Grip salgınından korunmak için önleminizi alın

Son günlerde pek çok insan yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı ve baş ağrısı gibi şikâyetler yaşıyor.

15 Ocak 2014 - 13:06
Son günlerde pek çok insan yüksek ateş, öksürük, burun akıntısı ve baş ağrısı gibi şikâyetler yaşıyor. Soğuk hava ve kapalı alanlarda çok vakit geçirilmesi nedeni ile çoğunlukla H3N2 virüsünün yol açtığı grip hızla yayılıyor. Bu grip çeşidi aslında tanıdık ama gün geçtikçe etkisini artırabilen ve dikkat edilmesi gereken bir rahatsızlık olarak tanımlanıyor. Memorial Şişli ve Ataşehir Hastaneleri Klinik Laboratuvarlar Koordinatörü ve Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kenan Keskin, grip ve korunma yolları hakkında bilgi verdi. 
Mevsim itibariyle grip hastalığı sıklıkla görülüyor. Ancak bu son salgın korkulanın aksine yeni bir virüs tipinden değil, çoğunlukla H3N2 virüsünden kaynaklanıyor. Vakaların yaklaşık yüzde 80’i H3N2, geriye kalanların tamamına yakını ise H1N1 virüsüne bağlı olarak ortaya çıkıyor. Bu hastalık genel olarak ağır seyirli. Yaklaşık 1 hafta istirahat edilmesi gerekebilir. Antibiyotik kullanımı fayda etmiyor. Gripten korunmanın en etkili yollarından biri de aşı olmak. Şubat ayı sonuna kadar aşılanma yapılabilir.
 
RİSK ALTINDA OLABİLİRSİNİZ
Belirtilerle karşılaşıldığı ilk anda doktora başvurulması gerekir. Kalp ve kanser hastaları, yaşlılar, hamileler, akciğer ve kalp-damar sistemi hastalığı olanlar, şeker hastaları, kronik böbrek yetmezliği olanlar, sağlık çalışanları, 65 yaşın üzerindeki kişiler ve bağışıklık sistemi baskılanmış olanlar risk altındadır.
 
ANTİBİYOTİKLE GEÇMİYOR
Antibiyotikler gribi tedavi etmemektedir. Doktor tavsiyesi dışında, gelişigüzel kullanılması kesinlikle sakıncalıdır. Gripten korunmada yeterli ve dengeli beslenme, kaliteli uyku, yeterli dinlenme ve hijyen kurallarına dikkat edilmesi çok önemlidir.
 
HASTALIKTAN KORUNMAK İÇİN…
·       Ellerin sık sık su ve sabunla yıkanması, bu yapılamıyorsa alkol içeren el temizleyicilerin kullanılması pek çok hastalıktan korunmaya yardımcı olur.
·       Masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgâhı, oyuncak gibi sık dokunulan eşyaların günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi gerekir.
·       Günlük kullanılan temizlik maddeleri dışında klor, hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve alkol gibi bazı kimyasal maddeler de dezenfekte için etkilidir.
Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu gibi eşyaların başkası tarafından kullanılmaması gerekir. Bunların elle temas edilmeden yıkanması, sonrasında ellerin dezenfekte edilmesi gerekir.
·       Hastaya ait tabak, çatal ve bıçaklar bulaşık makinesinde ya da elde deterjan kullanılarak yıkanmalıdır.
·       Bulaşmayı önlemek için öksürme, aksırma sırasında ağız ve burun mendille kapatılmalıdır. Eğer mendil yoksa ve ağız-burun el ile kapatılmışsa, eller su ve sabunla yıkanmalıdır.
·       Grip olan kişiler başkaları ile yakın temastan kaçınmalı, hastalığın bulaşıcı olduğu dönemde işe ve okula gitmemelidir. Gribe yakalananların belirtilerin başlamasından 7 gün sonrasına ya da belirtilerin tamamen geçmesinden bir gün sonrasına kadar evde istirahat etmesi önemlidir.
·       Grip olanların maske takması (cerrahi maske, standard maske) diğer insanlara bulaşmanın önlenmesine yardımcı olacaktır. Hasta olmayan kişiler hastaların yanına girerken maske kullanmalıdır. Hasta kişilerle tokalaştıktan veya solunum salgıları bulaşmış yüzeylerle temastan sonra göz, burun veya ağza dokunmak bulaşmaya neden olabilir.
·       Bulunulan mekan sık sık havalandırılmalıdır.
·       Gripten korunmanın en etkili yolu aşıdır.

ARŞİV