Hava soğuk ama fiyatlar cep yakıyor!

Hem soğuk havalar hem de gizli ekonomik kriz, çarşıda fiyatları yükseltti. Sebze- meyve fiyatları cep yakarken hamsi iki haftada yüzde 100 zamlandı

20 Ocak 2017 - 12:00

Kar yağdı, tarlayı bahçeyi soğuklar etkileyince, sebzeden meyveye, balığa kadar pek çok üründe fiyatlar tabiri caizse tavan yaptı. Son yılların en etkili kışını yaşadığı belirtilen İstanbul’da yoğun kar dolayısıyla pek çok yerde semt pazarları kurulamadı. Soğuk hava meyveden sebzeye, kestaneden balığa pek çok kalemde fiyatları etkiledi. Örneğin hamsinin fiyatı iki haftada 10 TL artarak 20 TL’yi görürken, yoğun kar yağışı öncesi 2 TL’den satılan dolmalık biber marketlerde 7 TL’den, domates 8 TL’den satışa sunuldu.

Kadıköy Tarihi Çarşı manav esnafı fiyatlardaki yükselmeyi yoğun kar yağışı nedeniyle pek çok yerde pazarların kurulamaması, seraların soğuk ve kardan zarar görmesi ayrıca kar ve buzlanma nedeniyle ulaşımda yaşanan aksamalara bağladı. Çarşı pazardaki yüksek fiyatlar en çok da net 1404 TL asgari ücretle geçinen vatandaşları etkiledi.

HAMSİ FİYATLARI DA UÇTU

1 Eylülde başlayan balık sezonu tüm hızıyla devam ederken, balık tezgâhları çeşit çeşit balıklarla şenlenmeye devam ediyor. Sezon palamut bolluğuyla açılırken onu çinekop takip etmişti. Şu günlerde de hamsinin en lezzetli günleri yaşanıyor. Kadıköy Tarihi Çarşı’daki balık tezgahlarında kasa kasa hamsiler başköşedeki yerini aldı bile. Yalnız son günlerde hamsi fiyatlarında önemli artışlar gözlendi. Balık denilince akla gelen ve kendine has tadıyla bilinen hamsi fiyatları adeta uçtu. Tezgâhlarda yerini almaya başladığı günlerde 10 TL’den satışa sunulan hamsi yaklaşık iki haftada fiyatını katladı ve 20 TL’den satılmaya başladı.

Kadıköy Tarihi Çarşı’da meyve, sebze ve balıkta fiyatlar aşağı yukarı şöyle:

Mandalina: 7 TL

Elma: 6 TL

Portakal: 5 TL

Nar: 6 TL

Armut: 7 TL

Ayva: 7 TL

Muz: 7 TL

Muşmula: 10 TL

Siyah Üzüm: 10 TL

Çilek: 15 TL

Anjelika Erik: 8 TL

Trabzon Hurması: 10 TL

Salatalık(Badem): 8 TL

 Roka 2 TL

Kestane: 25 TL

Domates: 7-9 TL                    

Patates: 5 TL.

Çalı Fasulye: 16 TL

Acı biber 15 TL

Hamsi: 15-20

Mezgit: 15

Çinekop: 25

Somon: 20 TL


ARŞİV