Hasanpaşa'da anket var!

Kadıköy Kent Konseyi, parasal yoksulluktan ziyade kentsel olanaklara ulaşamamak olarak tanımlanabilen “kent yoksulluğu” kavramından hareketle Hasanpaşa’da sosyal bir çalışma başlattı.

05 Ağustos 2013 - 12:11

Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Ertuğ AKGÜN
Kadıköy Kent Konseyi Sosyal Hizmetler ve Kent Yoksulluğu Çalışma Grubu, Hasanpaşa bölgesinde bir anket çalışması başlattı. Bu anket aslında konseyin Kadıköy genelinde yürüteceği sosyal yoksulluk ve kent yoksulluğu çalışmasının pilot uygulaması...
Fakirlikten farklı olarak kentten yoksunluk (park eksikliği, sosyal aktivite azlığı, sağlık ve ulaşım hizmetlerine ulaşamama... vb) kavramını içeren “kent yoksulluğu” olgusu üzerine eğilen Kadıköy Kent Konseyi, önce Kadıköy semtlerinde anketler düzenleme kararı aldı. Önce Kadıköy’ün tamamında bu çalışmanın eşzamanlı yapılması düşünüldü ancak daha sonra bir örnek uygulama yapılması kararlaştırıldı. Kent yoksulu olma potansiyeli yüksek olan Fikirtepe bölgesi kentsel dönüşüm sürecinde olduğundan, pilot uygulama için Hasanpaşa seçildi. Daha sonra Kadıköy Kent Konseyi Sosyal Hizmetler ve Kent Yoksulluğu Çalışma Grubu üyeleri, Gezici Araştırma adlı anket şirketi tarafından, projeye destek için ücretsiz olarak anket yapma eğitimine tabi tutuldu. İyi bir anketin nasıl yapılacağını öğrenen 14 kişilik ekip, 2’şer kişilik 7 alt gruba ayrılarak Hasanpaşa sokaklarında görev bölüşümü yaptılar. Anket çalışmalarına başlayan Kadıköy Kent Konseyi üyesi anketörler, yüzyüze yapılan anketler esnasında sadece anketi gerçekleştirmekle kalmayıp, Hasanpaşalılarla sohbet ediyor, istek ve sorunları not da alıyor. Engelli ve bakıma muhtaç kişileri de özel olarak araştıran ekipler, sağlık ve ulaşım gibi temel konular da Hasanpaşalılara bilgilendirme de yapıyor.
 
4 BİN KİŞİYE ULAŞACAKLAR
Kadıköy Kent Konseyi Sosyal Hizmetler ve Kent Yoksulluğu Çalışma Grubu, 21 bin civarında nüfusu olan Hasanpaşa bölgesinde, yaklaşık 4 bin kişiye ulaşmayı hedefliyor. Eğitim, yaş, maddi durum, hobiler ve semtle ilgili isteklerden oluşan 31 sorunun yer aldığı anketlerden çıkacak sonuçlar ise başta Kadıköy Belediyesi olmak üzere ilgili tüm kurum ve kuruluşlara sunulacak. Anket çalışmaları, 2014 yılında Kadıköy’ün 20 mahallesinde devam edecek.

ARŞİV