Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullar gittikçe zorlaşıyor, vatandaş da bu ekonomik darboğazdan çıkış yollarını arıyor. Bu ortamda icra tebligatları da yurttaşın kapısını çalıyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çorum Milletvekili Mehmet Tahtasız ile Mersin Milletvekili Gülcan Kış da konuyu farklı zamanlarda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Kamu İktisadi Teşebbüsleri Komisyonu (KİT) haziran ayı toplantısında komisyon üyeleri ile Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü’nün icra tebligatları ile ilgili verilerinin yer aldığı bilgi notu paylaşıldı. Bilgi notunu değerlendiren KİT üyesi CHP’li Mehmet Tahtasız şunları söyledi: “2024 yılında neredeyse nüfusumuzun iki katı kadar vatandaşlarımızın evine icra, iflas, mahkeme ve ceza tebligatı gönderilmiş. Eskiden insanlar postacı geliyor diye sevinirdi, çocuklar ‘bak postacı geliyor’ diye şarkılar söylerdi. Şimdi vatandaşlar postacı görünce kaçar oldu. Çünkü postacı artık onlara sevdiklerinden mektuplar getirmiyor. Postacı icra veya mahkeme tebligatı getiriyor.Bugün hangi muhtarlığa giderseniz gidin muhtarların masasının tebligatlarla dolu olduğunu görürsünüz.”
CHP’li Mehmet Tahtasız’ın açıklamalarından bir ay sonra Mersin Milletvekili Gülcan Kış da TBMM'de konu ile ilgili şunları söyledi: “Mahalle muhtarlıkları icra tebligatları ile dolup taşıyor. Vatandaş evine gelen haciz kâğıdını düşünüyor. İktidar hâlâ ‘büyüyoruz’ diyor. Evet büyüyor ama halkın borcu, bankanın kârı büyüyor. Türkiye bir avuç sermaye grubunun, faiz çevrelerinin kâr düzenine teslim edilmiştir. Her 4 kişiden birini icralık hale getiren bu iktidar, halka hesap verecek. ”
Biz de gündemden düşmeyen icra tebligatlarını Kadıköy Rasimpaşa Mahalle Muhtarı Sultan Aksu Kütük ve Caddebostan Mahalle Muhtarı Nihal Cengiz ile konuştuk.
“BORCUN ÜSTÜNE BORÇ EKLENİYOR”
“Çok yoğun bir şekilde icra tebligatı kağıtları geliyor.” diyen Rasimpaşa Mahalle Muhtarı Sultan Aksu Kütük, “Yasal evrak olduğu için açmıyoruz. O yüzden içeriğinde ne olduğunu bilmiyoruz. Ama vatandaş ile yaptığımız konuşmalarda tebligatların neden geldiğini öğreniyoruz. Banka ile kredi kartı borçları, ev sahibi ile kiracı davaları…Bu ekonomik koşullarda ve yoksullukta herkese geliyor. Tebligat gelmeyen yoktur diye düşünüyorum. Çünkü insanlar ödeyemiyor. Nakit para yok. Ödeyecek olanakları yok. Herkes en az 3 ya da 4 tane kredi kartı kullanıyor. Kredi kartına yükleniyor. Her ay borcun üstüne borç ekleniyor.” diyerek vatandaşın içinde bulunduğu ekonomik çıkmaza dikkat çekiyor.
“ZOR BİR SÜREÇ, VATANDAŞ ÖDEYEMİYOR”
Caddebostan Mahalle Muhtarı Nihal Cengiz de şunları söyledi: “Son zamanlarda mahallemizde icra çok arttı. İcranın bu kadar arttığını görünce postacı arkadaşlara ‘özellikle icra kağıtlarını mı alıyorsunuz’ diye sordum. Çünkü birçoğunu evlere teslim ediyorlar. Teslim edemedikleri bize geliyor. İcraların nedenini vatandaş ile konuştuğumuz zaman öğreniyoruz. Ev sahibi ve kiracı yoğunlukta. Vatandaş kirasını ödeyemiyor. Ev sahibi de icraya veriyor. Ya da ev sahibi senin kiran az diye noterden ihtar çekiyor. Banka alacakları geliyor. Boşanma da arttı. Ekonomik olarak zor bir süreçten geçiyoruz. İnsanlar ödeyemiyor. Ne yazık ki üzücü bir tablo.”