Başıboş Köpek Sorunu Platformu tarafından kurulan Havrita uygulaması, hayvanseverler tarafından büyük bir tepki topladı. Kısa sürede gündem olan bu uygulamada kişilerin belirledikleri ya da işaretledikleri bölgelerde başıboş köpekler ve sayıları giriliyor. Aynı zamanda kullanıcılar hayvanların fotoğraflarını çekerek uygulama üzerinden paylaşabiliyor. Havrita uygulaması, sokak köpeklerini hedef gösterdiği ve onların ölümlerine sebebiyet verdiği gerekçesiyle sosyal medyada eleştiri odağı oldu. Harita üzerinde köpeklerin yerlerini gösteren Havrita hakkında çeşitli iddialar da ortaya atıldı. Sokak hayvanlarının katledilmelerinin son zamanlarda artış göstermesiyle birlikte, uygulama yüzünden hedef gösterilen hayvanların zehirlendiği iddiası herkesi ayağa kaldırdı.
Havrita'nın kapatılması için geçtiğimiz günlerde sosyal medyada kampanya başlatılmıştı. Pati Koruyucuları Hayvanları Koruma Derneği (PAWGUARD) avukatı Muhammed Yusuf Damnalı, Havrita sitesi ve sosyal medya hesaplarından kişilik haklarına saldırı mahiyetinde ifade ve görüntüler kullanıldığı gerekçesiyle siteye ve sosyal medya hesaplarına erişim engeli getirilmesini talep etti. Ankara 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi, bunun üzerine Havrita sitesi ve sosyal medya hesaplarına erişim engeli getirilmesine karar verdi.
Konuya ilişkin gazetemize açıklamalarda bulunan Yaşam Ol Derneği kurucusu ve Yerel Hayvan Koruma Görevlisi Hatice Şen Özköse, “Havrita ve benzeri uygulamalar sokaktaki köpekleri ve onları besleyen insanları hedef almaktadır.” dedi.
“HER CANLININ YAŞAM HAKKI VAR”
Özköse, “Besleme yapanların adreslerinden sokakta yaşayan köpeklerin adreslerine kadar fişleme yapan Havrita ve benzeri tüm uygulamalar, platformlar, derneklere karşı 5199 ve 7332 sayılı Hayvanları Koruma Kanununun uygulanmasını istiyoruz. Çünkü kanunlar sokaktaki sahipsiz köpeklerin yaşam hakkını koruyor. Hayvana şiddeti hapis cezası ile yasaklıyor, besleme yapan yurttaşı da koruma altına alıyor. Hayvanlara ve onlarla ilgilenenlere uygulanan şiddet cezasız kalmamalı. Her canlının yaşam hakkına saygı duymalıyız.” dedi.
“Havrita ve benzeri uygulamalar sokaktaki köpekleri ve onları besleyen insanları hedef almaktadır” diyen Özköse, “Bu ülkenin insanlarına ve hayvanlarına büyük zarar verdiler. Sayısız acıya, özellikle insanlara güven duyan bu sosyal canların, sayısız köpeğin ölümüne neden oldular. Yaşam bu kadar ucuz değil. Bizler dün ve bugün yaptığımız gibi yarın da bu sorunun en önemli çözümü için; yani aktif, etkin, sürekli kısırlaştırma için Yaşam Ol Derneği olarak gönüllülerimizle birlikte emek vermeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.
“ŞİKAYETLERDE DEVAM EDECEĞİZ”
Hayvan ticaretinin durdurulması gerektiğinin de altını çizen Özköse, “Üretimin ve satışın durdurulup sokaktaki sahipsiz köpeklerin kısırlaştırılıp gönüllü eğitmenlerin titiz çalışmalarıyla doğru ailelere ömürlük şartlarla sahiplendirilmelerini istiyoruz. Havrita uygulamasının kapatılması henüz bir başlangıç.” dedi ve şöyle devam etti: “Bizler sokaktaki sahipsiz köpeklerin dertleriyle dertlenen, onların yaşam hakkı için mücadele eden gönüllüler olarak her zaman buradayız. Cimer’e, valiliklere, kaymakamlıklara, belediyelere, emniyet müdürlüklerine şikayetlerde bulunmaya devam edeceğiz. Savcılıklara suç duyurularında bulunup koruma ve tedbir isteyeceğiz. Kamuoyu bilgilendirmelerine, sosyal medya çalışmalarımıza, imza kampanyalarına devam edeceğiz. Çünkü her canlının yaşam hakkı var.”