Halka Sanat'ın konuklarından ‘Zamanadair' sergisi

Brezilyalı sanatçılar Carla Chaim ve Victor Leguy’in ‘Türkiye kültürüne ve dine kesinlikli bir dalış’ olarak niteledikleri ‘Zamanadair’ Sergisi, Moda’daki Kabine Nadire’de açılıyor.

17 Ağustos 2012 - 10:21
Halka Sanat Projesi’nin konuğu olarak İstanbul’a gelen Brezilyalı sanatçılar Carla Chaim ve Victor Leguy’in ‘Türkiye kültürüne ve dine kesinlikli bir dalış’ olarak niteledikleri ‘Zamanadair’ Sergisi, Moda’daki Kabine Nadire’de açılıyor.
 

 

Semra ÇELEBİ
 

 

Moda’da bulunan Kabine Nadire’de açılacak sergileri hakkında sanatçılar şu bilgiyi veriyorlar:
“Halka Sanat Projesi bizde köklü değişiklikler yaptı. Sıra dışı bir ülkede, bambaşka, eşsiz bir kültürle tanıştık ve bu bizi yeni ve özel bir yöntemle üretmeye cesaretlendirdi. Bazı farklı katmanları kullanıp, diğerleri arasında biz bağlantı kuruyorduk.
Önceden de yenilikçi bir bakış açısına dayanarak yaşıyorduk, Rezidans’ın yaşayacağımız süreçte bir dönüm noktası olacağını biliyorduk. İkimiz de Sanatçı Rezidans’ına kişisel çalışmalarımızı geliştirmek ve ilk defa işbirliğiyle, birlikte çalışmalar üretmek adına geldik.
İstanbul’u eşsiz sanatsal düşünme potansiyeli adına seçtik. Biz harikulade Türk kültürünü göstermek veya dışarıdan bir bakış olmak  yerine, onun bir parçası oluyor, onu anlıyor ve işlerimize aktarıyoruz. Ayrıca, diğer bir şaşırtıcı nokta; aynı stüdyoyu ve fikirlerimizi paylaşmanın keyfiydi. Aklımızdakilerin karşılıklı paylaşımı üretimimiz için anlamlıydı. Stüdyoda zaman adeta uçuyor gibi geldi.
Çalışmalarımız çizim üstüne, yine de video ve enstalasyon gibi farklı araçlar kullanmayı düşündük. Sergide, çizimlerin özel çalışmamızla işlendiğini görebilirsiniz. Hem kişisel hem de işbirliğiyle ürettiğimiz çalışmalarımız bu son günlerde, İstanbul’da yaşadığımız ve şehri deneyimlediğimiz süreçte gelişti. Video, çalışmalarımız arasında bağlantı kuran bir öğe. Son olarak şunu kesinlikle söyleyebiliriz ki, bu deneyim Türk kültürüne ve dine kesinlikle gerçek bir ‘dalış’tır.”
 

 

 Halka Sanat Projesi 10 Temmuz 2012-08 Ağustos 2012 tarihleri arasında Carla Chaim ve Victor Leguy’ı ağırladı. Rezidans konuklukları boyunca iki sanatçı birlikte bir performans projesi üzerinde çalıştılar ve sonucunda ürettikleri eserleri bu sergiyle izleyiciye açıyorlar.
Carla Chaim  (Sao Paulo, Brezilya, 1983) lisans eğitimini Güzel Sanatlar, yüksek lisansını ise Sanat Tarihi üzerine yaptı. Çalışmaları video, performans ve çizimden oluşuyor. Victor Leguy (Sao Paulo, Brezilya, 1979) Mackenzie Üniversitesi Endüstriyel Tasarım bölümü mezunu. Resim, çizim, kolaj, animasyon, video ve interaktif dijital medya gibi Görsel Sanatların birçok dalında çalışmalar yapıyor.
 
 

CARLA CHAİM VE VİCTOR LEGUY

Kâr amacı gütmeden kültür-sanat üretimini arttırmak amacıyla kurulan “Halka Sanat Projesi” kapsamında Türkiye’ye gelen ve bir atölye çalışması yürüten Brezilyalı sanatçılar Carla Chaim ve Victor Leguy’in “Zamanadair” sergisi, 10 Ağustos Cumartesi günü saat 18.00’de açılıyor.

 

ARŞİV