Göztepe Parkı'na beklenen karar; Parka cami yapılmayacak!

​Kadıköy'ün en önemli yeşil alanlarından biri olan Göztepe Parkı'na cami yapma kararı, 2005 yılında cami girişiminde bulunan İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan bir düzenleme ile rafa kaldırıldı. Büyük tepkilere neden olan cami girişimin ardından park, planlara ''park ve dinlenme alanı” olarak işlendi.

22 Eylül 2011 - 15:45

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi (İBB), 2005 yılında cami yapılması amacıyla dini tesis ilan edilen Göztepe 60. Yıl Parkı’nın “Park ve dinlenme alanı” olarak kalmasına karar verdi.
İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanan ve İBB Meclisi’nin Eylül ayı toplantısında değerlendirilen rapor, HAS Partili Ahmet Sadıkoğlu’nun ret oyuna karşın AKP ve CHP grubunun oylarıyla kabul edildi.

OLAYLAR NASIL BAŞLAMIŞTI?

Büyük protestolara neden olan Göztepe Parkı'na cami yapma girişimi 2005 yılı Eylül ayında başladı. İBB Meclisi 15 Eylül'deki oturumunda, 1/5 bin ölçekli Kadıköy Merkez İlçe Nazım İmar Planı'nda yeşil alan olarak ayrılan 30 dönümlük Göztepe Parkı'nın 2.5 dönümünün ibadethane olarak ayrılmasına ilişkin 185 No'lu raporu oylandı. İmar ve Bayındırlık Komisyonu'nun oybirliğiyle sunduğu raporda 'talep üzerine halen Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü'nce fidanlık olarak kullanılan alanın küçük bir kısmına, Bağdat Caddesi üzerindeki Galippaşa Camisi'nin yarattığı trafik yoğunluğunu azaltmak amacıyla bölge nüfusunun ihtiyacı olan dini tesis alanının yapılmasının ve yeşil dokuya zarar vermeyecek şekilde parkın 2.5 dönümlük bölümünün kullanılmasının uygun olacağı' belirtildi. Rapor, Büyükşehir Belediye Meclisi'nde CHP grubunun ret oylarına rağmen AKP'nin oylarla kabul edildi.

''YEŞİL ALANI BETON YAPMAYIN''

İBB'nin parka cami yapma kararı tepkilere neden oldu, eylemler yapıldı, imza kampanyası başlatıldı. Zira Göztepe Parkı, Kadıköy'ün en önemli yeşil alanlarından biri...9 kilometrelik Bağdat Caddesi'nin tek büyük yeşil alanı ve çevrenin oksijen kaynağı olan alan, başta Kadıköy olmak üzere Anadolu yakasındaki İstanbulluların nefes alabildiği, spor yaptığı, çocukların oyun oynadığı önemli bir park... Cami yapımına karşı çıkan mahalle sakinleri, ''Biz cami yapılmasına karşı değiliz. Var olan yeşil alanların korunması gerektiğini düşünüyoruz. Bağdat Caddesi'nin yarattığı trafik kirliliğine nefes aldıran Göztepe Parkı olduğu gibi korunmalı. Kadıköy'deki yeşil alanlar maksatlı olarak kaldırılıyor. Burada camiye de ihtiyaç yok'' diye tepkilerini dile getirdi. Bu girişim Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası ve Kadıköy Kent Konseyi başta olmak üzere meslek odaları ve stk'ların ve milletvekillerinin de tepkisini çekti. Yapılan açıklamalarda, bu kararının CHP'li Kadıköy'ü cezalandırmak anlamına geldiği vurgulandı.

OLAYLI PROTESTO

Aralık 2005'te ise Göztepe Parkı'na cami yapımı yönündeki karar, 100'ün üzerinde sivil toplum kuruluşu, meslek odası ve vatandaşların katılımıyla oluşturulan “Duyarlı Kentliler Hareketi” tarafından protesto edildi. Çevreciler, slogan ve pankartlarla kararı eleştirdi. Ancak bu sırada Anadolu'da Vakit gazetesi muhabirinin, "Özgürlük Parkı'na tiyatro salonu inşası başlamasına neden tepki göstermiyorsunuz?" demesi gerginliğe neden oldu.

BAŞKAN ÖZTÜRK DAVA AÇTI

 3 kilometrelik alanda 4 caminin bulunduğunu belirten Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk,
''Sorun camiye karşı çıkmak değil. Bu alana kütüphane, hastane de yapılamaz çünkü burası bir yeşil alan. Kadıköy'ü nâzım imar planları 3 ay önce aynı belediye meclisinden geçti. Bu süreçte kurumların görüşü alınır. Kadıköy Müftülüğü bile, bölgede camiye ihtiyaç olduğunu belirtmedi, böyle bir talepte bulunmadı. Burada camiye ihtiyaç varsa, 15 yıldır Kadıköy Belediyesi'nde yönetici olarak önce benim bilmem gerekirdi, ama kimse bana sormadı'' dedi.
Bu kararın nasıl aldığını araştıran Kadıköy Belediyesi yetkilileri, Göztepeli bir vatandaşın parka cami yapılması için topladığı imzaları Büyükşehir Belediyesi Şehir Planlama Müdürlüğü'ne ilettiği, müdürlüğün bu talebi Meclis'in onayına sunduğunu tespit etti. Ekim 2005'te ise Selami Öztürk, Göztepe Parkı'na cami yapılmasına olanak sağlayan plan değişikliğine ilişkin kararın iptali ve yürütmesinin durdurulması amacıyla kişisel olarak İstanbul İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Öztürk, dilekçesinde, ''16 yıldan beri yöneticiliğini ve 11 yıldan beri de Belediye Başkanlığı yapmış olduğum Kadıköy İlçesi'nin ihtiyaçlarının neler olduğunu en iyi bilebilecek yöneticilerden biriyim. Bugüne kadar şahsıma ve yöneticiliğini yaptığım Kadıköy Belediyesi'ne ne vatandaşlardan ne de müftülükten ya da Diyanet'ten yazılı ya da sözlü olarak ihtiyaç başvurusu olmamıştır. Bu bölgenin böyle bir alana ihtiyacı yoktur. Yeni dini tesis alanı yapılmak istenen bu bölgedeki yerin 1 kilometrelik çapı içerisinde 3 adet cami ve 1 adet mescit bulunmaktadır'' dedi. Öztürk'ün ardından birçok vatandaş da konuyla ilgili dava açtı. 

KARAR 2007'DE İPTAL EDİLDİ

Göztepe Parkı’na cami yaptırma kararı, Mart 2007'de, İstanbul 5. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararla iptal edildi. Burada Kadıköylü bir eczacı kadının açtığı davada, mahkeme iptal kararı olarak, Göztepe Parkı’na yürüme mesafesi içinde üç tane cami bulunduğu belirtildi.


ARŞİV