Haydarpaşa'yı işgal ettiler!

Haydarpaşa'ya sahip çıkanalar artık her pazar günü saat 13.00'te gar merdivenlerinde buluşuyor.

16 Şubat 2012 - 11:39

Haydarpaşa Garı'nın yüksek hızlı tren projesi kapsamında Anadolu’dan Haydarpaşa Garı’na yapılan tren seferlerinin kaldırılmasını ve gar binasına yönelik planlara yönelik tepkiler artarak sürüyor.

ABD'den dünyaya yayılan Occupy Wall Street (Wall Street'i işgal et) hareketinin benzeri, İstanbul’da Haydarpaşa Garı'nın kapatılmaması için 5 Şubat Pazar günü yapılmıştı.
Sosyal medya üzerinden “OCCUPY HAYDARPASA!” (Haydarpaşa’yı işgal et) sloganıyla örgütlenenler, her pazar burada eylem yapacaklarını açıklayarak, Haydarpaşa'ya sahip çıkan herkesi de eyleme davet etmişti. Bu çağrıya kulak verenler çıktı ve Haydarpaşa'da 12 Şubat Pazar günü 2. eylem gerçekleştirildi. Birleşik Taşımacılar Sendikası (BTS) 1 No'lu Şube, Halkevleri ve Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Kadıköy Meclisi üyelerinin katıldığı eylem, öğle vakit Haydarpaşa'nın denize bakan merdivenlerinde başladı.
 
KIRMIZI BAVUL, HALAY, HORON...
Grup adına basın açıklaması yapılmazdan evvel, garın merdivenlerine Anadolu'dan İstanbul'a, Haydarpaşa'ya trenle göç edenleri simgeleyen kırmızı bir bavul konuldu ve Nazım Hikmet'in “Haydarpaşa garında/1941 baharında...” diye başlayan “Memleketimden İnsan Manzaraları” şiiri okundu. Daha sonra ıslıklar, türküler, halaylar, horonlar ile Haydarpaşa'nın halka kapatılması protesto edildi. Eylemde sık sık “Haydarpaşa halkındır satılamaz!”, “Haydarpaşa tarihtir, bu tarih bizim”, “Ulaşım haktır satılamaz”, “Ulaşım hakkımız engellenemez” sloganları atıldı, Fransa Macaristan ve Almanya’daki tarihi garların fotoğrafları taşındı.
Eylemde konuşan BTS 1 No'lu Şube Başkanı Hasan Bektaş, “1 Şubat 2012'den itibaren şehirlerarası trenlere kapatılan Haydarpaşa'nın trenlerden ve yolculardan arındırılmış şekline kamuoyu alıştırılmak isteniyor. Bu oyuna gelmeyeceğiz, Haydarpaşa'nın yağmalanmasına izin vermeyeceğiz” dedi. Bektaş, internette örgütlenerek Haydarpaşa eylemlerini başlatan gruba Haydarpaşa Dayanışması olarak destek verdiklerini belirterek, herkesi her pazar yapılacak olan “Haydarpaşa için nöbetteyiz” eylemine çağırdı. Bektaş, ayrıca garda 7 Mart Çarşamba akşamı büyük bir etkinlik düzenleyeceklerini de açıkladı.
Daha sonra grup adına basın açıklaması yapan Halkevleri üyesi Ezgi Özdemir, 104 yıl önce faaliyete geçen İstanbul'un kapısı Haydarpaşa'nın birkaç ay içinde kapılarını halka tamamıyla kapatacağını anımsatarak, “Haydarpaşa’da ve Kadıköy’de yapılacaklar üzerinde yıllarca bu kentte yaşayan insanlar olarak söz hakkımız var. İstanbul için yapılan projelerin masrafı bizlerden çıkarılıyorsa Başbakan da, Belediye Başkanı da, bakanlar da bize sormadan hiçbir değişiklik yapamaz. Haydarpaşa patronların ve rantın değil halkın kullanımına açık olmalıdır” diye konuştu.
 
Gökçe UYGUN
Fotoğraflar: Cenk TAŞTEMUR

ARŞİV