Haydarpaşa'da dayanışmaya da eyleme de devam!

Haydarpaşa Garı'nın trenlere kapatılmasının, Haydarpaşa Dayanışması’nın da eylemlilik sürecine başlamasının 1. yılında, “Haydarpaşa Gar’a yürüyoruz” sloganını taşıyan büyük bir eylem düzenlenecek.

07 Şubat 2013 - 14:23
 
Gökçe UYGUN
Farkına mısınız? Haydarpaşa Gar dönüşüm projesine karşı gar merdivenlerinde verilen mücadele sürüyor! Haydarpaşa'ya sahip çıkan bir grup insan, Haydarpaşa Dayanışması adı altında, 1 yıldır her Pazar günü ve her perşembe gecesi garda buluştular! Hem de hava şartlarına hiç mi hiç aldırmadan... Pazar günkü eylemleri daha çok nöbet şeklindeydi, birisi gelmezse diğerleir devraldı nöbeti. Perşembe geceleri ise eylemin sanattan, edebiyattan kopuk olmaması için şarkılı, türkülü, folklorlu, keman dinletili, etkinlikler düzenlendiler.
İşte bu uzun soluklu eylemlilik süreci, 20 Şubat Çarşamba günü yapılacak olan büyük bir eylemle taçlanacak. Şubat ayı Haydarpaşa için önemli. Zira 1 Şubat 2012, TCDD’nin garı trenlere kapattığı tarih. 5 Şubat 2012’de Haydarpaşa Dayanışması'nın ilk eylemini yaptığı gün. Tüm bunların üzerinden geçen 1 yılı daha iyi anlamak, değerlendirmek ve Haydarpaşa ile dayanışmak için Çarşamba akşam üzeri saat 18.30’da Kadıköy İskelesi'nde toplanılacak. Haydarpaşa sevdalıları, buradan gara meşaleli bir yürüyüş gerçekleştirecek. “Haydarpaşa halkındır...! Talana, rantiyeye, geçit vermeyeceğiz...!” sloganın yükseleceği eyleme Tiyatro Simurg gösterisi, müzisyen Ufuk Karakoç da dinletisiyle destek verecek.
 
20 ŞUBAT’TA, HAYDARPAŞA’DA...
104 yıldan beridir gar olarak hizmet veren ve İstanbul'un simgesi haline gelmiş dünya kültür mirasımız Haydarpaşa Garı ve Limanın endüstriyel işlevini devam ettirmesi, bu bölgede uygulanmak istenen yağma projelerinin hayata geçmemesi için uğraşan Haydarpaşa Dayanışması, şu çağrıyı yapıyor;
“Kamu yararına yönelik ciddi tehlikeler barındıran bu yağma projesi gerçekleştirildiği takdirde kentin doğal çevresi, sosyal yapısı, tarihi ve fiziksel dokusunda geri dönülmez hasarlar oluşacağı konusunda kamuoyunu uyarma girişiminiz ve mücadelemiz sürecektir. 1 yıldır yaptığımız eylemlerde, hava koşulları çoğunlukla bize gülümsedi, bazen şemsiye altında ıslanmamak için bazen de güneşten korunabilmek için kullanarak merdivenlerdeki yerlerimize sahip çıktık. Hava koşulları bundan sonra pek yardımcı olmayacak gibi dursa da bizler şemsiyelerimizle, atkılarımızla sarınıp sarmalanıp sürdürmeyi düşünüyoruz kararlılıkla. Bu dönemde bize daha da bir ‘duyarlı çoğunluk’ katkısı olmalı. Ve öyleyse 20 Şubat 2013 Çarşamba akşamüzeri Kadıköy vapur iskelesinden Haydarpaşa Gara yapılacak olan yürüyüşte kol kola olmanın tam zamanıdır şimdi...”
 
HAYDARPAŞA İÇİN SANAT!
Öte yandan, daha önce Emek Sineması direnişi, Hrant Dink cinayetinin aydınlatılması süreçlerine sanatla destek veren Barış İçin Sanat Girişimi, bu kez Haydarpaşa için kolları sıvadı. Girişim, 11 Şubat’ta “Bir Kentin Belleği; Haydarpaşa” sergisi düzenliyor. 50'yi aşkın sanatçının katılacağı resim, heykel, dökümantasyon ve fotoğraf sergisi, 21 Şubat'a dek açık kalacak.
 
HAYDARPAŞA GARI (İlhan Demiraslan)
Haydarpaşa Garı'nda üç sıra vagon
Üstüne kuşlar konuyor
Ne kadar kendini tutsa insan garip oluyor
Haydarpaşa garı boşalmış bir kenarda duruyor
Gidelim buradan dedim duymuyor.
Haydarpaşa Garı'nda bir akşam yalnız mı kaldınız
Nasıldır çaresizlik içinde insan anlarsınız.
 
HAYDARPAŞA'DA NELER OLMUŞTU?
Haydarpaşa Dayanışması'nın verdiği bilgiler ışığında süreci şöyle özetlemek mümkün:
·       Haydarpaşa'yla ilgili 2004’ten beri gar ve liman fonksiyonunun değiştirilerek ‘rant yaratıcı projeler’ uygulanabilmesi için yapılan bazı çalışmalar gündeme geliyor.
·       28 Kasım 2010’da garın çatısı yandı.
·       25 Kasım 2011’de Gar Alanını, Kadıköy Meydanı ve Harem Otogarının bulunduğu bölgeyi; kültür, turizm, ticaret alanına dönüştürecek olan plan onaylandı.
·       Kadıköy Belediyesi topladığı 5000’i aşkın imza ile plana itiraz etti.
·       Haydarpaşa Dayanışması bileşenlerinden Mimarlar Odası, BTS ve Liman İş de dava açtı.
·       1 Şubat 2012'de TCDD, Gebze-Köseköy arasındaki Yüksek Hızlı Tren projesi çalışmalarını gerekçe göstererek Haydarpaşa Garı’na gelen ve giden tüm anahat trenlerinin seferlerini sonlandırdı.

ARŞİV