Kadıköy Tarihi Hasanpaşa Camii imam hatibi Levent Uçkan, mahalle kültürünü ve dayanışmasını pekiştiren projelere imza atıyor. 24 saat açık camide pek çok farklı etkinlik yapılıyor
Mustafa SÜRMELİ
Kadıköy Tarihi Hasanpaşa Camii’nde, cami cemaatinin de desteğiyle yürütülen örnek projeler dikkat çekiyor. İbadetin yanı sıra yürütülen sosyal projeler mahalle dokusunun ve kardeşliğin pekişmesine imkân sağlıyor.
Mahalle dokusunun korunabilmesinin önemli olduğunu söyleyen Camii İmam Hatibi Levent Uçkan, mahalle kültürünün korunduğu mahallelerde pek çok sosyal hizmetin bizzat halk tarafından başarıyla yürütüldüğünü belirtti. Uçkan, mahalle dokusunun korunması için çeşitli etkinlikler düzenlediklerini, yöre günlerinin bunlardan biri olduğunu söyledi.
TIPKI ESKİSİ GİBİ
“Bir defasında Karadenizli cami cemaatinden yörelerine özgü yemekler, ürünler hazırlamalarını rica etmiştik. Yaklaşık 30 aile katkı verdi. O gün cami bahçesinde gün boyu 600’e yakın vatandaşımızı Karadeniz yemekleriyle ağırladık. Adeta 'yöre günü' oldu. Diğer taraftan kandillerimizde özellikle Rumeli-Balkan kültüründe tulumba, tatlı, helva gibi yiyecekler öne çıkıyor. Kandil helvasını cami bahçemizde kardırdık, binlerce adet dağıttık. Camimizin bu etkinliği geleneksel kıyafetler eşliğinde adeta mesir macunu şenlikleri gibi geçti. 1000-2000 adet Kandil helvası dağıttık. Caminin bahçesi ve çevresi, mahallemiz özellikle bu tür günlerde apayrı bir güzellik yaşıyor” diyen Uçkan, uzun yıllar Üsküdar'da yaşamış biri olmasına rağmen Hasanpaşa’nın, Üsküdar’ın belli semtlerinden daha fazla mahalle kültürüne sahip olduğunu belirtti. Hasanpaşa’ya taşındıktan sonra 60-80 yıldır bu bölgede yaşayan 100’ün üzerinde aileyle karşılaştığını, metropolde mahalle kültürünü bu kadar koruyan başka yer var mıdır diye düşünmek gerektiğini ifade etti.
KIZILAY’A KAN BAĞIŞI
Kızılay’ın kan bağışı kampanyalarına da destek verdiklerini, Kadıköy Müftülüğü’nün öncülüğünde ilçedeki 10 camide kan bağışı kampanyası düzenlendiğini anlatan Uçkan, “Toplumun problemlerine omuz verildiği ölçüde dinimizle alakalı temsil ortaya koyabiliriz, İslami hassasiyet toplumun dertleriyle dertlenmeyi gerektirir. Kadıköy'de çalıştığımız için 10 camimizle Kadıköy Müftülüğü olarak bir ön çalışma yaptık. Ülke genelinde camilerimizin yüzde 4 buçukluk kan bağışı oranına sahip olduğunu gördük. 2014'te Kadıköy ilçe bazında yüzde 25'lik hedefi tutturduk. Camimiz başta olmak üzere 10 Kadıköy camisinde yaklaşık 1000 ünite kan toplandı. Bu yıl bu çıtayı yüzde 35’e taşımayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Uçkan, kan bağışının sosyal sorumlulukların en önemlilerinden biri olduğunu ve bunu ibadet bilinciyle yaptıklarını dile getirdi. Bu duyarlılığın geliştirilmesiyle Kadir gecesinde teravih namazının ardından mahalle sakinlerinin 3 saat içinde 72 ünite kan bağışı yaptığını da sözlerine ekledi.
24 SAAT HİZMET
Türkiye genelinde gece güvenlik ve benzeri altyapıları oluşturulmuş profesyonel birkaç cami dışında kendi cemaatinin fedakârlıklarıyla Hasanpaşa Camii’nin 24 saat açık duran ilk cami olduğunu söyleyen Levent Uçkan, Kadıköy’ün bununla bir ilke imza atıtığını belirterek, “Yaklaşık 3 yıldan bu yana Kadıköy halkımıza; danışmak, paylaşmak istedikleri bir husus varsa diye camimizi açık tutuyoruz. İstedikleri saatte dini hizmet vermekteyiz. Ocak ayından bu yana ise camimiz 24 saat açık” dedi.
SICAK YUVA OLDU
Hasanpaşa Camii yolda kalanların, evsizlerin de sıcak yuvası oldu. Sokakta kalan insanların sıkıntılarını ellerinden geldiği kadarıyla gidermek için geçen yıl Hasanpaşa Camii olarak bir çalışma başlattıklarını söyleyen Uçkan, “Camilerin ek hizmet binaları ve misafirhaneleriyle sokakta kalanlara yönelik bir barınma evi olarak kullanılması da hizmet türlerinden biridir. Bu kapsamda geçen yıl 15-60 yaşlarında 12 kardeşimizi geçici sürelerle misafir ettik. Onlar için cami lavabolarına duşakabin, çamaşır makinesi koyduk. Misafirlerimizin yeniden hayata tutunabilmelerine katkıda bulunmaya çalıştık” diye konuştu. Her ilçede bir caminin halkın ihtiyaçları konusunda merkez haline getirilebileceğini, ilçe belediyeleri ve ilçe emniyetinin bu konuda desteğinin sağlanabileceğini önerdi.
ÖĞRENCİLER İÇİN AŞEVİ
Üniversite kampüsüne çok yakın olması dolayısıyla Hasanpaşa Camii’nde üniversite öğrencileri de unutulmadı. Çok sayıda öğrencinin kahvaltı ve akşam yemeği için camiye uğradığını, 4 yıldır her yıl sayıyı artırarak, muhtarlık ve hayırseverler aracılığıyla sabah kahvaltısı ve akşam yemeği verildiğini belirten Uçkan, cami aşevi oluşturmayı amaçladıklarını açıkladı. “Binlerce üniversite öğrencisi var bu bölgede. Tamamı da yurtlarda kalmıyor. Erzak ve akşam yemeği bu kardeşlerimiz için önemli” diyen Uçkan, 30 öğrenciyle başlayan bu projenin 60’a, geçen yıl ise 200 kişiye ulaştığını belirtti.
AŞHANE MİNİBÜSÜ YOLLARDA
İstanbul genelinde parklarda kalan, kışın soğukta yaşam mücadelesi veren yaklaşık 5 bin kişinin bulunduğunu belirten Uçkan, ilginç ve örnek bir projeden de bahsetti. “Sakarya’da Sosyoloji Doçenti Mahmut Karaman Bey’in teşvik ve projesi kapsamında yaklaşık 400 litre çorba alan bir minibüs, 1000 kişiye çorba dağıtımına başladı. Akşam 23.00’de çorbalar cami önünden yüklenip, İstanbul’un merkez noktalarında yaklaşık 100 kilometrelik hat üzerinde sabah 5’e kadar çorba dağıtmaktadır” dedi.
MAHALLENİN DE İMAMI
Hasanpaşa Cami İmam Hatibi Levent Uçkan, mahalledeki görevi süresince gayreti ve çalışkanlığıyla civarın sevilen bir şahsiyeti oldu. Öğretmenlik, çeşitli sivil toplum kuruluşlarında eğitim danışmanlığı ve bir süre ticari deneyimlerinin ardından 36 yaşında imamlık mesleğine başladı. 8 yıldan bu yana Hasanpaşa Camii İmam Hatibi olarak görev yapmakta.
Ailesi 60 yıldır Üsküdarlı. Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunu olan Levent Uçkan, Kelam ve Felsefe alanında yüksek lisans yaptı. Halen alanında doktorasına devam ediyor.