Halk oyunları emekçileri destek bekliyor

Binlerce halk oyunları emekçisinin işsiz ve gelirsiz olduğunun altını çizen Turan Çelebi, “İşsizlik ödeneği ve destek fonu ayrılmasını, bir memleketin kültür ve sanatının sac ayaklarından biri olan halk oyunlarına sahip çıkılmasını istiyoruz” diyor

31 Mart 2021 - 11:38

Pandemi, halkın büyük bir kesimini işsizlikle yüz yüze bıraktı; yoksulluğu derinleştirdi. İşsizliğin getirdiği sorunlarla baş etmek için  dayanışma ağları ve platformlar kuruldu. Bu platformlardan biri de halk oyunları öğretmenleri ile halk oyunu oyuncularının da içinde yer aldığı Halk Oyunları Emekçileri Platformu. Platform adına halk oyunları öğretmeni Turan Çelebi ile halk oyunları emekçilerinin yaşadığı sorunları konuştuk. 

“Salgın döneminde mağduriyet yaşayan halk oyunları emekçileri olarak sorunlarımızı konuşmak, çözüm aramak ve sesimizi duyurmak amacıyla biraraya geldik.” diyen Çelebi, platformun kurulmasına zemin hazırlayan nedenleri şöyle dile getiriyor: “Halk oyunları emekçilerinin pandemi ile birlikte işsiz kalmaları ve işsizlik ödeneği vb destek alamamaları bizi buna itti. Okul, halk eğitim merkezleri ve sanat icra ettiğimiz sahnelerin kapanması, işsiz ve gelirsiz kalmamız; bakanlıkların halk oyunları emekçilerinin sorunları için bir çözüm üretmemeleri; halk oyunlarını salgın nedeniyle bırakan ya da bırakmak zorunda kalan emekçilerin olması nedeniyle bu platformu kurduk. Halk oyunlarının bir sanat olduğunun hatırlanmasını ve pandemi gibi olağanüstü durumlarda emekçilere güvence sağlanmasını istiyoruz.”

“SİGORTALARI KESİLDİ, ÖDENEK ALAMADILAR” 

Platformun Türkiye genelinde çalışma yürüttüğünü söyleyen Çelebi, “Her ilde ilişki kurduğumuz temsilcilerimiz var. Türkiye genelinde başlattığımız dayanışma organizasyonları söz konusu. Kimse yönetici ya da sorumlu değil. Tüm emekçiler birbirlerinden aldıkları güçle ayağa kalkmaya ve seslerini duyurmaya çalışıyor.” diyor. Çelebi, halk oyunları emekçilerinin salgın boyunca gelirsiz ve işsiz kaldığına vurgu yaptığı konuşmasına şöyle devam ediyor: “Örneğin halk eğitim merkezlerinde çalışanlar dahi işsizlik ödeneği alamadı, sigortaları kesildi ve aylarca mağdur oldular. Halk oyunları kostümü üreticileri iş faaliyetleri sona erdiği için kapanmak zorunda kaldı. Okullarda seçmeli ders veren halk oyunları emekçileri okullar kapalı olduğundan sözleşmeleri yenilenmedi ve otomatik olarak işten çıkarılmış oldular. Ve bununla ilgili tazminat vb. alamadılar. Halk oyunları için müzik yapan ve sahnede sanat icra eden emekçiler, mekanlar kapandığından işsiz kaldılar ve yine işsizlik ödeneği alamadılar.”

“SENİN BORCUN BENİM BORCUM”

Platformun sosyal medyada sesini duyurmaya başladığını ve Türkiye genelinde sorunların tespiti için online toplantılar düzenlediğini hatırlatan Çelebi, platform tarafından yapılan diğer çalışmalar hakkında şunları söyledi: “İstanbul ayağında basın açıklaması yaptık. ‘Senin Borcun Benim Borcum’ kampanyası ile birçok emekçimizin faturası, kirası, borçları ödendi ve ödenmeye devam ediyor. Türkiye genelinde ortak sorunların konuşulduğu bir whatsapp grubu ile iletişimi sürdürüyoruz. Ayrıca ortak bir gmail hesabı ile desteğe ihtiyaç duyanlar form dolduruyor ve aynı zamanda destek olmak isteyenler için de bir form var.”

“DESTEK FONU AYRILMALI”

“Sorunlarımız devam ediyor. Binlerce emekçi hala işsiz ve gelirsiz.” diyen Çelebi, talepleri şöyle sıralıyor: “Öncelikle halk oyunlarının bir sanat olduğunu belirtiyor, Gençlik ve Spor Bakanlığı'na değil Kültür Bakanlığ'na bağlanması gerektiğini vurguluyoruz. İşsizlik ödeneği ile ilgili bakanlıklardan destek fonu ayrılmalı. Meclis'te konuya yer verilmesini ve halk oyunları gibi memleketin sac ayağı olan kültür ve sanata sahip çıkılmasını talep ediyoruz. Ve diyoruz ki dayanışma güçlendirir.”


ARŞİV