"Hakkâri’de Bir Mevsim" yeniden seyirciyle buluştu

Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinemaevi, Erden Kıral'ın yönettiği efsanevi film "Hakkâri’de Bir Mevsim"i restore ederek sinemaseverlerle buluşturdu. Sinematek Sinema Evi Genel Yayın Yönetmeni Emin Alper, her yıl bir film restore etmeyi hedeflediklerini söyledi

12 Ekim 2023 - 14:25

Fotoğraflar: Gürbüz ENGİN

Kadıköy Belediyesi Sinematek/Sinemaevi, sinema tarihimizin köşe taşı niteliğindeki filmlerin restorasyonunu gerçekleştirmeye Hakkâri’de Bir Mevsim filmi ile başladı. 6 Ekim Cuma günü saat 20.00’de Sinematek/Sinemaevi’nde gerçekleştirilen galanın ardından film, Erden Kıral Toplu Gösterimi kapsamında 5 Kasım ile 7 ve 30 Aralık tarihlerinde seyirciyle buluşacak.

Emin Alper

HER SENE BIR FİLM…”

Galada konuşan Sinematek/Sinemaevi Sanat Yönetmeni Emin Alper, her yıl bir film restore etmeyi hedeflediklerini söyleyerek, “Çok mutluyuz ve gururluyuz. Uzun süredir hayalini kurduğumuz bir şeyi gerçekleştirdik. Sinemamızın klasiklerini zamanın tahribatından korumak, genç kuşaklara kaliteli kopyalarını sunmak ve ölümsüzleştirmek gibi bir hayalimiz vardı. Kurukahveci Mehmet Efendi ile birlikte geliştirdiğimiz bu projeye Hakkâri’de Bir Mevsim ile başladık. Erden Kıral yakın zamanda aramızdan ayrıldı. Hem kendisini anmak maksadıyla hem de 1983 senesinde Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı ödülünü almış bu filmi genç kuşaklara göstermek amacıyla Hakkâri’de Bir Mevsim’i seçtik. Sinemamızda gösterilemeyecek durumda olan birçok film var. Bunlar köşe taşı niteliğinde olan filmler ve bu filmleri genç kuşaklara ulaştırmak bu anlamda bizim için çok önemli.” dedi.

Şerif Sezer

SEZER ANILARINI PAYLAŞTI

Filmin başrol oyuncularından Şerif Sezer de filmin çekim aşamasında yaşadıklarını dinleyicilerle paylaştı. Çok zor koşullarda çalıştıklarını ifade eden Sezer, “Hakkari’ye vardığımda hastaydım. Köye bir kilometre kalmıştı sanırım. Heyalan olmuş ve dağ olduğu gibi yola inmişti. Biz de arabadan indik. Benim valizimi biri aldı. Kayaların üstünden atlayarak çok zor bir şekilde köye vardık.” diye konuştu. Sezer, köylülerle ve çocuklarla yakın ilişki kurduklarını da ekledi. 

İlyas Salman

“UMARIM DEVAMI GELİR”

Hakkâri’de Bir Mevsim Restorasyon Galası’na filmin başrol oyuncularından Şerif Sezer’in yanı sıra çok sayıda sanatçı da katıldı. Galaya katılan oyuncu İlyas Salman duygularını şöyle dile getirdi: “Belediyelerin kültür ve sanat alanında da hizmet etmesi gerekiyor. Emeğe karşı bir duruş olduğunu düşünüyorum. Kadıköy Belediyesi’nin bu çalışmasını hayranlıkla karşılıyorum. Kadıköy Belediyesi’nin yaptığı takdire şayan bir olay. Umarım bu çalışmaların devamı gelir.”

Merve Dizdar

“SİNEMA ADINA ÖNEMLİ”

76. Cannes Film Festivali'nde Nuri Bilge Ceylan'ın yönettiği "Kuru Otlar Üstüne" filmindeki performansıyla En İyi Kadın Oyuncu Ödülüne layık görülen Merve Dizdar da “Çok güzel bir gece geçirdik. Hakkari’de Bir Mevsim’i izledik bugün ve çok heyecanlandım. Hem meslektaşlarımız açısından hem de izleyiciler için çok önemli bir katkı yapıldığını düşünüyorum. Kült filmleri birlikte izlemek sinema adına da çok önemli. Bu kalabalığı görünce çok mutlu oluyorum.” dedi.

Leyla Özalp

“UNUTAMAYACAĞIM BİR FİLM”

Sinemaya yönetmen yardımcısı yapımcı olarak uzun yıllar emek veren  Leyla Özalp da şunları söyledi:  “Bunca zaman sonra filmin yenilenmiş halini seyretmek benim için sürpriz oldu. Çekimlerini asla unutmadığım ve hiç unutamayacağım bir film. Çok güzel bir çaba bu. Kenan Ormanlar’ın görüntüleri, ışıkları da olağanüstüydü. Oyunculuklar da olağanüstüydü. Bizim oradaki yaşamımız da olağanüstüydü. Köylülerin evlerinde kaldık ve bütün zamanımızı köylülerle ve çocuklarla okulda geçirdik. O köyün insanları haline gelmiştik ve köyden ayrılmak zor gelmişti. Kadıköy Belediyesi’nin hem Sinematek’i açması hem de filmin restorasyonunu yapması çok güzel. Geçmişten alacağımızı almış olduk. Yapılamayan bir galanın yapılması benim açımdan o anlamda da bir önem taşıyor.” diye konuştu.

Ahmet Hızarcı 

“BUNLAR BİZİM DEĞERLERİMİZ”

Filmin restorasyonunu yapan Ahmet Hızarcı da eski filmlerin hala çok önemli olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Bu filmleri yeniden izlenebilir hale getirmek Türk sineması açısından çok önemli. Sonuçta bunlar bizim değerlerimiz. Hakkari’de Bir Mevsim çekim koşulları nedeniyle birçok sorun vardı ancak bir 35 mm filmin dokusunu da kaybetmemeye çalıştık. Benim için de çok mutluluk verici bir şey. Ben bu filmi sinemada da izledim. Filmin yönetmenini ve oyuncularını tanıyordum. Bu açıdan benim için bambaşka bir şeyi de ifade ediyor. Umarım seyirciler için de çok şey ifade eder.”

Şükran Yücel

“BU FİLM BİR KLASİK”

Hakkari’de Bir Mevsim’de rol alan ve 1985 yılında hayatını kaybeden usta oyuncu Erkan Yücel’in eşi Şükran Yücel de filmin galasına katıldı. Yücel,  “Film 1982 yılında çekildi ancak 5 yıl boyunca gösterimi yasaklandı. Maalesef Erkan Yücel’in ölümünden sonra 1987 yılında küçük oğlum Fırat Yücel ile Emek Sineması’nda kalbimiz kırık olarak izledik filmi. Erkan filmde çok önemli ve etkileyici bir roldeydi. Bu film bir klasik. Filmin restore edilmesi çok önemli. Bu filme emek veren insanların çoğunu kaybettik. Onları anmak için de bir vesile oldu.” dedi.

GÜMÜŞ AYI ÖDÜLÜNÜ KAZANDI

Hakkâri’de Bir Mevsim, yazar Ferit Edgü’nün er-öğretmen olarak görev yaptığı Hakkâri’nin Pirkanis köyünde yaşadıklarını, gerçekle düşü bir arada kurgulayarak anlattığı ve 1977’de yayımlanan “O” adlı romanından uyarlandı. Filmin senaryosunu Türk Sinematek Derneği’nin kurucusu, şair Onat Kutlar kaleme aldı. Bereketli Topraklar Üzerinde (1980), Ayna (1984), Mavi Sürgün (1993) gibi pek çok unutulmaz filmde imzası olan ve 2022’de hayatını kaybeden Erden Kıral’ın yönetmenliğini üstlendiği filmin başrolünde Genco Erkal yer alıyor. Filmde Erkal’a Erkan Yücel, Şerif Sezer, Rana Cabbar, Erol Demiröz, Macit Koper, Zeynep Irgat ve Berrin Koper gibi usta isimler eşlik etti.

Gösterimi sıkıyönetim tarafından yasaklanan film, 1983’te Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı ve FIPRESCI ödüllerine layık bulundu. Film 1988 SİYAD Ödülleri’nde En İyi Senaryo ve En İyi Görüntü Yönetimi ödüllerini kazanırken Erkan Yücel’e de Özel Ödül verildi.


ARŞİV