Halk sağlığı ile oynayanlar ‘TEŞHİR EDİLSİN'

Kadıköy'deki Tarım İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapan Tüketiciyi Koruma Derneği, sağlıksız gıda üreten ve satanların kamuoyuna açıklanmasını istedi.

10 Mayıs 2011 - 10:56

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) üyeleri, 3 Mayıs Salı günü saat 11.00’de Bağdat Caddesi üzerindeki İstanbul Tarım İl Müdürlüğü önünde sağlıksız gıda üreten ve satanların tüketicilere açıklanması talebi ile basın açıklaması yaptı. Açıklamadan önce Tarım İl Müdürlüğü önüne siyah çelenk bırakan Dernek üyeleri adına açıklamayı okuyan Genel Başkan Avukat Şükran Eroğlu, “Gıda sağlığı ve denetimi konularında yetkili Bakanlık olan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı her yıl aralıklarla gıda denetimlerinin sonuçlarını açıklamakta ve birtakım gıdalarda da sağlığa zararlı maddeler (bakteri, kanserojen madde, boya…) olduğunu belirtmektedir. Ama ne yazık ki gıda maddelerini açıklarken bunları üreten ve satanları teşhir etmemekte, dolayısıyla tüketiciler hangi marka gıdada bu ürünlerin olduğunu öğrenememektedir” diye konuştu.


‘KAMU SAĞLIĞI HERŞEYİN ÜZERİNDEDİR’
Kamu sağlığı ve yararının herşeyin üzerinde olduğuna dikkat çeken Avukat Şükran Eroğlu, kamu sağlığını tehdit eden her üretim ve satışın teşhir edilmesi ve kamuoyunun bu konuda uyarılmasının şart olduğunun altını çizdi, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bakanlık tüketicilerin sağlığını esas almalı ve kamunun sağlığına zararlı gıda üreten ve satanları mutlaka açıklamalı, bu malların satın alınmasını önlemeli, kamuyu aydınlatmalı ve TCK hükümleri uyarınca kamu sağlığıyla oynayanlar hakkında davalar açmalıdır. Tüketicilerimizi duyarlı olmaya ve bilim insanlarını dinleyerek sağlıksız gıdaları tüketmemeye ve bu gıdaları üreten ve satanların teşhir edilmesi için de Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’na faks, mail ve telefon ile ulaşarak taleplerini iletmeye çağırıyoruz.” Açıklamadan sonra Dernek üyeleri, Bilgi Edinme Yasası uyarınca yapılan denetimlerin içerikleri, sonuçları ve zararlı gıda maddeleri üreten ve satanların isimlerinin bildirilmesi talebiyle Tarım İl Müdürlüğü’ne dilekçe verdiler.

Seyhan KALKAN VAYİÇ


ARŞİV