Hak temelli dayanışma nasıl olmalı?

Derin Yoksulluk Ağı, depremden etkilenen yurttaşlarla hak temelli dayanışmanın nasıl olabileceği ile ilgili bir rehber hazırladı

02 Mart 2023 - 15:20

Derin Yoksulluk Ağı, 13 milyon kişiyi doğrudan etkileyen depremden etkilenen kişilerle dayanışmayı sürdürürken insan hakları temelini korumak ve insan onuruna saygılı süreçler yürütmek için rehber olacak bir kılavuz hazırladı. Depremden etkilenen kişilerle dayanışmayı sürdürürken insan hakları temelini korumak ve insan onuruna saygılı süreçler yürütmek öncelik olmalı denilen rehberde destek toplama, duyuru ve desteklerin kişilere ulaştırılma süreçleri hakkında önemli hatırlatmalar yapılıyor.

Rehberde afet sırasında ve sonrasında destek toplama ile duyuru ve desteklerin kişilere ulaştırma süreçleriyle ilgili uyarılar sıralanıyor.

DESTEK TOPLAMA SÜRECİ

Rehberde dayanışmanın içinde bulunurken kişisel motivasyonların da olmasının olağan olduğuna, ancak bunun kişilerin hak ve ihtiyaçlarının önüne geçmesine dikkat edilmesi gerektiği belirtiliyor. Destek toplama sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalar rehberde şöyle sıralanmış:

  • Sorun: İhtiyaç belirleme sürecinde afetten doğrudan etkilenenlerin görüşlerini önceleyin.

  • Bireysel ihtiyaçları gözetin.

  • İşbirliği yapın.

  • Niteliği önemseyin: Afetten etkilenmiş olanların insan onuruna, insan sağlığı ve güvenliğine uygun nitelikte desteklere ulaşması gereklidir. Ulaşan desteklerin miktarı kadar işlevselliğini de dikkate alın. 

  • Sürdürülebilirliği gözetin.

  • Gizliliği koruyun. 

  • Eşitlikçi bir dil kurun. Dayanışma için destek toplarken veya dayanışmayı duyururken afetten etkilenen kişilerin “mağdur rolünü” pekiştirmeyen, acıma ve güçsüzlük odaklı olmayan, insan onuruna saygılı bir dil kullanın. Örneğin “zor durumdaki depremzedelere el uzatmak” yerine “afetten etkilenen kişilerle dayanışmak” demeyi tercih edin.

DUYURU VE İLETİŞİM SÜRECİ

Rehberde duyuru ve iletişim sürecinde gerekli olmadığı sürece kişisel bilgilerinin, kişilerin görüntülerini içeren fotoğrafların, videoların ve iletişim bilgilerinin izin alınmadan paylaşılmaması gerektiğinin altı çiziliyor. Duyuru ve iletişim sürecinde eşitlikçi bir dil kurulması, kapsayıcı ve şeffaf olunması belirtilirken dijital hafızaya da dikkat çekiliyor.

DESTEKLERİN KİŞİLERE ULAŞTIRILMA SÜRECİ

Desteklerin dağıtımı aşamasında doğrudan tespit edildiğinden emin olunan ihtiyaçlardan oluşması gerektiğinin belirtildiği rehberde ulaştırılma süreci ile ilgili  dikkat çeken başlıklar şöyle: 

    Teyit edin

    Ayrımcılıktan kaçının

    Kapsayıcılığı gözetin

    Hak temelini koruyun

    Gizliliği koruyun

 

ARŞİV