Güvercinler için tüneme kulesi

FMV Özel Erenköy Işık Ortaokulu öğrencileri kuşlar için tüneme kulesi tasarladı. Kadıköy Belediyesi’yle yapılan ortak çalışma ile “tüneme kulesi” Karikatür Evi’nin karşısına konuldu

25 Ocak 2017 - 14:26

FMV Özel Erenköy Işık Ortaokulu Jr.Roboformers Lego Robotik Takımı “Hayvanlar - Yaşam Ortaklarımız” adlı bir proje gerçekleştirdi. Öğrenciler proje kapsamında Kadıköy Belediyesi ile ortak çalışma yürüterek Kadıköy sınırları içerisinde şehir güvercinlerinin yoğun olarak bulunduğu bir alan belirledi. Öğrenciler bu alanda kuşların beslenme ve tüneme alışkanlıklarını yerinde gözlemledi ve Ornitolog - Kuş Bilimci ve kuş gözlemciler ile iletişime geçerek bir tüneme kulesi tasarladı.

 Öğrencilerin tasarladığı tüneme kulesi geçtiğimiz hafta Karikatür Evi’nin karşısındaki meydana yerleştirildi. Bu proje ile güvercinlerin dışkılarını kuledeki bölmelere bırakması ve hem çevre kirliliğin azaltılması hem de güvercin dışkısından ekonomik gelir elde edilmesi planlanıyor.

“GÜBRE OLACAK”

Gazete Kadıköy olarak FMV Özel Erenköy Işık Ortaokulu Jr.Roboformers Takımı öğrencileri ile proje hakkında konuştuk.

Öğrenciler yaptıkları görüşmeler sonucunda kuşların beslenme ve tüneme alanlarının düzenlemesi ile güvercin dışkılarının belirli bir bölgede toplanmasının mümkün olduğunu belirtiyor. Öğrenciler yaptıkları araştırmalar sırasında şehir güvercinlerinin dışkılarının ekonomik bir değeri olduğunu fark ettiklerini de ifade ediyor. Şehir güvercinlerinin dışkılarının bir takım işlemlerden geçtikten sonra gübre olarak da kullanılabildiğini söyleyen öğrenciler, öncelikli amaçlarının kuşların beslenebilecekleri ve tüneyebilecekleri kuleler yaparak bu kuleleri şehir meydanlarına kurmak olduğunu belirtiyor.

Öğrencilerin araştırmalarına göre; şehir güvercinleri beslenme alışkanlıklarına göre belirli bölgelerde toplanıyor. Beslenme kuleleri ile kuşlar istenilen bölgelere çekilecek. Bu kuleler kuşların bir alanda beslenmesini ve tünemesini sağlayacak. Kulelerde biriken dışkılar toplanarak bu dışkıların ekonomik olarak değerlendirilmesi planlanıyor. 

Jr. Roboformers takımının projesi, 4 Şubat 2017 günü düzenlenecek First Lego Lig İstanbul Turnuvası’nda sergilenecek.


ARŞİV