Haydarpaşa eylemcilerinden mektup var!

İBB Başkanı Kadir Topbaş'a mektup yazan Haydarpaşa eylemcileri, ‘Sayın Topbaş yeter artık, garlarımızdan, meydanlarımızdan, denizlerimizden yeşyeşil tepelerimizden elinizi çekiniz!’ dedi.

08 Ağustos 2012 - 14:58
Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Tugay KARTAL


Her salı ve pazar gündüz, her perşembe de akşam vakitlerinde gar merdivenlerinde buluşan Haydarpaşa direnişçileri, 27 Temmuz akşamı da yine biraraya geldi. Haydarpaşa Gar dönüşüm projesine karşı sürdürülen oturma eyleminde, Meltuğ Kartal ve Gizem Gürten'in keman dinletileri ardından İBB Başkanı Kadir Topbaş'a hitaben yazılan mektubu Haydarpaşa Dayanışması aktivistleri imzaladılar. Topbaş'a gönderilen mektupta, “'Galata’yı ve Haydarpaşa Garı’nı her seferinde ‘fırsat kapısı’ olarak anıp Haydarpaşa için yeni bir koruma imar planının onaylandığını, Haydarpaşaport’un da turizm ağırlıklı bir bölge haline getirileceğini yönündeki açıklamalarınızı kentli duyarlılığımızla üzülerek izliyoruz. TCDD tarafından Haydarpaşa Garı’nı 31 Ocak’ta şehirlerarası tren seferlerine kapatılmasının ardından gar olarak yüzyılı aşkın süre işlevini devam ettirmiş olan tarihi Haydarpaşa gar Binasının Marmaray projesinden sonra işlevini yitireceğini iddia ederek, bu sebeple garın otele dönüştürüleceğini ilan etmiştiniz. TCDD ile aranızda imzalanan protokol gereği bu taşınmaz ve çevresi için Başkanlığınızı yaptığınız İstanbul Büyük Şehir Belediyesine yalnızca koruma amaçlı imar planı hazırlanması yetkisi verilmiştir, garın işlevinin belirlenmesi ve demiryolu ulaşımının planlanması yetkisi sizde değildir” denildi.
Mektupta, şu ifadelere yer verildi; “Verdiğiniz bir söyleşide ‘Bir pencere olsa da oradan şöyle İstanbul'un biz gelmeden önceki durumuna bir baksalar’ demişsiniz. Bizim size önerimiz; Siz bir pencereden bakın bakalım betonlaştırdığınız İstanbul’da ne kadar yeşil alan görebileceksiniz? Modern kentlerin meydanları olur. Hangi meydanı bıraktınız? Kentlerin demiryolu garları olur.  İstanbul’un tren garı nerede? Görebiliyorsanız söyleyin.. Sayın Topbaş yeter artık, garlarımızdan (Haydarpaşa ve Sirkeci),  meydanlarımızdan (Taksim), denizlerimizden (Maltepe sahili dolgu) yeşil tepelerimizden (Çamlıca) elinizi çekiniz!” 

ARŞİV