Haydarpaşa kampüsü ısrarı

Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Yerleşkesi'ni, AKP'nin kuracağı Sağlık Üniversitesi’ne tahsis edecek yasa tasarısı hazırlandı.

30 Ocak 2015 - 10:54
Gökçe UYGUN

Gazetemizin önceki sayılarında yer verdiğimiz “Marmara Üniversitesi’nin (MÜ) Haydarpaşa Yerleşkesi’nin taşınma ihtimali” konusuyla ilgili gelişmeler sürüyor.

16 Ocak 2015’te AKP’li 8 milletvekili tarafından, bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören bir yasa teklifi hazırlandı. İstanbul Milletvekili Mehmet Doğan Kubat, Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, Ankara Milletvekili Cevdet Erdöl, Isparta Milletvekili Recep Özel, Bursa Milletvekili M. Kemal Şerbetçioğlu, Muş Milletvekili Faruk Işık, Yozgat Milletvekili Ertuğrul Soysal ve Konya Milletvekili Mustafa Baloğlu ve tarafından imzalanarak TBMM Başkanlığı'na gönderilen torba teklifte, İstanbul’da “Sağlık Bilimleri Üniversitesi” adıyla yeni bir üniversite kurulduğu belirtiliyor. Teklifte, “Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane adıyla hizmet vermek üzere inşa edilen ve halen Marmara Üniversitesi adına tahsisli olan Haydarpaşa Kampüsü, Sağlık Bilimleri Üniversitesi’ne tahsis edilmiştir” ibaresi yer alıyor.


“KAMPÜS GASPI!”
CHP milletvekilleri, İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, Manisa Milletvekili Özgür Özel, Muğla Milletvekili Nurettin Demir ve Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı ise tasarıya tepki gösterdi. Vekiller, ilgili Meclis raporuna şunları yazdı;
“Haydarpaşa Kampusu, Sağlık Bilimleri Üniversitesine tahsis edilerek, üniversitelerin planlamaları, programları orada okuyan öğrenci ve öğretim görevlileri yok sayılmıştır. Kurulacak üniversitenin yerleşke gaspına Hükümet bilimsel akılcı bir gerekçe sunamamıştır. Hükümet’in, özel sağlık sisteminin daha çok para kazandığı İstanbul’daki hastanelere, nitelikli insan gücü piyasası sunmak istediği anlaşılmaktadır. Oysa Bakanlığın yasasında yazan görevlerinden biri, “Bölgesel farklılıkları gidermeye ve herkesin sağlık hizmetine erişimini sağlamaya yönelik tedbirler almaktır. (...) Sağlık Bakanlığı’nın üniversite kurması Anayasa’ya aykırıdır. Ayrıca tıp alanına vereceği zararlar nedeniyle de yanlıştır. Halkımızın bugünkü ve gelecekteki sağlık ihtiyaçlarını değil, siyasi erkin ve özel sağlık kuruluşlarının çıkarlarını gözeten bir yapı olacağından dolayı da CHP Grubu olarak Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir Sağlık Bilimleri Üniversitesi kurulmasına karşıyız.”

“ELİNİZİ ÇEKİN”
Öğrencilerin başlattığı “#haydarpaşayıkoru adlı kampanya ise sürüyor. Gruptan yapılan yazılı açıklamada, kurulacak “Sağlık Bilimleri Üniversitesi”nin sağlık alanında hiçbir bilimsel ağırlığı temsil edemeyeceği, AKP tarafından paravan olarak kullanılan bir sözde “üniversite” olacağı belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
“Ayrıca yerleşkenin, etrafındaki hastanelerle birlikte ilerleyen yıllarda sağlık turizmi için kullanılması tartışılıyor. Sağlık Bakanı tarafından sağlık turizminin sıkça dillendirilmesi tartışmaların gerçekçilik payını ortaya koyuyor. Bu projenin Haydarpaşa Port projesiyle birlikte bölgesel rantın bir parçası olduğunu görmek ise zor değil. Önemli bir tarihi değeri olan Haydarpaşa Garı'nın önce yanması, ardından yıllardır kullanım dışı bırakılmış olması bölgeyi ve kenti bütünsel bir tehditle karşı karşıya bıraktığı bir gerçektir. Haydarpaşa Yerleşkesi, ne özel sağlık politikalarına araç ne de hükümete bağlı düzmece üniversitelerin kuruluşuna malzeme olacaktır. Burası bir üniversitedir. Elinizi çekin!”

YASAYA GİRDİ VE ÇIKTI
Bilindiği üzere geçen yıl Haziran ayında TBMM’ne sunulan, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) kurulmasını öngören bir kanun tasarısında Haydarpaşa’dan bahsediliyordu. Sağlık Bakanlığı’nca hazırlanan tasarıda, MÜ Haydarpaşa yerleşkesinin yeni kurulacak “Türkiye Sağlık Bilimleri Üniversitesi”ne tahsis edileceği belirtiliyordu. Ancak bu tasarı 19 Kasım 2014’te yasalaştı ama yasadan bu madde çıkarıldı. Haydarpaşa yerleşkesine dair yasada bir bilgi olmaması MÜ öğrencilerini ve kent uzmanlarını rahatlatmadı. Öğrencilerin başlattığı  “#haydarpaşayıkoru”  kampanyası sürerken, konuyla ilgili bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilmişti.  
 
Haydarpaşa Dayanışması’ndan çağrı
Haydarpaşa Dayanışması’nın 156 haftadır devam eden “Merdiven Nöbeti”ne destek olmak amacı ile 23 Ocak Cuma akşamı bir toplantı düzenledi. “Haydarpaşa Garı için neler yapabiliriz” konulu değerlendirme toplantısı, Yeldeğirmeni Dayanışması’nın öncülüğünde Mimarlar Odası Kadıköy Temsilciliği’nde bütün forumların katılımıyla gerçekleştirildi.
Konu hakkında fikirlerin tartışıldığı etkinlik sonunda, 1 Şubat Pazar günü saat 13.00’da Haydarpaşa Gar’ında düzenlenecek genel toplantıya çağrı yapıldı. Haydarpaşa Dayanışması Bileşenleri ile tüm yurttaşların katılımının hedeflendiği   157. Gar Merdiven Nöbeti ve ardından gerçekleştirilecek olan genel toplantı, 1 Şubat Pazar günü düzenlenecek. 

ARŞİV