Haydarpaşa'da restorasyon başlıyor

Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün Tarihi Haydarpaşa Gar Binasının restorasyonuyla ilgili ruhsat başvurusu Kadıköy Belediyesi tarafından onaylandı

10 Aralık 2015 - 14:19
Erhan DEMİRTAŞ
Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün Tarihi Haydarpaşa Gar Binasının orijinal haline sadık olarak hazırladığı restorasyon projesine Kadıköy Belediyesi onay verdi. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Anıtlar Kurulu tarafından onaylanan Haydarpaşa Tren Garı’nın restorasyon projesine göre binanın özgün durumu aynen korunarak restore edilecek.
Kadıköy Belediyesi, Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nün daha önce ruhsat başvurusu yaptığı projeyi, tarihi garın orijinal haline uygun olmadığını belirterek red etmişti.

“OLUMLU BİR GELİŞME”
Kadıköy Belediyesi’nin red gerekçesini basın toplantısı ile açıklayan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, tarihi gar binasının restorasyonuna itirazları olmadığını belirterek, “Orijinal haline sadık bir restorasyon projesi önümüze gelirse elbette onaylarız” demişti. Nuhoğlu, revize edilen restorasyon projesi ile ilgili ise şunları söyledi: “Devlet Demiryolları ile yapılan mutabakat ve Anıtlar Kurulu’nun verdiği onay ile Garın aslına uygun bir şekilde restore edilmesine karar verildi. Bu gelecek için çok olumlu bir gelişme. Merkezi ya da yerel yönetimler halkla çatışmamalı. Bir masa etrafında tartışarak çözümler ortaya koymalıyız. Bu kararların örnek olmasını istiyoruz”
Haydarpaşa Garı arkasındaki arazinin de kamunun faydalanabileceği rekreasyon alanı olarak kullanılmasının doğru olacağını ifade eden Nuhoğlu, “Bu Gar’ın arkasında 300 dönüm arazi var. Bu arazinin büyük kısmı özelleştirildi ama bu arazilerin satılmaması gerek. Ankara’dakilerin burada yaşayanların isteklerini görebilme, anlayabilme duyma olanakları yok. Burası için bir karar verilecekse bölgede yaşayanların istekleri dikkate alınmalı. Bu bölgeye tamamen parasal açıdan bakıyorlar. Bu doğru değil” değerlendirmesinde bulundu.
28 Kasım 2010’da çıkan yangında çatısı zarar gören Haydarpaşa Garı’nın restorasyon çalışmalarına önümüzdeki günlerde başlanması bekleniyor.

“RESTORASYON ŞEFFAF OLMALI”
Konuyla ilgili Gazete Kadıköy’e değerlendirmede bulunan TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, “Haydarpaşa Garı ve çevresinin rant alanına dönüştürülmesi 11 yıldan beri sürdürülmektedir” dedi.  Koruma kararlarının olmasına rağmen Gar’ın otele ve alışveriş merkezine dönüştürülmesi için girişimler başlatıldığını hatırlatan Muhcu, “Gar’ın rant alanına dönüştürülmesi için çok çaba harcandı ama Kadıköy Belediyesi buna onay vermedi. Kadıköy Belediyesi,  Gar’ın işlevinin değiştirilmesi ve otele dönüştürülmesi kararına sosyal sorumluluk gereği karşı çıkmıştı” açıklamasını yaptı. 
Koruma Kurulu’nun verdiği kararın gecikmiş bir karar olduğunu ifade eden Muhcu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Bu gecikmiş bir karar. Yangının üzerinden 5 yıl geçti. Yetkililerin bu konuda sorumsuz davrandığını düşünüyoruz. Koruma Kurulu’nun verdiği karar önemli ancak bundan sonraki süreç daha önemli. Restorasyon süreci şeffaf olmalı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Devlet Demiryolları’nı bu konuda sorumlu olmaya davet ediyoruz”

O TREN BU GARA GELECEK
Haydarpaşa Dayanışması yangının beşinci yılında eylem düzenledi. 6 Aralık Pazar günü gerçekleştirilen eylemde, trenlerin yeniden sefere başlaması talep edildi
Haydarpaşa Dayanışması’nın çağrısıyla İskele önünde bir araya gelen Kadıköylüler, Haydarpaşa Garı’na yürüdü. “Savaşa hayır, Haydarpaşa gardır”, “Yağma yok direniş var”, “Haydarpaşa satılık değildir” sloganlarının atıldığı yürüyüş Gar merdivenlerinde son buldu.
Yürüyüş sonunda kısa bir konuşma yapan Birleşik Taşımacılık Sendikası Genel Sekreteri İsa Kocabıyık, “Haydarpaşa Garı’na trenler gelene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” diyerek, şöyle konuştu: “İktidar bizim tarihimizi ve geçmişimizi yok etmek istiyor. Aynı zamanda katliamlar da devam ediyor. Suruç ve Ankara’da birçok canımızı yitirdik. Sadece Gar için değil savaşa karşı da ortak mücadele etmeliyiz”  Kocabıyık’ın konuşmasının ardından basın açıklaması okundu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Saydam ve katılımcı bir anlayışla Tarihi Gar binasının bir ilave olmadan, aslına uygun ve işleviyle birlikte korunması; tren hatlarının tamamlanarak tren seferlerinin bir an önce başlaması hem İstanbul ulaşımının acil ihtiyacı hem de toplumsal sorumluluk gereğidir. Bu kapsamda çevre, kültür ve insanlık değerlerini savunmak için demokratik gösteri hakkını kullanan yurttaşlara uygulanan baskı, şiddet ve katliam politikalarını kınıyoruz. Bizler koşullar ne olursa olsun duyarlı İstanbullular, Kadıköylüler, Üsküdarlılar ve yurttaşlar olarak Haydarpaşa yağmasına asla izin vermeyeceğiz” Konuşmalarından ardından Bulutsuzluk Özlemi grubunun solisti Nejat Yavaşoğulları da seslendirdiği şarkılarla eyleme destek verdi.

ARŞİV