Haydarpaşa'da halay üstü tango!

Haydarpaşa Garı’nın tecrit edilmesine karşı her Perşembe Gar’da buluşan Haydarpaşa Dayanışması’na bu hafta Yoğurtçu Forumu ve Yeldeğirmeni Dayanışması destek verdi.

01 Ağustos 2013 - 11:05

Semra ÇELEBİ
Haydarpaşa Garı’nın konaklama ve turizm bölgesi yapılmak için tecrit edilmesine karşı Haydarpaşa Dayanışması’nın Perşembe buluşmaları sürüyor. Her akşam Yoğurtçu Parkı’nda forum düzenleyen bileşenler de geçtiğimiz Perşembe, Haydarpaşa Garı’na yürüme kararı aldı. Bu karara geçen hafta ilk toplantısını yapan Yeldeğirmeni Dayanışması da destek verdi. Tasavvuf düşünürü Ömer Tuğrul İnançer’in TRT’deki sözlerini protesto edenlerle Altıyol Boğa’da buluşan Yoğurtçu Forumu ve Yeldeğirmeni Dayanışması, büyük bir kalabalık olarak Haydarpaşa Garı’na yürüdü. Tangocular ise Haydarpaşa’da ikinci Milango gecesini düzenledi.
25 Temmuz Perşembe akşamı saat 19.00’da Halitağa Caddesi’ndeki Kayışdağı Çeşmesi önünde buluşan Yeldeğirmeni Dayanışması, pankart ve sloganlarla Altıyol Boğa’ya yürüdü. Yoğurtçu Forumu bileşenleri de parktan Altıyola’a yürüyüşe geçti. İki yürüyüş kolu Boğa’da buluştu. O sırada tasavvuf düşünürü ve avukat Ömer Tuğrul İnançer’in önceki akşam TRT’de katıldığı bir programa “hamilelerin sokağa çıkmaması gerektiği, estetik olmadıkları” yönündeki sözlerini protesto eden hamile kadınlar ve onlara destek verenler de Altıyol’da eylem yapıyordu. Üç eylemci grubu Boğa’da birleşerek kalabalık bir yürüyüş kolu oluşturdu. Yolu trafiğe kapatan kitle Haydarpaşa’ya kadar alkış ve sloganlarla yürüdü. Yürüyüş boyunca sık sık  “Diren hamile kadınlar sokakta”, “Haydarpaşa halkındır, halkın kalacak”, “Direne direne bineceğiz trene”, “Haydarpaşa bizim İstanbul bizim”, “TRT şaşırma hamileye dokunma!”, “Sermaye defol Haydarpaşa bizimdir” sloganları atıldı.
Haydarpaşa’ya gelindiğinde ise “Haydarpaşa gardır gar kalacak” sloganları atıldı. Gar merdivenlerine oturan kitle, Yoğurtçu Parkı’nda yapacakları forumu burada yaptılar. Burada Haydarpaşa’nın geleceği ve mücadele yöntemleri konuşuldu. Daha sonra sanatçı Levent Değirmenci bağlamasıyla türküler okudu, bazıları halay çekti. Türkülerin ve halayların ardından daha önce belirlendiği gibi tango dansçıları milango gecesi düzenlediler. Dansçılar bütün gece tango yaptılar. Etkinliğe vapurlar ve taksiler de korna ve düdüklerini çalarak destek verdiler.


ARŞİV