Haydarpaşa Numune'de neler oluyor?

Haydarpaşa Numune Hastanesi’ndeki otopark inşaatı, hastaları zor duruma düşürdü...

13 Şubat 2015 - 10:12

Semra ÇELEBİ
Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi bitişiğinde devam eden ‘Zemin Altı Otoparkı’ inşaatı nedeniyle, Poliklinik binasında çatlaklar oluştu. Otopark inşaatının sahibi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, binada meydana gelen çatlakların ‘risk oluşturmamasına rağmen’ tedbir amaçlı kapatıldığı belirtildi. Ardından hastane yönetimi 1999 Marmara Depremi’nden sonra ‘ağır riskli’ raporu verilen Dâhiliye binasını da kapattı. Polikliniklerin bir kısmı Validebağ’daki Ek Hizmet Binası’na taşınırken, Dâhiliye binasında yatan hastalar, hastanenin diğer birimlerine sevk edildi.
Son durumla ilgili bilgi aldığımız Hastane Müdürü Kadir Işık, otopark inşaatının devam ettiğini, hastanede ve hizmette bir sıkıntı yaşanmadığını söyledi. Işık “Poliklinik ve Dâhiliye binalarımız için bilirkişi raporlarını bekliyoruz. Raporlara göre hareket edeceğiz.” dedi.
Anadolu yakasının en merkezi kamu hastanesi olan ve Pendik’ten Üsküdar’a kadar pek çok ilçeden hastaya hizmet veren Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde yaşanan sıkıntıyı, Sağlık Emekçileri Sendikası Anadolu Şubesi Eğitim, Basın Yayın ve  Sosyal İşler Sekreteri İlknur Kaya Bahadır ve Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyesi Hüseyin Demirdizen ile konuştuk.

ÇALIŞANLAR UYARMIŞTI
Hastane çalışanları ve yönetimiyle sürekli irtibatta olduklarını belirten SES Şube Temsilcisi İlknur Kaya, otopark inşaatının hastane binalarına zarar vereceğinin çalışanlar tarafından önceden fark edildiğini belirtiyor. Kaya’nın verdiği bilgiye göre, çalışanlar bunu fark edince hemen durumu hastane yönetimine dilekçe ile bildirip müdahale edilmesini istemiş ancak ‘gereksiz yere sorun çıkarmakla’ suçlanmışlar.
Binalarda hasar meydana geldikten sonra otopark inşaatı hemen durduruldu; yerin altı kat altında olması planlanan otoparkın dört kat olmasına karar verildi. Şimdi inşaat yeni projeyle devam ediyor.

TARİHİ BİNALARDA HASAR YOK
Haydarpaşa Numune Hastanesi denince akla gelen Tıbbiye binalarında yani tarihi binalarda hiçbir hasar bulunmuyor. Kaya, çatlakların ve hasarın ‘Deprem Hastanesi’ olarak yapılan ve Poliklinik olarak kullanılan yeni binada meydana geldiğine dikkat çekiyor: “Poliklinik binasında yatan hasta yoktu. Tıbbi teçhizat vardı. Onların da boşaltıldığı bilgisini aldık.”

VALİDEBAĞ’A ULAŞIM ZOR
22 yıl Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde hizmet vermiş TTB Merkez Konseyi üyesi Hüseyin Demirdizen “Hastaların ve çalışan arkadaşlarımızın güvenliği için polikliniklerin Validebağ’a taşınmasını olumlu karşılıyoruz. Ancak özellikle hastaların oraya gitmekte zorlandığını biliyoruz. Çünkü Haydarpaşa Numune tam kavşakta bulunan, herkesin kolayca ulaşabildiği bir hastane. Şimdi insanlar Validebağ’a gitmekte zorluk yaşıyor. Biran önce Poliklinik binasının yapılıp hizmete devam etmesini bekliyoruz” diyor.


NEDEN BUGÜNE KADAR BEKLENDİ?
Demirdizen, 1999 Marmara Depremi’nden sonra okul ve hastane gibi pek çok kamu kurumuna ‘riskli’ raporu verildiğini ancak 16 yılda hiçbir çalışma yapılmadığını belirtiyor: “Haydarpaşa Numune Hastanesi de bunlardan biriydi. Eski taş binalar hariç, 50 yaşın üzerindeki binaların yenilenmesi gerekiyordu. Dahiliye binası ‘ağır riskli’ grubuna dâhil edilmişti ancak bugüne kadar bir şey yapılmadı. Poliklinik binası otopark inşaatından dolayı zarar gördü fakat Dâhiliye binası gecikmeli olarak deprem riskinden dolayı boşaltıldı” diyor.

BİLİRKİŞİ RAPORU BEKLENİYOR
İstanbul Tabip Odası olarak hastane yönetimiyle bir görüşme yaptıklarını söyleyen Demirdizen, Dâhiliye binasının yıkılıp yeniden yapılacağı; Poliklinik binası için de bilirkişi raporu beklendiği bilgisini aldıklarını belirtti. Demirdizen “Bilirkişi raporundan sonra poliklinik binasının kullanılıp kullanılmayacağını kamuoyuyla paylaşacaklar” diyor ve ekliyor: “Bilirkişi olumlu rapor verirse bu sevindirici olur çünkü çalışanların ve hastaların güvenliği sağlandığı müddetçe kamu hastanelerinin bulundukları yerde hizmet vermesini istiyoruz”

HAYDARPAŞA PORT İÇİN Mİ?
Dr. Hüseyin Demirdizen, kamu hastanelerinin çeşitli gerekçelerle merkezi yerlerinden alınarak başka yerlere taşındığını hatırlatarak, “Yer altı otoparkına gerçekten ihtiyaç var mıydı?” diye soruyor. Demirdizen “Hastanenin zaten bir açık otoparkı var. Araç kapasitesi yaratılmaksızın açık otopark yer altına alınıyor; hastanenin yenilenmesi gereken bölümü otopark ve kavşak olarak kullanılıyor” diyor.
“Rant projeleriyle kamu hastanelerinin halkın elinden alınmasından endişe duyuyoruz” diyen Demirdizen, Numune Hastanesi’nin Haydarpaşa Port projesi içinde yer aldığına dikkat çekiyor.
Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile birlikte Kadıköy’ün en büyük kamu hastanesi olan Haydarpaşa Numune Hastanesi’ni her gün ortalama … hasta ziyaret ediyor. Bütün birimler arasında en fazla hizmet veren Poliklinikler oluyor. Ancak otopark inşaatından dolayı meydana gelen çatlaklar nedeniyle 3 Şubat’tan beri Gastroenteroloji, Plastik Cerrahi, Radyasyon Onkolojisi, Onkoloji, Endokrin, Fizik Tedavi, Göğüs Hastalıkları, Radyoloji poliklinikleri Validebağ Ek Hizmet Binası’nda hizmet veriyor.

NUMUNE 79 YAŞINDA!

225 yataklı Haydarpaşa Numune Hastanesi 1 Şubat 1936’da faaliyete geçti. Açılışından bir süre sonra yapılan yeni pavyona karantina servisi yerleştirildi. 1958’de, anatomi, patoloji laboratuvarı ve ambar için tek katlı bir bina inşa edildi. 1 Nisan 1946’da hastanede Hemşire ve Laborant Okulu açıldı. Türkiye’de ilk kez bu hastanede, 1959’da, Dr. Cemalettin Öner tarafından reanimasyon servisi kuruldu. 1969’da hizmete giren yeni binasında faaliyetini sürdüren, anesteziyoloji ve reanimasyon servisi bu tarihte 30 yatak ile Ortadoğu ve Balkanlar’ın en büyük kapasitesine sahipti. Zamanla yapılan ek binalarla hastanenin yatak sayısı 350’ye çıktı, verem pavyonunun yapımı ile 500’ü buldu. Dr. Faruk Ayanoğlu (reanimasyon) ve 50. Yıl pavyonlarının yapımıyla bu sayı 800’e ulaştı. Bugün, Sağlık Bakanlığı’na bağlı, tam teşekküllü bir eğitim hastanesi olarak faaliyetini sürdürüyor.


ARŞİV