Haydarpaşa yangınında suçlu bulundu: 2 işçi

Haydarpaşa Garı’ndaki yangına ilişkin hazırlanan bilirkişi raporunda fatura işçiler ve tadilatı yapan firmaya kesildi.

02 Ağustos 2011 - 16:00

Haydarpaşa Garı’nın çatısında geçen yıl meydana gelen yangın ile ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. Adli Tıp Kurumu’ndan numune raporlarının geç gelmesi nedeniyle 8 ayda tamamlanan bilirkişi raporuna göre; yangında sabotaj ihtimali yok. Tarihi gara büyük zarar veren yangının çıkış nedeni çatı izolasyonu için kullanılan elyaf maddenin tutuşması. Bilirkişi heyeti, yangının tamamen çalışanların tedbirsizlik ve dikkatsizliği sonucu çıktığına dikkat çekti. Çatı zeminine yayılan maddenin alev alması sonucu başladığı tespit edilen yangında asli kusurlu olarak izolasyon çalışması yapan çalışanlar ve onların sorumluları gösterildi.
Yangın sonrasında ihmali bulunduğu iddiasıyla iki işçi gözaltına alınmıştı. Bilirkişi raporunda da işçilerin asli kusurlular arasında gösterilmesi, işçileri sanık sandalyesinde oturtacak. İzolasyon işini üstlenen “Onursal İzolasyon” adlı firmanın yetkilileri ve TCDD kontrolörü de yargılanacak isimler arasında.
Türk Ceza Kanunu’na göre şüpheliler hakkında 3 ay ile 1 yıl hapis cezası istenecek. TCDD kontrol elemanının yangında ihmalinin tespit edilmesi halinde ise hakkında görevi ihmal suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılabilecek.

NELER OLMUŞTU?

2010 Avrupa Kültür Başkenti İstanbul'un en önemli kültür miraslarından Haydarpaşa Garı'nın çatısı, 28 Kasım 2010’da meydana gelen yangında kül oldu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İtfaiye Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda, yangın nedeni “elektrik tesisatında meydana gelen kısa devre” olarak belirlenmişti. Ancak Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ise “İtfaiyenin verdiği rapor bizi tatmin etmiyor. İlk gün yangın sırasında TCDD yetkililerinin sözlü olarak vermiş oldukları bilgilerde yalıtım çalışması sırasında yangının çıktığı ifade edilmişti. Yangının çıkışı ve yayılımı da dikkate alındığında elektrik kontağından denilerek hiçbir soruşturmaya yer bırakmayacak şekilde olayın kapatılması ister istemez insanda şüphe uyandırıyor” demişti. Nitekim bilirkişi raporuna göre yangının çıkış nedeni çatı izolasyonu için kullanılan elyaf maddenin tutuşması...
Çok sayıda siyasi parti, meslek odası, stk, dernek ve sendikadan oluşan “Haydarpaşa Dayanışması” platformu, yangından sonra yaptığı açıklamada, yangından duyulan üzüntüye dikkat çekilerek, “Haydarpaşa Garı, liman ve kıyı alanının küresel sermayenin yararına olacak projelerle yok edilemez. Garın mevcut işlevini sürdürmeli” denildi.

RESTORASYON SÜRECİ SÜRÜYOR

Yangından sonra yenileme süreci hızlandırılan Haydarpaşa Garı'nın, TCDD ve İTÜ işbirliğiyle restore edilmesine ilişkin süreç de devam ediyor. “Haydarpaşa Gar Binası ve yakın çevresinin korunması, kültürel ve tarihsel değerinin yaşatılması ve kent hayatına daha etkin katılımının sağlanması” amacıyla İTÜ Arı Teknokent'te kurulan akademik firma TechnoBee bünyesinde, TCDD'nin talebiyle bir Danışma Kurulu oluşturuldu. Kurul, “Haydarpaşa Rölöve-Restitüsyon-Restorasyon Projesi” hazırladı.


 


ARŞİV