. Kadıköy Belediyesi, ‘’garın otele dönüşmesine ve yoğunluğa yol açacak ticaret alanına izin verdiği’’ için plana bir kez daha itiraz etti.
Gökçe UYGUN
İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nce hazırlanan 2012 tarihli 2012 tarihli ‘’Haydarpaşa gar 1/5000 Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı’’nın plan notlarında değişiklik yapıldı. Buna göre notlara ‘’TCDD alanının çevresindeki T rumuzlu “ticaret alanı” olarak belirlenen bölgelerin zeminaltında kamu kullanımına yönelik otopark yapılabilir’’ ve ‘’TCDD alanının doğusunda yer alan aktif yeşil olarak belirlenen bölgede toplu taşıma peron alanları düzenlenecektir.’’ ibareleri eklendi. Yeni plana göre TCDD alanının çevresindeki "ticaret alanı" olarak belirlenen bölgede zemin altı otopark yapılabilecek. Eski planda aktif yeşil alan olan Ibrahimağa Aktarma Merkezi'ndeki alanının altı otopark olarak düzenlenecekti. Yeni planda ise altı otopark olacak bu yeşil alan tamamen ortadan kaldırılarak "toplu taşıma peron alanı" fonksiyonu getirildi. Yeni planda da tarihi gar binasının kültür merkezi, sosyal tesis ve konaklama tesisi fonksiyonu ise değişmedi. Bu plan notları değişikliği de 7 Şubat-07 Mart tarihleri arasında İBB'de askıya çıktı.
Belediyeden ‘yeşil alan’ itirazı
Kadıköy Belediyesi plana itiraz etti. Belediye itiraz başvurusunda, ‘’(…) Yoğun yapılaşma verilen bu bölgenin yeşil alan, park gereksinimini karşılaması amacıyla Aktif Yeşil Alan olarak belirlenen alanın, toplu taşıma peron alanları olarak kullanılması ile bölgede yeşil alan miktarı azalacaktır.’’görüşünü ifade etti. Haydarpaşa Garı’nı savunan bileşenlerden oluşan Haydarpaşa Dayanışması da askı sonrası, planların iptali için dava açmaya hazırlanıyor. Başkan Selami Öztürk, ‘’5400 Kadıköylünün dilekçesine rağmen İBB'nin tekrar onayladığı, Haydarpaşa Garı'nı Otel, arkasındaki bölgeyi ticaret merkezine dönüştürecek Haydarpaşa Garı ve Çevresi ile Rıhtım Meydanı Projesine itiraz ettik. Kamu yararı için mücadeleye devam edeceğiz.’’ dedi.
Mimarlar Odası, Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi, Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası ve Liman-lş, 2012 yılında onaylanan planın iptali istemi ile İBB ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na dava açmıştı. Davada bilirkişi, "İstanbul'un terası Haydarpaşa bölünemez " görüşünü içeren ve bölgenin ‘’doğal afetler sonrasında toplanılacak yer açısından potansiyel oluşturduğu’’ ifade edilen rapor hazırlamıştı.