Hasanpaşa'nın kent yoksulluğu analizi yapıldı

Kadıköy Kent Konseyi’nin kent yoksulluğuna yönelik Hasanpaşa’daki anket çalışması sonuçlandı. Ankete göre, Hasanpaşa’da en önemli ihtiyaç park!

02 Ocak 2014 - 11:21
 
Gökçe UYGUN
 
Kadıköy Kent Konseyi Sosyal Hizmetler ve Kent Yoksulluğu Çalışma Grubu’nun, Kadıköy genelinde yürüteceği sosyal yoksulluk ve kent yoksulluğu çalışmasının pilot uygulaması olan “Hasanpaşa Mahallesi Kent Yoksulluğu Araştırması” sona erdi. Hasanpaşa’nın sosyo/ekonomik, kültürel vb. beklentilerini tespit etme amacını taşıyan bu anket çalışması için, grup üyeleri önce Gezici Araştırma adlı anket şirketi tarafından, projeye destek için ücretsiz olarak anket yapma eğitimine tabi tutuldu. İyi bir anketin nasıl yapılacağını öğrenerek, Asuman Ermurat’ın başkanlığında, M. Gıyasettin Görgün’ün raportörlüğündeki göreve başlayan 14 kişilik ekip, 2’şer kişilik 7 alt gruba ayrılarak iş bölüşümü yaptılar. Kadıköy Kent Konseyi üyesi anketörler, yüzyüze yapılan anketler esnasında sadece anketi gerçekleştirmekle kalmayıp, Hasanpaşalılarla sohbet ettiler, istek ve sorunları not aldılar. Bu anket çalışmalarında mahallenin; gelir düzeyi, eğitim ve kültür düzeyi, kamu kurum ve kuruluşları ile yerel yönetimlerin çalışmalarından memnuniyet durumları, mahallenin engelli profili ile mahallede eksikliği hissedilen hizmetler araştırıldı ve sorgulandı. Eğitim, yaş, maddi durum, hobiler ve semtle ilgili isteklerden oluşan 31 sorunun yer aldığı anket ile, 21 bin civarında nüfusu olan Hasanpaşa bölgesinde, 42 sokakta 376 hanede 1201 kişiye ulaşıldı. Anket çalışmasının sonuçlarından bazı satırbaşları da şöyle;
 -Hane halkı yoğunluğu hem Türkiye’nin hem İstanbul’un ortalamalarının altında. yaşlı nüfusa sahip olup mahallede doğurganlık hızı da Türkiye ortalamasının altında. Bu nedenle hane halkı yoğunluğu düşük düzeyde.
-Hane halkı gelirleri açısından bazı sokaklarda (Bingöl sokağın çoğunluğu, Nabizade ve Alibey sokakları) hane halkı geliri çok düşük, mutlak yoksulluğun çok fazla. 
-Ulaşım ihtiyacı en fazla Taşocağı ve Uzunçayır caddelerinde.
-Anket çalışması sırasında telefon numarasını vererek acil ve çeşitli yardım talep eden 20 hane tespit edildi. Bu haneler ilgili kurumlara bilgi olarak iletilecek.
 
KENTTEN YOKSUN KALMAK…
Parasal yoksulluktan ziyade kentsel olanaklara ulaşamamak olarak tanımlanan kent yoksulluğunu Ankara Üniversitesi Araştırma Görevlisi Cüneyd Nakipoğlu, şöyle anlatıyor; “Bu toplumsal karmaşık akış içinde yoksulluk, yoksullar için maddi eşitsizliklerin yanı sıra yeterli genişlik ve kalitede konut mekânlarına sahip olmama, yoksul ve alt sosyal statülü mahallelerde yaşama, kent mekanında marjinalleşme, sağlıksız çevre koşullarında yaşamını sürdürme, kötü beslenme, daha az yaşam beklentisine sahip olma, adalet, eğitim, sağlık, altyapı gibi temel hizmetlerden daha az yararlanabilme, düşük nitelikli işler yapmaya mecbur kalma ya da uzun süreler işsiz olma, siyasal etkinlikten, haklarını kullanabilecek ya da yaşamın sunduğu fırsatlardan yararlanacak yeterli kapasite ve özgürlüklerden yoksun olma, yeterli güvenliğe ve güvenceye sahip olmama, şiddete daha açık olma gibi çok boyutlu bir deneyimdir.”
 
KONSEYİN DİĞER PROJELERİ
Kadıköy Kent Konseyi Sosyal Hizmetler ve Kent Yoksulluğu Çalışma Grubu, bu yıl içinde şu projeleri gerçekleştirmeyi planlıyor.
1-Kadıköy'de pilot mahalle olarak belirlenen üç mahallede sosyal hizmetler ve kent yoksulluğunun araştırılması.
2-İstanbul Anadolu yakasını kapsayan kent konseyleri çalıştayı düzenlenmesi.
3-Kadıköy ilçesinde hizmet veren kamu kurum ve kuruluşlarının halka verdiği hizmetlerin halk nezdinde değerlendirilmesi.
4-İkinci el oyuncak mağazası oluşturulması.
5-Kadıköy’deki trafik yoğunluğunu azaltmak ve karbonmonoksit salımını düşürmek için bisikleti binmeyi tercih için faaliyetlerde bulunulması.

ARŞİV