Haydarpaşa'ya geçici çatı yapılıyor

İtfaiye Haydarpaşa'daki yangının ‘elektrik kontağından’ kaynaklandığını açıkladı. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ise ‘İtfaiyenin raporu bizi tatmin etmiyor’ dedi...

15 Aralık 2010 - 16:32

İtfaiye Haydarpaşa'daki yangının ‘elektrik kontağından’ kaynaklandığını açıkladı. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ise ‘İtfaiyenin raporu bizi tatmin etmiyor’ dedi. Öte yandan garın çatısı geçici olarak kapatılmaya başlandı.

 Tarihi Haydarpaşa Garı’nda 28 Kasım'da meydana gelen çatı yangını konusunda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) İtfaiye Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda, yangın nedeni "elektrik tesisatında meydana gelen kısa devre" olarak belirlendi. Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk ise “İtfaiyenin verdiği rapor bizi tatmin etmiyor. İlk gün yangın sırasında TCDD yetkililerinin sözlü olarak vermiş oldukları bilgilerde yalıtım çalışması sırasında yangının çıktığı ifade edilmişti. Yangının çıkışı ve yayılımı da dikkate alındığında elektrik kontağından denilerek hiçbir soruşturmaya yer bırakmayacak şekilde olayın kapatılması ister istemez insanda şüphe uyandırıyor. Cumhuriyet Savcılığı'nı ve bilirkişi raporunu dikkatle bekliyoruz'' dedi.

‘KİMİN İÇİN CAZİP?’

Çok sayıda siyasi parti, meslek odası, STK, dernek ve sendikadan oluşan “Haydarpaşa Dayanışması” adlı platform, Haydarpaşa'daki Gar Restauran'ta gazetecilere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Prof. Dr. Deniz İncedayı, “Haydarpaşa'nın çatısının bu derece büyük bir ihmalle yanmış olması hepimiz için uyarıcı oldu. Bu tür işleri daha büyük önemle takip etmenin gereği ortaya çıktı” dedi. Haydarpaşa'nın otel ya da kongre merkezi olacağına ilişkin kamuoyunda gündeme gelen raporlarda “cazip” kelimesinin kullanıldığını anımsatan İncedayı, “Cazip ama kimin için? Rant için mi kamu yararı için mi?” diye sordu. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı da Haydarpaşa ile ilgili ortaya çıkan tüm projelerde “cazibe” sözcüğünün kullanılmasını eleştirerek, “Haydarpaşa bu haliyle zaten dünyanın en cazibeli garlarından biri. Haydarpaşa, gar işlevini sürdürmeli” yorumunu yaptı. Toplantının diğer katılımcıları da Haydarpaşa Garı, liman ve kıyı alanının küresel sermayenin yararına olacak projelerle yok edilmesine karşı çıktılar ve garın mevcut işlevini sürdürmesini istediler.

GEÇİCİ ÇATI YAPILIYOR

Toplantıya katılan TCDD 1. Bölge Müdürü Hasan Gedikli, çatının geçici süreyle kapatılma işleminin başladığını açıkladı. Anıtlar Kurulu ve Kadıköy Belediyesi’nden alınan ruhsatla çatının geçici olarak kapatılması işleminin 14 Aralık Salı günü itibariyle başladığını anlatan Gedikli, bu çalışmanın 15 gün içerisinde tamamlanmasının planlandığını dile getirdi. Gedikli, itfaiye raporlarına göre yangının, elektrik tesisatında meydana gelen kısa devreden kaynaklandığını hatırlatarak, “İtfaiyenin raporunda, oranın geniş bir alan olduğu belirtiliyor. Eğer orada bir çalışma olsaydı, çalışanın yangını görüp de söndürmemesi mümkün değil” dedi. Basın mensuplarının sorularını başka bir toplantıya yetişeceği gerekçesiyle yanıtlamaktan kaçınan Hasan Gedikli, “Haydarpaşa, yeni projeye göre otel ya da kongre merkezi mi olacak?” sorusuna “Net değil” yanıtını verdi.

Haber: Gökçe UYGUN
Fotoğraf: Merve KEÇECİOĞLU


ARŞİV