Hamilenin yoldaşı; doula

‘Doula’lar (doğum koçu), gebe kadınlara hamilelik süreçlerinde destek veriyor

24 Mart 2016 - 14:11
Gökçe UYGUN
Doğum yapmak bir kadının ruhen ve bedenen yaşayabileceği en derin ve güçlü deneyimlerden biri olarak kabul ediliyor. İşte bu süreçte hamileye yardım eden anne, kızkardeş gibi yakınları olsa da bazen kadının daha profesyonel bir destekçiye ihtiyacı olabiliyor. Bu açığı da günümüzde ‘doula’ adı verilen doğum destekçileri karşılıyor. İçinde bulunduğumuz 22-28 Mart, Dünya Doula Haftası olarak kutlanıyor. Bu haftanın amacı, doğum ve lohusa sürecinde doulaların varlığının faydalarına dikkat çekmek…
Eğitimini ABD’de alan Kadıköylü doula Selen Çağlayık Eloğlu, doula kelimesinin Türkçe’de doğum yardımcısı/koçu olarak duyulmaya başladığını ama aslında bu kelimenin insanlara destek olan yardımcılara verilen genel ad olduğunu belirterek, “Yani doğum, doğum sonrası, yas, hayatın sonu gibi insanların özel anlarına yardımcı olmak için hizmet eden farklı doulalar mevcut” açıklamasını yapıyor.

“DOULA, EBE DEĞİLDİR”
Doğum doulasıbıb, doğum öncesi ve sırasında, doğum sonrası doulasının ise lohusalıkta destek verdiğini anlatan Eloğlu, “Doğum doulaları doğumun ailenin istediği gibi gitmesine yardımcı oluyor, doğumda her tür desteği vererek işleri kolaylaştırıyor. Lohusa doulaları ise aile olma sürecinde annenin ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyorlar; beslenmesinden, ruh haline kadını takip ediyorlar, ailenin işlerini hallediyorlar” diyor. Doulaların ebelerden farkını “Ebeler tıbbi eğitim almış ve doğum yaptırma yetkisine sahipler, doulaların ise herhangi bir tıp eğitimi yok ve sadece duygusal, lojistik destek veriyorlar” sözleriyle açıklayan Eloğlu, “Doğumlar içlerinde her zaman bir mucize ve her şeyden öte umut taşıyor. Bu sebeple her doğumda ben de heyecanlanıyorum” ifadesini kullanıyor.

 “ANNEYİ RAHATLATIYOR”
Selen Çağlayık Eloğlu, “Hamilelerin neden bir doulaya ihtiyaçları olsun?” sorusunun yanıtını da şu sözlerle veriyor; “Aileler ve özellikle de anne adayları her yerden birçok bilgiyle çevrili oluyorlar ve kafaları karışıyor. Profesyonel eğitim almış bir doula en son ve doğrulanmış bilgileri aileye sunmakla yükümlü olduğundan hamileler için güvenilir bir kaynak oluyor her şeyden önce. Bir doulanın varlığı anneyi rahatlatıyor, onun doğum sürecini daha sakin ve güvende olacak şekilde geçirmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda doulalar babalar, aile büyükleri gibi ailedeki birçok kişiye de destek oluyor’’
Doula Selen Çağlayık Eloğlu, gözlemlerini de şöyle anlatıyor; “Özellikle arkadaşlarımın doğumlarında çok etkileniyorum ama hiç tanımadığım bir ailenin doğumunda dahi aileyle inanılmaz bir bağ kuruyorum, aylar geçse de iletişimde kalıyoruz ve çocukların fotoğraflarını bana yolladıkları zaman çok mutlu oluyorum. Benim için doula olmak insanların önemli hayat eşiklerinde -ki bu doğum ya da ölüm, hastalık ya da yas, lohusalık gibi farklı dönemler olabilir- onlara şefkat ve nezaket ile rehberlik etmek demek...’’

ARŞİV