Göztepe'de fail-i mâlum bir cinayet!..

Bundan yaklaşık 110 yıl önce Göztepe'de işlenen bir cinayeti kapak konusu yapan Kadıköy Life dergisi, İstanbul'a 16 yıl boyunca ‘belediye başkanı’ ve ‘vali’ olarak hizmet verdi.

13 Kasım 2014 - 13:49

Osmanlı Devlet adamı, 1855-1906 yılları arasında yaşayan Rıdvan İsmail Paşa’nın başarılarla dolu kısa yaşam öyküsü ve trajik ölümü, Kadıköy Life dergisinin Kasım-Aralık 2014 sayısına kapak konusu oldu.
Kaymakamlık, savcılık gibi idari görevlerden sonra mabeyin başkatipliği ve dahiliye müsteşarlığı yapan, II. Abdülhamid tarafından kendisine paşalık ve vezirlik görevleri verilen Rıdvan Paşa, daha sonra İstanbul şehremini oldu ve 16 yıl bu görevde kaldı. Göztepe’deki (Günümüzde Erenköy Kız Lisesi olarak kullanılan) görkemli köşküne giderken uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Paşa’nın vuruluş anı ve sonrasında yaşananlar, Kadir Toprakkaya’nın kaleminden Kadıköy Life okurlarıyla buluştu. Toprakkaya, yazısında, Rdıvan Paşa’nın bir yol yapımı nedeniyle aralarında anlaşmazlık çıkan Sultan II. Abdülhamid’in Mabeyn Mütercimi ve Şurayı Devlet Azası Abdülrezzak Bey'in azmettirdiği dört kişi tarafından nasıl öldürüldüğünü ayrıntılı olarak aktarıyor.

ÖNEMLİ HİZMETLERE İMZASINI ATMIŞTI...
Rıdvan Paşa, yaklaşık 16 yıl süren belediye başkanlığı süresince Yıldız Sarayı, Beşiktaş, Şişli ve Teşvikiye’ye kadar uzanan yolların yeniden düzenlenmesini yapmıştı. Unkapanı, Eminönü ve Beyazıt gibi önemli meydanlara katledilmesine de neden olan granit parke taşı döşenmesini sağlamıştı. Başka pek çok imar faaliyetlerinde bulunmuş, yakın tarihlere kadar hatta günümüzde de izlerini görebildiğimiz farklı ve önemli işlere imzasını atmıştı.
İstanbul'a 1899 yılında 1200 koltuklu Tepebaşı Tiyatrosu'nu kazandıran, sonrasında 1901 yılının en önemli olayı olarak görülen dünyaca ünlü Gabriella Réjane ve topluluğunu İstanbul'a getirten Rıdvan Paşa, La Parisienne, Lalotte, Zaza, Course de Flambeau, Sapho ve Amoureuse gibi temsillerin oynanmasını da sağlamıştı.

HASANPAŞA GAZHANESİ'NİN KURULMASINI SAĞLADI...
Rıdvan Paşa'nın bir başka hizmeti Gazhane kurulması yönünde olmuştu. Kadıköy Hasanpaşa’da yeni bir gazhane inşaa edilmesi için Fransız şirketi ile bir anlaşma yapan Rıdvan Paşa, sadece Kadıköy'ün değil, Beykoz'a kadar uzanan bir bölgenin aydınlanmasını ve ısınmasını sağlamıştı. Bilindiği gibi, Hasanpaşa Gazhanesi, 1993 yılında faaliyetine son verilerek kapatıldı.

BİR FOTOĞRAFI DAHİ YOK!
İstanbul’a 16 yıl boyunca belediye başkanlığı yapmış, görevi sırasında hunharca bir cinayete kurban gitmiş bir kişinin fotoğrafının olmamasının eksiklik olduğunu gören Kadıköy Life dergisi, kapak konusu yaptığı haberde bu eksiği de giderdi.
Rıdvan Paşa'nın tablosunu, kurşun baskı, flu bir resminden yola çıkarak ressam Aydın Erkmen’e yaptırdı ve kapakta yayınladı.  
Yazıyı, ayrıntılı olarak Kadıköy Life dergisinin son sayısında okuyabilirsiniz...
 


 

 

ARŞİV