyor. Kadıköy Belediyesi’ne ait Kozyatağı’nda bulunan Aysel Abdullah Öğücü Yüksek Öğrenim Kız Öğrenci Yurdu’nda ise 4 kişilik odaların fiyatları 460 TL iken 2 kişilik odaların fiyatları 600 TL arasında değişiyor.
Kredi Yurtlar Kurumu’na ait Merdivenköy’deki Akkadın Hacı Mustafa Tarman Kız Öğrenci Yurdu’nda ise odalar 6 kişilik ve fiyatı 130 TL. Sabah kahvaltısı ve akşam yemeklerinin belirli bir fiyat aralığı var ve bu fiyatı aşan öğrencilerden ekstra ücret alınıyor.
Kadıköy’de çok fazla üniversite öğrencisi olmasına rağmen, devlete ait sadece bir yurdun olması da büyük bir eksiklik olarak dikkat çekiyor.

ÖĞRENCİ ÇOK EV YOK
Büyük şehirlerde maliyet yol ve yemekle birlikte daha da yükseliyor. İstanbul, öğrencinin yaşamını sürdürmesi için en pahalı illerden. İstanbul’un gözdesi olmaya başlayan ve öğrencilerin yoğunlukta yaşadığı Kadıköy çevresinde ev fiyatları bin 300 ile 2 bin TL arasında değişiyor. Yüksek kiralara bir de ev sahiplerinin öğrenciye ev vermek istememesi eklenince işler daha da zorlaşıyor. Kentsel dönüşümün en yoğun yaşandığı Kadıköy’de, uygun fiyata ev bulmak işin en zor kısmı…

YENİ BİR TERCİH
Hepimiz üniversiteye başlamadan önce “Eee şimdi nerede kalacağım” sorusuyla karşı karşıya kalmışızdır. Yurtkur, özel yurt, ev bulma aramalarına girmeye başlarız. Çevremizdeki herkes bir şey söyler. Kimi “Yurt olmaz! Çok kalabalık, ders çalışamazsın” der,  kimileri ise “Evde yapamazsın, sorumluluk alabilecek yaşta değilsin” diyerek çiçeği burnundaki öğrencileri çıkmaza sokarlar. Öğrenciler eğer aileleri ile birlikte kalıyorsa rahatlarını bozmadan yaşantılarına devam ediyor. İl dışından gelip Kadıköy çevresinde okuyan öğrencilerin çoğunluğu ise devlet yurdunda kalıyor, eğer devlet yurdu çıkmamış ise özel yurdun yolunu tutuyor. Özel yurtlar her keseye uygun olmadığı için öğrenciler birkaç kişi bir araya gelip eve çıkmaya daha olumlu bakıyorlar. İlk yıllarını çoğunlukla devlet yurdunda geçiren öğrenciler bir sonraki yıl çevre yerlerde ev aramaya başlıyorlar. Eve çıkan öğrencilerin büyük bir kısmı ise kira fiyatlarının yüksek oluşundan ve çevrenin öğrencilere pek sıcak bakmadığından yakınıyor.
   Görüşlerini aldığımız üniversite öğrencileri, Kadıköy’deki ev ve yurt fiyatlarının yüksekliğinden şikâyetçi:
Gizem Eşsizoğlu: Şu an iki arkadaşımla bir apartta yaşıyorum. Ama maddi durumumuz kötü olsaydı dört kişi eve çıkmak zorunda kalırdım çünkü başka çarem yok.
Buket Değirmen: İstanbul Haydarpaşa Öğrenci Yurdu’nda kalıyorum. Bu benim için bir şans çünkü buraya herkes giremiyor. Kalacak yer bulamamış olsaydım İzmir’e ailemin yanına dönmem gerekirdi.
İsmail Gülay: Yurt ve evden başka alternatif olmadığı için ikisinden birini seçmek zorunda kaldım. Üniversite’nin yurdunu araştırırdım fakat onlar da zor denk geliyor. Başka bir seçenek olarak apart daireler de olabilir fakat onların da fiyatları pahalı. O yüzden üç arkadaş bir ev tutmayı daha uygun gördük.
Büşra Şahin: Şu an ailemle birlikte kalıyorum ve kendimi şanslı hissediyorum. Ama kalacak yerim olmasaydı devlet yurduna başvururdum. Sonraki zamanlarda ise uygun fiyatlı özel yurt veya ev bakardım. Bir yandan da geçimimi sağlayabilmek için de yarı zamanlı olarak çalışırdım.



 

ARŞİV