Haydarpaşa Kampüsü Artık Sağlık Bakanlığı'nın

Marmara Üniversitesi'ne ait olan Tarihi Haydarpaşa Kampüsü meclisten geçen torbaya yasayla resmen Sağlık Bakanlığı’na tahsis edildi. Akademisyenler, hukukçular ve öğrenciler karara tepkili!

24 Nisan 2015 - 09:41

Erhan DEMİRTAŞ
Tarihi Haydarpaşa Kampüsü 15 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanan Torba Yasa’ya göre Sağlık Bakanlığı’na bağlı yeni kurulan Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne tahsis edildi.
2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu’na getirilen ek madde ile İstanbul’da kurulacak olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nde Tıp Fakültesinin yanı sıra, Hemşirelik, Yaşam Bilimleri, Sağlık Bilimleri Fakültelerinin de olacağı yeni üniversitede, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü de yer alacak. Üniversitenin mütevelli heyetinde Sağlık Bakanlığı Müsteşarı, Rektör, Sağlık Bakanı’nın seçeceği 2 üye ile Yükseköğretim Kurulu tarafından seçilen profesör unvanına sahip 1 üye olmak üzere, toplam 5 üye yer alacak. Mütevelli Heyetine Sağlık Bakanlığı Müsteşarı, Müsteşarın katılmadığı toplantılara Rektör başkanlık edecek.

Bilimsel Eğitime Aykırı”                                                                                                          Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız Türk Tabipler Birliği İkinci Başkanı Prof. Dr. Mehmet Raşit Tükel, Sağlık Üniversiteleri projesinin özerk ve bilimsel eğitim normlarına uygun olmadığını ifade ederek, devlet üniversitelerinin mütevellit bir heyet ile yönetilemeyeceğini belirtti. “Türkiye dünyada en çok tıp fakültesine sahip bir ülke. Tıp fakültelerinde bu kadar güçlük varken ve eğitim noktasında bunca problem yaşanırken yeni tıp fakültelerine ihtiyacımız var mı diye sormak gerekiyor” diyen Tükel, Bakanlığın uygun gördüğü akademisyen kadrosunun bilimsel ve nesnel bir eğitimden uzak olacağını ifade etti. Tükel, Tıp fakültelerinin özerk ve kendi kendini yönetebilineceği bir yapıya sahip olmasını dile getirdi. TTB olarak sürecin takipçisi olacaklarını ifade eden Tükel, Cumhuriyet Halk Partisi’nin de kararın iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunacağını söyledi.

Mezunlar da Tepkili
Marmara Hukuk Fakültesi Mezunları Derneği’de (MÜHDER) Haydarpaşa Kampüsü’nün Sağlık Bakanlığına tahsis edilmesine tepki gösterdi. MÜHDER Başkanı Av. İhsan Baran,  son 1 yıldır kararın hayata geçmemesi için yoğun çaba gösterdiklerini ifade ederek, “31 yıldır bu yerleşkede bulunan Hukuk Fakültesi, çok sayıda saygın hukukçu yetiştirdi. Burası sadece bir arazi ve bina olmamakla beraber burada kültürel bir değer, bir miras  var. Alınan karardan derin bir üzüntü duyuyoruz” diye konuştu. “Burada kesinlikle siyaset üstü bir durum söz konusu. Meclis’te grubu bulunan partiler ile temastayız. Kanunun iptali için AYM’ye başvuru yapılmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu konuda tüm hukukçularımız, ademisyenlerimiz, öğrencilerimiz  ve duyarlı olan bütün vicdan sahibi yurttaşlardan desteklerini esirgememelerini istiyoruz” diyen Baran, Haydarpaşa Kampüsü’nün Marmara Üniversitesine bağlı bir yerleşke olarak kalmasını istediklerini söyledi.

“Bu Bir Kent Sorunu”
"#HaydarpaşayıKoru" ismiyle okullarının Sağlık Bakanlığı’na tahsis edilmesine tepki gösteren hukuk fakültesi öğrencileri yaptıkları çalışmalarla kamuoyu oluşturmaya çalışıyorlar.
Kampanyayı yürüten öğrencilerden Nilda Baltalı, Haydarpaşa Kampüsü’nün bakanlığa devredilmesinin özelleştirmeye zemin yaratacağını ifade ederek, “Kadıköy çok merkezi bir konuma sahip ancak buradaki tarihi yapılar kamuya ait olunca çok fazla para kazandırmıyor. Bu yüzden bu yapıları özelleştirmek istiyorlar. Burası genel olarak dönüşecek. Harem Otogarı, Haydarpaşa Limanı, Haydarpaşa Kampüsü, Selimiye Kışlası ve Haydarpaşa Garı’nın da dâhil olduğu çok geniş bir proje ile buranın tümünü özelleştirmek istiyorlar” diye konuştu.  “Bu süreç sadece öğrencileri değil, burada yaşayan herkesi, bütün Kadıköylüleri ilgilendiriyor” diyen Baltalı,  Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası açmaları için CHP milletvekilleri Kadir Öğüt ve Akif Hamza Çebi’yle  de görüştüklerini ifade etti.
 
Öğrenciler ne diyor?
Ekin Koç: Üniversiteler kent gündeminde politik bir etki yaratıyor bunu engellemek için okulları şehir dışına çıkarmaya çalışıyorlar. Onun dışında sistem içinde bulunduğu ekonomik krizi aşmak için yeni rant alanları açmaya çalışıyor. Deniz Gezmiş ve Mahir Çayan gibi devrimciler, Nihat Behram ve Cemal Süreya gibi şairler de burada okudu bu yüzden buranın bizim için tarihi bir anlamı var.
Turab Akman: Burada her şeyden önce iktisadi ve siyasi bir rant var. Gezi’de ve Validebağ’da olduğu gibi hukuk yolları dışında burası için de kamuoyu yaratmak çok önemli.    Bu bir kent sorunu. Buranın dönüşümü ya da taşınması sadece biz öğrencileri değil burada yaşayan herkesi ilgilendiriyor.
 Doğacan Ertuğrul: Bu işi kent gündemi haline getirmek gerek. Bütün Kadıköylüler ortak tepki koymalı.  

İlk Modern Tıp Okulu
Osmanlı İmparatoluğu’nda medrese tipi öğretimden modern tıp eğitimine geçişin 14 Mart 1827’de Tıphane ve Cerrahhane-i Amire isimli okuldun açılmasıyla başladığı kabul ediliyor. Türkiye’nin ilk modern tıp okulu, daha sonra Mekteb-i Tıbbiye-i Adliye-i Şahane ismini aldı ve İstanbul’un çeşitli yerlerinde hizmet verdi. Bugün Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü olarak hizmet veren ve görkemli mimarisi ile dikkat çeken binanın yapımı, Sultan II. Abdülhamit döneminde 1894 yılında başladı ve Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane ismi altında tıp fakültesi olarak inşa edildi. Binanın mimari tasarımı dönemin önde gelen mimarlarından Alexandre Vallury ile Raimondo D’Aronco’ya ait.
Okulun duvarlarında Hereke ve Bilecik ocaklarından özel olarak getirilimiş renkli granitler kullanılmış, harçlar için ise Marsilya’dan su kireci getirilmiş. Metal kısımlar Belçika’dan alınmış, metal çerçeveli pencereler ise Viyana’da hazırlatılıp getirilmiş. Mekteb-i Tıbbiye-i’nin yeni binası, II. Abdülhamit’in doğum günü olan 6 Kasım 1903’te eğitime başladı. Türkiye’deki modern tıp eğitimin tarihi içerisinde önemli yer tutan bina, Ulusal Kurtuluş Savaşı ve yakın dönem tıp tarihimizin önemli olaylarına tanıklık etti. Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane ve sonraki ismiyle Haydarpaşa Tıp Fakültesi’nden 1912-1922 yılları arasında yetişen hekimler, askeri hekimlik ve bulaşıcı hastalıklarla mücadele sahalarında başarıyla hizmet verdiler. 1933 yılındaki Üniversite Reformu’nda tıp fakültesi Avrupa yakasına taşınınca, Mekteb-i Tıbbiye binası Milli Eğitim Bakanlığı’na bırakılara Haydarpaşa Lisesi’nin kullanımına geçti. Okulun klinik pavyonları ise günümüzde halen Haydarpaşa Numune Hastanesi olarak hizmet veriyor. 1933-1983 arasındaki 50 yıllık süre boyunca Haydarpaşa Lisesi olarak kullanılan Tıbbiye binası ise 1983’te Marmara Üniversitesi’ne devredildi.

İlgili yasa teklifini veren AKP Milletvekili Mehmet Doğan Kubat, konuyla ilgili sorularımızı yanıtlamadı

ARŞİV