Hataylı depremzede esnaf dayanışmaya çağırıyor!

Hataylı 32 depremzede esnaf İBB desteğiyle Festival Park Kadıköy alanında stant açtı. Hatay’a özgü yöresel lezzetler ve ürünler yer aldığı pazar 9 Şubat’a kadar açık

03 Şubat 2025 - 12:49

Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen 6 Şubat depremlerinin ardından iki yıl geçmesine rağmen depremin yaraları hala sarılamadı. Depremden etkilenen Hataylı esnaf da ayakta kalabilmek için ürünlerini festivallere katılarak ve belediyelerin desteğiyle satmaya çalışıyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile Hataylı depremzede 32 esnaf da Festival Park Kadıköy alanında stant açtı. Hatay’a özgü yöresel lezzetler ve ürünlerin yer aldığı, 10.00 ile 22.00 saatleri arasında açık kalacak standları, 31 Ocak ile 9 Şubat tarihlerinde ziyaret edebilirsiniz. 

Festival Park Kadıköy alanında kurulan standları gezerek depremzede esnaf ile konuştuk. 

“9 ŞUBAT’A KADAR BURADAYIZ”

“İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Hatay’a geldiğinde ürünlerimizi satacağımız yer talebinde bulunduk. Ekrem başkan bize destek çıktı ve bizi yalnız bırakmadı.” diyerek Festival Park Kadıköy alanına misafir olma hikâyelerini anlatan Ertuğrul Cuma Temel, depremzede esnaf olarak yaşadıklarını şöyle anlatıyor: “Depremden sonra Tarihi Uzun Çarşı’nın yüzde 80’i yıkıldı. Orayı boşalttılar. Parça parça yeni çarşı yerleri yaptılar. Esnaf yeni yerlerde siftah yapamıyor. Çünkü yıkık bir şehir. İnsanlar konteyner kentte ve şehir dışında. Arabası olmayanın bir yerden bir yere gitme durumu yok. Dolmuş zaten sıkıntı. Yaşam tamamen şehrin dışında. Bizler de satış yapabilmek ve geçinebilmek için başka şehirlerde festivallere katılıyoruz. Hatay’ın salçası, nar ekşisi, baharat çeşitleri gibi yöresel ürünlerini satıyoruz. O yüzden Kadıköylüleri ve İstanbulları Hatay esnafı ile dayanışmaya çağırıyoruz. 9 Şubat’a kadar buradayız.”

“HATAY KOCA BİR ŞANTİYE ALANI”

Salça, peynir ve baharat çeşitleri satan Eylem Yağcıbulut da “Üretmeye devam ediyoruz. Ürettiklerimizi satmak zorundayız. Dükkanımız yıkıldı. Şu an da dükkanımız yok. İşimizi yapmak için fuarlara katılıyoruz, belediyelerin desteği ile stantlar açıyoruz. Bu şekilde geçimimizi sağlıyoruz. Hatay’dan sizin için geldik. Siz de bizi ziyaret edin. Herkesi desteğe bekliyoruz.” dedi. 

Hatay Üreten Eller Kadın Kooperatifi üyesi Sibel Gün, “Hatay’da birçok kadın kooperatifi var. Üretiyorlar ama satış yapamıyorlar. Depremden sonra ürünlerini fuarlara taşıyorum. Onlara destek oluyor ve kendi kazancımı da sağlıyorum. Depremden sonra ilk geldiğim yer Kadıköy’dü. Şimdi tekrar geldim. İki yılda ne değişti diye sorarsanız. Hatay koca bir şantiye alanı. İnsanımız güçlü, ayakta durmaya ve üretmeye devam ediyor. Geleneksel yöntemlerle katkı maddesi olmayan reçeller, turşular, domates sosu gibi ürünler var. Kekiğimiz ve sabunumuz var. Kadıköy halkı deprem zamanında bize çok destek olmuştu. Yine desteklerini bekliyoruz.” diyerek esnaf ile dayanışmaya çağırdı. 

“ESNAF ZOR DURUMDA”

“Hatay’da dükkanımız yıkıldı. Geçici olarak konteynırlarda ve orta hasarlı işyerlerinde hizmet veriyoruz.” diyen Bayram Dağcı, “Esnaf da halk da zor durumda. Satış yapmak için Türkiye genelinde bu tür organizasyonlarına katılıyoruz. Bu festivallerle alan açmaya çalışıyoruz. Yöresel ürünlerimizi getirdik.  Kadıköylüleri ve İstanbulları bekliyoruz.” diye konuştu. 

“DESTEK OLACAĞIZ”

Festival alanını ziyaret eden vatandaşlar ihtiyaçlarını depremzede esnaftan alarak onlara destek oluyor. Bu tür organizasyonların daha sık yapılması gerektiğini belirten ziyaretçilerin de görüşlerini aldık.

Alışveriş yapmak için festival alanın ziyaret eden Kadıköylü Gülten Gürsoy, etkinlik hakkındaki düşüncelerini şu sözlerle paylaştı: “Önceki haftalarda Antalya’daki etkinlikte alışveriş yapmıştım, fakat aldıklarımı kızımda unutmuşum. Kadıköy’de açıldığını duyunca hemen geldim. Süt peyniri, domates ve biber salçası gibi ihtiyaçlarımızı aldık. Deprem bölgesinin zor durumda olduğunu biliyoruz. Muğla’da yaşıyorum ve oraya da birçok depremzede aile geldi. Onlara da destek olmaya çalışıyoruz. Bu tür etkinliklere katılarak elimizden geleni yapıyoruz.”

Deprem bölgesine desteğin önemine vurgu yapan Emel Tiryakioğlu da şunları söyledi: “Deprem sonrası hepimizin içi yandı, hâlâ düşündükçe üzülüyorum. Allah bir daha göstermesin. Deprem bölgesinde hayat hâlâ zor, bu tür desteklerin devam etmesini diliyorum.”

Kartal’da oturan, Kadıköy’de çalışan, öğle arası molasında stantları gezen Çağlar Güner, etkinliğe dair düşüncelerini şöyle anlattı: “Afişleri görünce destek olmak için geldim. Deprem bölgesindeki yerel üreticileri desteklemek adına çok güzel bir etkinlik olmuş. Emeği geçen herkese teşekkürler.”

Etkinliği ziyaret eden Hüsniye ile Şükrü İncedağ da şunları söyledi: “Ataşehir’den geldik. Depremzede esnafa destek için buradayız. Salça, baharat gibi birçok ihtiyacımızı buradan alacağız. Onlara destek olacağız.  Herkesin gelip destek olması lazım. Komşularıma da haber vereceğim onlar da ihtiyaçlarını da buradan alsın. Aracı firma olmadığı için fiyatlar uygun ve doğrudan esnafa katkı sağlanıyor. İBB’nin bu organizasyonu yapması çok iyi olmuş. Bu tür organizasyonlar daha sık yapılmalı.”



 


ARŞİV