GÖZTEPE'NİN GÖK KAFESLERİ

Kadıköy’ün en yeşil noktalarından Göztepe'deki Meteoroloji arsasına yapılan inşaat, Kadıköy Belediyesi’nin yasal başvurularına rağmen hızla yükseliyor. Başkan Av. Selami Öztürk, inşaatın durdurulması için açtıkları davanın sonuçlanmasını 1,5 yıldır beklediklerine dikkat çekerek, ''Ama diğer yandan da inşaat sürüyor. Yani atı alan Üsküdar’ı geçiyor'' yorumunu yaptı.

28 Temmuz 2011 - 13:19

Taşyapı firmasının Maliye Bakanlığı’ndan aldığı Göztepe’deki Meteoroloji arsasına yapmaya başladığı 45 katlı rezidans inşaatı çevre sakinlerinin şikâyetine ve Kadıköy Belediyesi’nin dava açmasına rağmen devam ediyor. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk, inşaatla ilgili herkesin şikâyetçi olduğunu, hatta bazı kişilerin Kadıköy Belediyesi’ni suçladığını, oysa dava açarak engellemeye çalışan tek kurumun da Kadıköy Belediyesi olduğunu söyledi.
23 Ağustos 2004’te Göztepe'de bulunan Meteoroloji Bölge Müdürlüğü arazisinin kat karşılığı ihale edilmesiyle başlayan süreç, Kadıköy Belediyesi’nin 31 Ekim 2007 tarihinde İstanbul İdare Mahkemesi’ne, 1/5000 ölçekli planın iptali için dava açmasıyla mahkemeye taşındı. Kadıköy’ün sayılı yeşil alanlarından biri olan arsayı korumak için Kadıköy Belediyesi’nin yanı sıra Kadıköylü çeşitli gönüllü gruplar ve sivil toplum örgütleri, arsanın betonlaşmasına karşı çıkarak imza kampanyaları başlattı. Mahkeme 11 Ocak 2008 tarihinde yürütmenin durdurulması yönünde karar verdi. Ancak itiraz üzerine hazırlanan ikinci bilirkişi raporuyla yürütmenin durdurulması yönündeki karar kaldırıldı. Kadıköy Belediyesi de konuyu Danıştay’a taşıdı. Şimdi karar bekleniyor, inşaat da bu süreçte hızla sürüyor.


BAŞKAN’I HAKSIZ ELEŞTİRİLER ÜZÜYOR
Meteoroloji arazisi üzerinde yapılan inşaatlar konusunda haksız yere eleştirildiğini söyleyen Kadıköy Belediye Başkanı Av. Selami Öztürk, mülkiyeti Hazine’ye ait sözkonusu arazinin yapılaşmaması için mücadele eden ve dava açan tek kurumun Kadıköy Belediyesi olduğunu özellikle vurguladı. Başkan Öztürk, Meteoroloji arazisiyle ilgili yasal mücadele yaptıklarını ve davayı Danıştay’a taşıdıklarını da belirterek şunları söyledi:
“Ne yazık ki bu konuda tek dava açan kurum Kadıköy Belediyesi. Hiçbir kurum dava açmadı, hiçbir şahıs dava açmadı. Ama sorgulayan sayısı bir hayli fazla. Belediye Başkanı olarak bana, ‘Başkan bu bina nasıl dikiliyor buraya?’ diyen yurttaşlar var. Çok haklı tepki verenler var. Ben de tepkiliyim, Çünkü bir tek dava açan biziz, başka dava açan yok. Özellikle bu şekildeki yeşil alanlara, yüksek inşaat haklarının verilmesi bütün toplumu rencide ediyor, sarsıyor. Elbette bizim konumuz sadece Meteoroloji arazisi ve Taşyapı değil. Nerede olursa olsun bu tür fazla imar hakları, diğer yurttaşların haklarının belli insanlara tanzim edilmesinden kaynaklanıyor. Burada hazine mülkü olan bir arsanın, yani hepimizin mülkü olan bir arsanın bu şekilde yüksek imar verilerek, yaptırılması söz konusu. Bizim başvurumuz üzerine İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi İdare Mahkemesi kararını verirken üç kişilik bilirkişi raporunu göz önüne aldı. Bilirkişi raporunda, bu binaların çevreye zarar vereceği belirtiliyordu. Fakat sonra ne olduysa birden bire bir rapor daha aldı mahkeme. Bu raporda ise tam karşıtı görüş vardı. Normalde bu gibi iki çelişen raporda üçüncü bilirkişiye gidilmesi gerekirdi. Ancak gidilmedi ve ikinci bilirkişi raporunu dikkate alarak, yürütmeyi durdurma talebimizi reddetti. Bu kez konuyu Danıştay’a götürdük. Ancak oradan da 1,5 yıldır karar çıkmadı.”


“EĞER BİRAZ HUKUK BİLİYORSAM!..”
Kendisinin de hukukçu olduğunu ve süreci çok yakından takip ettiğini söyleyen Başkan Selami Öztürk, davayla ilgili gelişmelerin, hukuk literatüründe pek rastlanmayan durumlar olduğunu söyledi. Öztürk şöyle devam etti: “Ben hukukçuyum. Eğer biraz hukuk biliyorsam iki rapor arasında çelişki varsa üçüncü bir raporun alınması gerekir. Ama Danıştay’dan maalesef bir buçuk yılı aşkın bir süredir cevap gelmedi. Bizim yürütmeyi durdurma talebimiz var Danıştay’da. Bu arada da inşaat aldı yürüdü tabi. Yani şu anda nereden bakarsanız bakın inşaatın görünümü, konumu çok rahatsız edici. İster denizden bakın, ister Kadıköy tarafından bakın, ister yakından bakın nereden bakarsanız bakın son derece rahatsız edici. Yani 120 bin metrekarelik Özgürlük Parkı’nın yanında bu yapı öyle bir dikilmiş ki neredeyse Özgürlük Parkı’nı gölgeliyor. Güneşini kapatıyor işin doğrusu. Dolayısıyla bu konuda Danıştay’ın vereceği kararı bekliyoruz. Ama dediğim gibi bir taraftan da atı alan Üsküdar’ı geçtiği gibi inşaat yürüyor”


40 YEŞİL ALAN İÇİN MÜCADELE VERDİK!
Kadıköy’de yeşil alanların korunması, kentliye kazandırılması konusunda hassasiyetini dile getiren Öztürk, Kadıköy’de 40 farklı alanın korunması konusunda verdikleri mücadelenin büyük bölümünde başarıya ulaştıklarını belirterek, “Yeşil alanların betonlaşmasına karşı açtığımız davaların çoğunu kazandık. Bizim başvurumuz üzerine İdare Mahkemeleri tarafından verilen kararlar kesinleşti. Ancak 3-4 tane daha devam eden davalarımız var. Meteoroloji arsası da bunlardan biri. Çok geç olmadan yargının bir an önce karar vermesini bekliyoruz, ama herkesin gördüğü gibi inşaatlar beklemiyor.”


Rezidanslar 2 yıl sonra bitecek
Taşyapı Firması’nın Selamiçeşme’de “Four Winds Residence” adıyla tanıttığı rezidanslar 45 katlı, 4 kule olarak inşa ediliyor. Firmanın internet sitesinde tanıtımını yaptığı rezidansların satış bedelleri için dolar üzerinden dudak uçuklatan rakamlar konuşuluyor. 4 yönü de görecek, Kadıköy’ün tüm manzarasına sahip olacak şekilde inşa edilen, rezidansların sahiplerine 2013’te teslim edileceği de belirtiliyor.


Haber: Mustafa SÜRMELİ
Fotoğraflar: Gürbüz ENGİN / Sinem TEZER


 


ARŞİV