Güneş panelleriyle 920 bin TL'lik tasarruf sağlandı

Geçen sene aralık ayında Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi’nin çatısına kurulan güneş panelleri sayesinde bir yılda yaklaşık olarak 200.000 kWh’lık elektrik üretimi gerçekleştirildi ve 920 bin TL’lik bir tasarruf elde edildi

15 Aralık 2022 - 18:20

Kadıköy Belediyesi, geçen yıl aralık ayında Evlendirme Dairesi’nin çatısına kurduğu güneş panelleriyle hem iklim değişikliği ile mücadele etme hedeflerini gerçekleştiriyor hem de ürettiği elektrik ile faturasının yükünü hafifletiyor.

Belediye, 21 Aralık 2021’de Evlendirme Dairesi’nin çatısına kurduğu güneş panelleri ile Evlendirme Dairesi’nin tüketeceği elektriğin önemli bir kısmını güneşten temin etmeye başladı. Kurulan 384 güneş paneli ile binanın elektriğinin yüzde 40’ını güneş enerjisinden karşılayan belediye, 920 bin liralık tasarruf elde etti.

Kadıköy Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’nde Çevre Mühendisi olarak görev yapan Eren Saygılı, yapılaşmasını tamamlayan, tüketimi oldukça fazla olan Kadıköy gibi bir ilçede tedarik problemlerine çare bulmak zorunda olduklarını hatırlattı. Geçen yıl Evlendirme Dairesi’nin çatısına kurdukları Güneş Enerji Santrali ile binanın enerjisinin yüzde 40’ının güneşten temin edilmeye başlandığını hatırlatan Saygılı, “Sistem 135 kw güce sahip. GES ihalemizi belediyemizin öz kaynaklarıyla 985 bin TL bedelle sonuçlandırdık. O zamanki üretim projeksiyonlarına göre tesisin kendini amorti etme süresi 4 yıl olarak ön görülüyordu. Ancak ekonomik gidişat ve elektrik birim fiyatlarındaki artış bu konuda ciddi değişime sebep oldu” dedi.

MALİYETİNİ BİR YILDA ÇIKARDI

Bir sene içerisinde elde edilen tasarruf hakkında bilgi paylaşan Saygılı, “Bir yılda yaklaşık olarak 200 bin kWh’lık elektrik üretimi gerçekleştirdik. Şu an elektriğin Kilowatt saatini vergiler dahil yaklaşık olarak 4,6 TL’den satın alıyoruz. Kaba bir hesap yapacak olursak 920 bin TL’lik bir tasarruf elde etmiş oluyoruz. Kısacası bu sistem enerji fiyatlarının sürekli artış gösterdiği ülkemizde kendi maliyetini 1 senede çıkarmış oldu diyebiliriz. GES projemizin elektrik fiyat artışlarından hemen önce faaliyete girmesiyle süreç bizim için tahminimizden çok daha kârlı bir hale geldi ve beklendiğinden çok daha iyi sonuçlandı diyebiliriz” şeklinde konuştu.

YENİ PROJELER

Güneş panelleri projesinin genişletileceğini dile getiren Saygılı, “Projeyi genişletmek için çalışmalarımız devam ediyor. Şu ana kadar 11 hizmet birimimizin GES fizibilite çalışmaları tamamlanmış olup üç nokta için detaylı proje geliştirme çalışmalarımız devam etmektedir. Örnek verecek olursak yapılacak GES’lerle sadece elektrik ihtiyacımızı değil su ihtiyacımızı da karşılamayı hedefliyoruz. Yağmurlu günlerde GES elektrik üretemeyecek ama yağan yağmur suları panellerin yüzeyinden toplanarak bir yeraltı deposunda aktarılacak ve sokak temizliği, araç yıkama gibi faaliyetlerde kullanılacak. Bunun gibi yapılacak projelerimizde ikincil hatta üçüncül (Elektrikli Sokak Süpürme Araçlarının Şarj ihtiyaçlarının bu GES’lerle karşılanması) faydaları sağlamayı hedeflemek bizim için bir tercih değil zorunluluktur. Çünkü Kadıköy olarak yapılaşmasını tamamlamış, yoğunluğun ve tüketimin oldukça fazla olduğu bir yerde gelecekte karşımıza çıkması muhtemel tedarik problemlerine belediye olarak bugünden çare bulmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

KUTU: YILDA 199.38 MWh ELEKTRİK ÜRETTİ

Yaklaşık olarak bir yılını dolduracak olan GES projesinin elektrik üretim miktarları aşağıdaki tablodadır:

Ay

Güç(MWh)

Aralık(2021)

2,3

Ocak

6,16

Şubat

9,42

Mart

12,31

Nisan

20,07

Mayıs

28,57

Haziran

26,72

Temmuz

31,33

Ağustos

22,4

Eylül

18,8

Ekim

12,6

Kasım

7,3

Aralık

1,4

Toplam

199,38


ARŞİV