Gözel Hanımın kahvesi…

Kadıköy’de hanımlara özel açılan Gözel Hanımlar Kahvesi’nde kahve bahane, dostluk ve muhabbet şahane.

27 Ağustos 2013 - 12:19

Mustafa SÜRMELİ

Geçtiğimiz günlerde aradığım bir kitabı bulabilir miyim düşüncesiyle yolum Kadıköy Aziz Berker Kütüphanesi’ne düştü. Zira Aziz Berker Kütüphanesi, Rıhtım’ın sakin arka sokaklarında kendine has ambiyansıyla rahatlıkla kitap okuyabileceğiniz bir mekân. Tam kütüphanenin kapısından içeri girecekken kapının hemen sol tarafında camında “Gözel Hanımlar Kahvesi” yazan bir mekân dikkatimi çekti. Bir an hanımlar ve kahve kavramlarını zihnimde bağdaştırmaya çalıştım. Daha önce hanımlara özel bir kahvehane duymamış ve görmemiştim. İnceleme ihtiyacı hissettim ve zili çaldım. İsminin Gözel Efendiyeva Çağlar olduğunu öğrendiğim bir hanımefendi kapıyı açtı. Kendisi bir öğretmen. Azerbaycan’da matematik öğretmeniyken, ilk defa 1990 yılında Türkiye’ye gelmiş. Türkiye’ye duyduğu sevgi sayesinde bu ziyaretler zamanla sıklaşmış. Türkiye’den evlenmiş. 18 yıldan bu yana İstanbul’da yaşıyor. 1994-95’te İşletme Fakültesi’ni de tamamlamış. Eğitimi, kültürü ve bilgisiyle aydın bir kişiliğe sahip Gözel Efendiyeva.

Gözel Hanım’ın Kadıköy ile ilgili yönü nedir? diye soracak olursanız eğer, bundan sonra açıklamaya başlayalım. İş dolayısıyla yaklaşık 4 yıl önce Kadıköy ile yolu kesişmiş Gözel Efendiyeva’nın. Kentte sıklıkla gördüğü kahvehaneler dikkatini çekmiş. Gözel Hanım’ın verdiği bilgiye göre Azerbaycan’da kahvehane kültürü yokmuş. İlgisinin nedeni de aslında bu. Kahvehanelerin erkeklerle dolu olması da Gözel Hanım’ın dikkatini çeken diğer bir nokta. “Kadınların da gidebileceği bir kahvehane neden olmasın” diye düşünmüş ve karar vermiş Kadıköy’de bir hanımlar kahvesi açmaya. Şimdi Ocak ayından bu yana hizmet veren bir hanımlar kahvehanesi var Kadıköy’de. Rasimpaşa mahallesi Nüzhet Efendi sokakta hem de “Gözel Hanımlar Kahvesi” adıyla…
KAHVE BAHANE SEVGİ VE MUHABBET ŞAHANE
Gözel Hanımlar Kahvesi’nin iç dekorasyonu şahane mi şahane. Tam da hanımeli değmiş dedirtecek cinsten. Mor ve lila renkler hakim. Menekşeler de unutulmamış. Sanki arkadaşınıza misafirliğe gitmişsiniz de iki lafın belini kırıyormuşsunuz gibi oluyorsunuz. Gözel Efendiyeva çok sevdiği arkadaşı Semra Hanım ile ev yapımı müthiş yiyecekler hazırlıyor. Kahve, çay, sohbet derken günün stresini, sıkıntılarını unutuveriyorsunuz. Türkiye ve Azerbaycan bayrakları eşliğinde hazırlanmış dekorasyonda televizyon da unutulmamış. Anlayacağınız, günün dizilerini, programlarını da kaçırmıyorsunuz. İnternet imkânı da cabası.
Beylerin eşleri olmadan giremediği hanımlar kahvesi yeni olması dolayısıyla Kadıköy’de pek bilinmese de müdavimleri oluşmaya başlamış. Tatil dönüşünde ilginin artması bekleniyor. Genç-yaşlı tüm hanımların doğum günü, kutlama gibi özel günlerini burada düzenleyebileceklerini belirten Gözel Efendiyeva zaman zaman öğrencilerin de internetten ödevlerini mekanda yaptıklarını, bunun da kendisini oldukça mutlu ettiğini söylüyor.
Meraklısına adresi:
Rasimpaşa mah. Nüzhet Efendi Sok.
No: 51/3 Baysal Ap. Kadıköy
Tel: 0216 348 26 56

ARŞİV