Gürşen Kafkas'ın yeni kitabı çıktı.

Kadıköylü eğitimci-yazar Gürşen Kafkas’ın “Türkiye’de Eğitim ve Öğretmen” adlı kitabı yayımlandı.

14 Ağustos 2014 - 13:51
Kadıköylü eğitimci-yazar Gürşen Kafkas’ın “Türkiye’de Eğitim ve Öğretmen” adlı kitabı yayımlandı.

 

 

Mustafa SÜRMELİ

 
 

57 yıllık eğitim emekçisi ve yöneticisi Gürşen Kafkas’tan bir başucu eser daha… Kafkas’ın “Türkiye’de Eğitim ve Öğretmen” adlı kitabı yayımlandı.“Eğitendir, öğretendir öğretmen” diyen Kadıköy’ün üretken kalemlerinden ve emektar eğitimcilerinden Gürşen Kafkas, 300 sayfalık yeni kitabında dünden bugüne eğitimdeki süreci anlatıyor. İnce çalışmanın ürünü kitabıyla ilgili olarak, “57 yıllık eğitimci ve eğitim yöneticisi eğitimciliğim, birikimimle bu kitabı hazırladım” diyen Kafkas, kitabının sunum bölümünde çağdaş dünya ülkesi olmak için akıl ve bilim ışığında ezberci eğitim yerine öğrenci merkezli eğitimin gerekliliğine dikkat çekerken, eğitimin merkez noktasında öğretmen olduğunu ifade ediyor. Sunum yazısında öğretmen yetiştirmede ve seçiminde hatalar olduğu düşüncesini de ifade eden Gürşen Kafkas, köy enstitülerinin toplumun gelişmesindeki katkılarına da uzun uzun değinmeden geçmiyor.“Türkiye’de Eğitim ve Öğretmen” eserinde, Eğitimci Yazar Kazım Saymalı ile Prof. Dr. İrfan Erdoğan tarafından kaleme alınmış iki önsöz bulunuyor. Ayrıca Prof. Dr. Erol Eti, Prof. Dr. Metin Sözen, Yrd. Doç. Dr. Sakin Öner, Eğitimci Yazarlar Osman Ünal ile Türkay Korkmaz da kitapla ilgili görüşlerini kaleme almışlar.Kitap 3 bölümden oluşuyor. Birinci bölümde eğitim olgusu farklı boyutlarıyla derinlemesine anlatılıyor. İkinci bölümde öğretmenler ve sorunları anlatılırken, üçüncü bölümde köy enstitüleri anlatılıyor.Gürşen Kafkas yeni kitabının arka kapağında düşüncelerini şöyle ifade ediyor: “Bireyin davranış gelişimi, toplumun aydınlanması ve ülkenin yenileşmesinin temeli eğitimdir. Bugün, ülkemizde uygulanan eğitim sistemi başarısız ve karmaşa içindedir. Örgün ve yaygın eğitimde bilimselliğe ağırlık verilmelidir… 57 yıllık eğitim emekçisi ve yöneticisi olarak bilgi, deneyim, araştırma ve uygulamalarımı yazdığım kitap ve makalelerimi toplumla paylaştım. Eğitimimizin çıkmazda olduğu günümüzde çözüme bir ışık umuduyla; ‘Türkiye’de Eğitim/Öğretmen ve Köy Enstitüleri’ kitabımı hazırladım. Eğitimin ve öğretmenliğin tükenişini izlemek içimi acıtıyordu.” 

YILIN ÖĞRETMENİ DE SEÇİLMİŞTİ
 Meslek yaşamı dolayısıyla Türkiye’nin birçok yerinde görev yapan Gürşen Kafkas, Mardin Lisesi, Diyarbakır merkezde ve Lice’de, İstanbul’un üç ayrı ilçesinde okul yöneticiliklerinde bulundu. O’na göre belki de Köy Enstitüsü çıkışlı olması, onu üretime yönelik, uygulamalı eğitime yöneltti. Öğretmen ve öğrencilerinin başarısını hep ödüllendirdi. Öğrencilerini yarınların umudu, öğretmenlerini de o umudun yol göstericisi ve ışığı olarak algıladığını belirten Kafkas, eğitim yöneticiliğindeki başarısını, birlikte çalıştığı öğretmen arkadaşlarının başarı ve özverisine borçlu olduğunu belirtirken, “Yönetici bir ışıktır. Işığı tutan elleri unutmayalım” diyerek mesaj veriyor.
Eğitimci-Yazar Gürşen Kafkas, 1985’te İstanbul-Fatih Çapa Ortaokulu müdürüyken eğitim ve öğretimdeki başarısı dolayısıyla yılın öğretmeni seçildi. 38 yıldır yazdığını, öğretmen olmanın temelini Köy Enstitüsünde aldığını, yaparak, yaşayarak, üreterek, eğitimin sırrını öğreterek öğretmen olduğunu, kitap okumanın zevkini, yazmanın tadını, öğrenmeyi ve öğrenmenin önemini kavradığını söyleyen Kafkas, eğitimde bilgi, deneyim ve sevginin önemli olduğunu vurguladı.

ARŞİV