Haydarpaşa'da çalışmalar devam ediyor

Haydarpaşa Garı yangının üzerinden 6 yıl geçti. Garın çatısındaki restorasyon çalışmaları devam ediyor. Proje danışmanı Vahit Okumuş yaz aylarına kadar restorasyonun tamamlanacağını söylerken, Başbakan Binali Yıldırım da Gar ile ilgili açıklamalarda bulundu

24 Kasım 2016 - 14:43

Erhan DEMİRTAŞ
Haydarpaşa Garı’nda çıkan yangının üzerinden tam 6 yıl geçti. 28 Kasım 2010 yılında çıkan yangında çatısı büyük oranda zarar gören Haydarpaşa Garı’nda geçtiğimiz aylarda başlayan yenileme çalışmaları ise devam ediyor. Yangının altıncı yılında restorasyon projesinin danışmanı Vahit Okumuş ile konuştuk. Yaz aylarına kadar çalışmaların tamamlanacağını ifade eden Okumuş, koruyucu çatının yapımının tamamlanmasından sonra esas olarak çatı restorasyonun başlayacağını söyledi.

BİNANIN FİLMİ ÇEKİLDİ
Haydarpaşa Garı’nda titiz ve disiplinli bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Okumuş, “Biz hala garın fiziksel yapısını anlamaya çalışıyoruz. Bunu anlayabilmek içinde binanın filmini(jeoeadar) çektik.381 adet ahşap kazık var olduğunu tespit ettik. Ahşap kazıkların hasar görüp görmediğini henüz tespit edemedik” diye konuştu. Zarar gören vitrayların da orijinal hallerine sadık kalarak yenileceğini söyleyen Okumuş, “Mevcut vitrayların rölevelerini çakardık. Rölevesini çıkardığımız vitrayların yanına resimlerini koyduk. her parçayı yerinde barkodlayarak rölesine işledik. Vitrayların resim ve barkotlamasının doğruluğu kontrol edildikten sonra vitraylar sökülürken dağılmasın diye yapışkan kâğıtla kaplandı. Bundan sonra da söküme başlanarak atölyeye tamire gidecek. Alçı kabartmaların da karolaj yapılarak rölevesi çıkarıldı. Çatlak ve bozuk kısımlar röleveye işlendi. Bu aşamadan sonra tamirine başlanacak. Bunun için de çok titiz bir çalışma yürütüyoruz” dedi.

“YAZ AYLARINDA BİTECEK”
2010 yılında yanan çatının yenilenmesinin de yaz aylarında biteceğini ifade eden Okumuş, “ Biz şu an koruyucu bir çatı yapıyoruz. Koruyucu çatıyı yapmamızın sebebi ise yağmur yağdığında garın içine su sızmasını engellemek.  Koruyucu çatıyı yaptıktan sonra yangında zarar gören bölümleri yenileyeceğiz. Çatıda yanmayan ama çürüyen bölgeler de var. Bu bölümlere de ek yapacağız” açıklamasını yaptı.
Okumuş, Haydarpaşa Garı’nda restorasyonun tamamen bitmesi için ise 5 yıl gibi bir zamana ihtiyaç olduğunu belirterek, “ Bizim amacımız bilimsel kurallar içerisinde koruma projesini yürütmektir” dedi.
“BİR GÜN ELDEN ÇIKACAK”
Restorasyon çalışmalarının devam ettiği hem Haydarpaşa Garı hem de çevresi için çeşitli açıklamalar yapılıyor. Bir dönem otel olması planlanan Haydarpaşa Garı için Başbakan Binali Yıldırım da geçtiğimiz günlerde açıklama yaptı. Yıldırım, "Efendim Haydarpaşa Garı'nı filanca işe kullanacaklar.Haydarpaşa Garı her işe kullanılır. Ne var bunda? Dışarıda duruyor güzel biblo gibi, içeriye de kütüphane yap, kültür merkezi yap, galeri yap. Her türlü kültürel, sosyal faaliyetin yapılabileceği, 24 saat yaşam alanı haline getirecek, insanların gece-gündüz gelip gideceği yer olsun. Şimdi in cin top oynuyor. Kim laf etse, hemen 'Tarihi Haydarpaşa Garı'na laf ettirmeyiz, el sürdürtmeyiz.' El sürdürtmeye sürdürtmeye ora da bir gün elden çıkacak haber vereyim" şeklinde konuşmuştu.

“ULAŞIM İÇİN KULLANILMALI”
Birleşik Taşımacılık Sendikası (BTS) 2 No’lu Şube Başkanı Avukat Ersin Albuz, hem Başbakan Binali Yıldırım’ın açıklamalarını hem de Haydarpaşa Garı ve çevresine ilişkin gelişmeleri gazetemize değerlendirdi.
“Yaptığı konuşmanın içinde kendisi ile çelişen bir başbakan ilk defa görüyoruz” diyen Albuz,  Başbakan önce “imar rantı için medeniyetimizin izlerini taşıyan kentlerimizi imar rantı uğruna çirkinleştirmeyelim” diyor, ardından da Haydarpaşa Gar Liman sahasındaki imar rantı elde etmeyi amaçlayan plan değişikliklerine karşı mücadele veren Haydarpaşa Dayanışması’nı eleştiriyor” dedi.
Haydarpaşa Garının çevresi ile birlikte tamamının deniz ve demiryolu ulaşım işlevini sürdürmesi için mücadelede kararlı olduklarını ifade eden Albuz, “BTS Merkez Yönetim Kurulu ve Şube Başkanları ile yaptığımız görüşmede TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, Haydarpaşa Garı’na YHT ve diğer bir kısım yolcu trenlerinin gireceğini, Haydarpaşa Gar sahasında söz konusu trenlerin bakım ve diğer hizmetlerin sağlanması için gerekli bina, yol ve tesislerin yapılması yönünde araştırma ve inceleme başlattığını, trenlerin mutlaka Haydarpaşa Gara geleceğini beyan etti” bilgisini de paylaştı.
Marmaray çalışmalarını yürüten İspanyol OHL firmasının projeden çekildiğini söyleyen Albuz, Gebze-Halkalı MArmaray hattının yapımı Cengiz İnşaat ve Kolin İnşaat ile bunların bileşenlerine havale edildiği, söz konusu Marmaray yol çalışmasını şu an itibarıyla bu şirketlerin üstlendiği, söz konusu hattın 2018 Aralık ayında bitmesinin planlandığını belirtti.

 

ARŞİV