Gözetleme değil SES ÖLÇÜMÜ YAPILIYOR

Kadıköy Belediyesi, masa işgallerini takip etmek ve gece belli bir saatten sonra ses yüksekliğini ölçmek için Çarşı’ya kamera ve mikrofon yerleştirdi.

26 Haziran 2013 - 12:01
Kadıköy Belediyesi, masa işgallerini takip etmek ve gece belli bir saatten sonra ses yüksekliğini ölçmek için Çarşı’ya kamera ve mikrofon yerleştirdi. Amaç; özel yaşama müdahale değil yaya alanlarını işgallerden kurtarmak ve yüksek ses şikâyetlerinin tespitini anında yapmak... Belediye, kamera kayıtlarının hiçbir kurumla paylaşılmayacağını da vurguluyor.
 
Fotoğraflar: Ertuğ AKGÜN
İstanbul’un en canlı bölgelerinden Kadıköy Çarşı’da yaşanması olası kaldırım işgalleri ve gürültü kirliliğine karşı Kadıköy Belediyesi önlem aldı. Belediyenin Çevre Müdürlüğü, kamerayı kaldırım işgallerini tespit için, mikrofonu da gürültü kontrolü için koydu.
Durumdan habersiz olan Çarşı esnafından Ali Atalay, dilekçe yazarak Kadıköy Kaymakamlığı’na başvurdu. Dilekçe üzerine özellikle içki servisi yapan mekânların yoğun olduğu sokaklara gelerek keşif yapan emniyet yetkilileri kameraların kendileri ve MOBESE sistemiyle ilgisinin olmadığını söyledi.
 
SADECE DESİBEL
ÖLÇÜLÜYOR
Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk kameraların üzerindeki mikrofonların kesinlikle kayıt alınmadığını ve dinleme yapılmadığını belirterek, “Mikrofonlardan ses kaydı alınmıyor. Sadece desibel ölçümü yapılıyor. Mikrofonlar, gürültü sınırı olan 47 desibelin aşılması durumunda devreye giriyor’ diye konuştu.
 
MÜDAHALE DEĞİL ÖNLEM
Kadıköy Belediyesi’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, Caferağa Mahallesi Güneşli Bahçe Sokağa konulan kameraların sokaktaki sıkça şikâyet konusu olan masa ve sandalyelerin kaldırım işgalini tespit etmek ve gece belli bir saatten sonra ses yüksekliğini ölçme amaçlı olduğunu vurgulandı. Kameraların alt kısımda yer alan ölçüm aletinin ses kaydı yapma özelliği bulunmamakla beraber belli bir desibelin üstündeki ses ölçümünü grafik olarak kayıt altına almakta ve uyarıda bulunduğu belirtilerek, “Uygulamadaki amaç; mekânlara yönelik kısıtlayıcı bir çaba veya özel yaşama müdahale değil, yaya alanlarını işgallerden kurtarmak ve yüksek ses şikâyetlerinin tespitini anında yapmak ve müdahale etmektir. Bu tür şikâyetlerde işlem yapılabilmesi için nesnel kayıt zorunludur. Görüntülerin bir başka kurumla paylaşılması söz konusu değildir” denildi.
Önümüzdeki günlerde Kadıköy Belediyesi ile Kadıköy Çarşı Derneği bir araya gelerek konunun tekrar değerlendirileceği öğrenildi. 
 

ARŞİV