Hatice ve Mithat Can Kadıköy’de anıldı

Depremde Hatay’da hayatını kaybeden Hatice Can ve Mithat Can için Kadıköy Evlendirme Dairesi’nde bir anma töreni düzenlendi

20 Mart 2023 - 11:41

Hatay’da depremde enkaz altında yaşamını yitiren İnsan Hakları Derneği (İHD) Onur Kurulu Üyesi avukat Hatice Can ile eşi İnsan Hakları Derneği (İHD) yöneticisi Mithat Can, Kadıköy’de anıldı. İstanbul Kadıköy Evlendirme Dairesi A Salonunda yapılan anma töreninin sunuculuğunu gazeteci İrfan Değirmenci yaptı. 

Fuaye alanına Hatice Can ve Mithat Can’ın fotoğraflarıyla serginin kurulduğu anma törenine Mithat ve Hatice Can’ın çocukları Ulaş, İnan ve Eren Can, akrabaları, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, İnsan hakları savunucusu avukat Eren Keskin, Halkevleri Onursal Başkanı Abdullah Aydın ve Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk, Gezi direnişinde hayatını kaybeden Berkin Elvan ve Ahmet Atakan’ın anneleri, gazeteciler ve hak savunucuları ile Demokratik Kitle Örgütü temsilcileri ve Kadıköylüler katıldı. Hatice ve Mithat Can’ın yaşamlarının ailesi, yol arkadaşları ve sevenleri tarafından anlatıldığı törende saatler 21.00’i gösterdiğinde depremde yaşamını yitiren tüm canlar için mum yerine telefonların ışıkları yakıldı. 

Gezi direnişinde katledilen Berkin Elvan ve Ahmet Atakan’ın anneleri Gülsüm Elvan ve Emsal Atakan’ın da söz aldığı anmada Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz’ın gönderdiği video izlendi, Çiğdem Mater ve Can Atalay’ın hapishaneden gönderdikleri mektuplar okundu. Tören Feryal Öney’in söylediği deyişle sona erdi. 

Hatice Can ve Mithat Can kimdir?

Önceki dönem Halkevleri GYK üyesi olan Av. Hatice Can, Gezi’de yaşamını yitiren Abdullah Cömert’in ve Ahmet Atakan’ın davalarının avukatıydı. Can aynı zamanda Reyhanlı Katliamı ve 10 Ekim Katliamı’nda yaşamını yitirenlerin ailelerinin de avukatlığını yaptı. Mithat Can ise eski Antakya İHD şube başkanıydı.

Depreme Hatay'daki evlerinde yakalanan ve enkaz altında kalan Can çiftinin cansız bedenlerine arama ve kurtarma çalışmalarının 5. gününde ulaşılmıştı.

 

ARŞİV