HAYAT KISA, SÜREYA 84 YAŞINDA

İkinci Yeni akımının özgür ve özgün Şairi Cemal Süreya’nın 84. doğum gününü sevenleri onun vazgeçilmez mekânı olan Hatay Restoran’da şiirlerle kutladı

31 Temmuz 2015 - 10:57
Eylül BİROL

Her yıl Cemal Süreya için buluşan sevenleri, onun vazgeçemediği, döneminin edebiyatçılarının buluşma noktası ve adeta bir Cemal Süreya müzesi olan Hatay Restoran’da bir araya geldi.
Cemal Süreya’yı anlatan belgeseli izleyerek başlayan etkinlik, Süreya’nın dostları ve sevenlerinin onun hakkında yaptığı konuşmalar ve okunan şiirlerle devam etti.
Hatay Restoran’ın sahibi ve Cemal Süreya’nın arkadaşı Mehmet Ali Işık, yaptığı konuşmada “Cemal abiyi kaybettiğimizde, kendi abimi kaybetmiş kadar üzüldüm. Cemal Süreya hep, ‘Hayatımda bir doğum günüm yoktur. Benim için doğum günü, Cemal Süreya Derneği’nin kurulduğu gündür’ derdi.” dedi.
Daha sonra Süreya’nın doğum günü için şiirler okunurken, ülke gündemi de unutulmadı. Süreya’nın “Kötülüklerin büsbütün egemen olduğu, namussuz bir çağ bu” dizeleri hatırlanırken, savaş karşıtı şiirler de okundu. Etkinlik, Cemal Süreya için pasta kesilmesiyle son buldu.
Cemal Süreya kimdir?
2. Yeni Edebiyat akımının öncüleri arasında kabul edilen Cemal Süreya, 1931 Tunceli Pülümür doğumludur. Dersim katliamı sırasında ailesi ile birlikte Bilecik’e sürgün edilen Süreya, İstanbul’da okumuştur. Çeşitli yayınevlerinde, Türk Dil Kurumu ve Orta Doğu İktisat Bankası’nda üst düzey görevler yapan Süreya, dilin sınırlarını zorlayan özgürlükçü şiirleri ve edebiyat dünyasının önemli yayınlarından olan Papirüs dergisini çıkarması ile bilinir. Süreya, 1990’ın Ocak ayında 59 yaşında Kadıköy’de hayata gözlerini yummuş, ancak şiirleri onun yaşayan bir edebiyat ustası olmasını sağlamıştır.
 


 

ARŞİV