Haydarpaşa mücadelesi devam ediyor

Kadıköy Belediyesi’nin Haydarpaşa Garı’nda düzenlediği 8. Kitap Günleri’nin son gününde Haydarpaşa’yı Savunmak söyleşisi gerçekleştirildi

09 Haziran 2016 - 12:05
Kadıköy Belediyesi’nin Haydarpaşa Garı’nda düzenlediği 8. Kitap Günleri’nin son gününde Haydarpaşa’yı Savunmak söyleşisi gerçekleştirildi. Söyleşide konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Bizim önümüze sürekli rant projeleri ile çıkıp geçmişimizi satmaya ç alışıyorlar. Bunlara ancak kamuoyu baskısı oluşturarak engel olabiliriz” dedi
 
Erhan DEMİRTAŞ
Kadıköy Belediyesi’nin Haydarpaşa Garı’nda düzenlediği 8. Kitap Günleri’nin son gününde Haydarpaşa’yı Savunmak söyleşisi gerçekleştirildi. Söyleşiye Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Birleşik Taşımacılık Sendikası eski Genel Sekreteri Hasan Bektaş ve Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu konuşmacı olarak katıldı.

“BİRÇOK ÇALIŞAN İŞSİZ KALDI”
Kitap günlerine gelen okurların yoğun ilgi gösterdiği söyleşide ilk konuşmayı Hasan Bektaş yaptı. Haydarpaşa Garı’nın tarihi özelliklerinden bahseden Bektaş, “Haydarpaşa Anadolu’dan gelen her insanın uğradığı, İstanbul’un girişinde denize sıfır bir yer. Dolayısıyla bu durum rant için iştah kabartıyor” dedi. Haydarpaşa Garı ve çevresinin inşaat alanına çevrilmesine başından beri karşı olduklarını dile getiren Bektaş, “Biz Haydarpaşa Dayanışması olarak buranın toplumsal bellek açısından gar olarak kalması için mücadele ettik. 1559 gündür Haydarpaşa’ya ana hat trenleri gelmiyor. Milyonlarca yolcu mağdur edildi. Birçok çalışan işsiz kaldı. Ama biz mücadelemize devam edeceğiz. Haydarpaşa’nın ulaşım için kullanılması için sonuna kadar çaba göstereceğiz. Kitap günlerini düzenleyerek duyarlı vatandaşları Haydarpaşa Garı’nda buluşturdukları için Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na teşekkür ediyorum” dedi.

200 MİLYON YOLCU MAĞDUR
Hasan Bektaş’tan sonra konuşma yapan Eyüp Muhcu da Haydarpaşa Garı ve çevresinin İstanbul’da yapılaşmaya açılmak istenen diğer kamusal alanlar gibi tehlikede olduğunu belirterek, Kitap Günleri’nin kültürel saldırılara karşı çok önemli bir etkinlik olduğunu ifade etti. İş yeri olarak kullanılan kültür varlıklarının öneminin farkına varılmadığını söyleyen Muhcu, Haydarpaşa Dayanışması’nın eylemlerinden sonra birçok insanın Haydarpaşa Garı’nın tarihi öneminin farkına vardığını ifade etti. Haydarpaşa Garı’nın hem İstanbul’un hem de Kadıköy’ün toplumsal belleği açısından çok önemli olduğunu söyleyen Muhcu, “Haydarpaşa dönemin mimarisini çok etkili bir şekilde anlatıyor. İstanbul’un ulaşımı için de son derece önemli. Ancak son 5 yıldır 200 milyon yolcu ulaşımdan yararlanamıyor” diye konuştu. Haydarpaşa Garı’nın yeniden ulaşım için kullanılması gerektiğini dile getiren Muhcu, söyleşiye katılan vatandaşlara Haydarpaşa’nın korunması için duyarlı olma çağrısında bulundu.

“BURASI BİZİM GEÇMİŞİMİZ”
Eyüp Muhcu’dan sonra söz alan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, İstanbul’daki bütün kamu arazilerinin satışa çıkarıldığını ifade ederek, Haydarpaşa Garı’nın da özelleştirilmeye çalışıldığını söyledi.
Haydarpaşa Garı’nda herkesin bir anısı olduğunun altını çizen Nuhoğlu, “Haydarpaşa bizim geçmişimiz. Bizim önümüze sürekli rant projeleri ile çıkıp geçmişimizi satmaya, yok etmeye çalışıyorlar. Bunları ancak kamuoyu baskısı oluşturarak engel olabiliriz” değerlendirmesinde bulundu.
Haydarpaşa Garı ve çevresinin ranta açılmaya çalışıldığını ama kamuoyunun baskısı nedeniyle bunun durdurulduğunu belirten Nuhoğlu, “Haydarpaşa’nın kamusal alan olduğunu göstermek, sıkıntılı günlerden geçen vatandaşlarımızın beş gün boyunca rahat bir nefes alabilmelerini ve mutlu olabilmelerini sağlamak için Kitap Günleri’ni düzenledik” dedi. Haydarpaşa’dan trenlerin yeniden kalkacağına inandığını belirten Nuhoğlu, Kitap Günleri’nin organizasyonun tamamen belediye çalışanları tarafından yapıldığını belirterek şunları söyledi. “Afişleri, tasarımları hatta köprüleri bile çalışanlarımız yaptı. İstenildiği durumda kamu gerekli organizasyonları düzenleyebilir. Biz kamuda özelleştirmeye karşıyız” diye konuştu.


ARŞİV