Haydarpaşa'yı korumak için…

Marmara Üniversitesi Haydarpaşa Kampüsü öğrencileri, tarihi binanın korunması için panel düzenledi

30 Nisan 2015 - 11:14
Erhan DEMİRTAŞ
Haydarpaşa Kampüsünün, yeni kurulacak Sağlık Bilimleri Üniversitesine devredilmesinin kesinlik kazanmasından sonra öğrencilerden gelen tepkiler sürüyor. Marmara Üniversitesi öğrencilerinin konuyla ilgili çalışma yürüttüğü #HaydarpaşayıKoru Platformu, 22 Nisan Çarşamba günü kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir panel gerçekleştirdi. Panelin konuşmacıları #HaydarpaşayıKoru grubundan Nilda Baltalı ve Gökhan Küçükaşık'tı.
Haydarpaşa Kampüsünün Sağlık Bilimleri Üniversitesine tahsis edilmesi ile ilgili Anayasa Mahkemesinde iptal davası çalışmaları yürüten CHP İstanbul Milletvekili ve Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de konuyla ilgili görüşlerini paylaştı.

KENTİ TUTAN SİYASETİ TUTAR
İlk sözü alan Nilda Baltalı, kampüsün bakanlığa tahsis edilmesinin kent politikalarından bağımsız düşünülemeyeceğinin altını çizerek, 1980lerden sonra başlayan kentsel pazarlama sürecinin kentin profilini değiştirmeyi amaçladığını ifade etti.  Fikirtepe ve Haydarpaşa Port projelerinin kendilerini daha çok ilgilendirdiğini söyleyen Baltalı,  kent merkezlerinde bulunan üniversitelerin şehir merkezinden taşınarak, öğrencilerin insanlarla ilişkilerinin önüne geçilmek istendiğini ifade etti. Baltalı: Fikirtepede başlatılan, yakın zamanda Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsüne de sirayet edeceği söylenen dönüşüm bunun örneğidir. Çünkü mekânı tutan kenti tutar; kenti tutan siyaseti tutar.

SAĞLIK ÖZELLEŞTİRİLİYOR
Konuşmacılardan Gökhan Küçükaşık ise, Entegre sağlık tesisleri bir kamu-özel ortaklığı olarak ortaya çıkıyor. Entegre sağlık tesis kurmak isteyen yatırımcı, devlete projesini sunuyor ve proje yatırımcının istediği yerde gerçekleştiriliyor ayrıca eğer entegre sağlık tesisi kurmak amacıyla hastane açıyorsan devlet sana 100 bin dolar teşvik veriyor. Bu yeni hastanenin yönetim kurulu başkanı da devlete projeyi götüren sermaye sahibinin kendisi oluyor. Sağlıkta hiçbir yetkinliği olmayan bir kimse bu şekilde hastane yönetim kurulunun başkanı oluyor. Şu an Erzurum, Kayseri ve Konyada  entegre sağlık tesisleri inşaatları devam ediyor. Haydarpaşa ise bu inşaatlara gerek duymayan bir bölge, daha hazır bir bölge olma özelliği gösteriyor diye konuştu. Küçükaşık, sağlık alanının piyasalaştırılmasının ve özelleştirilmesinin aracı olarak Haydarpaşa Kampüsünün kullanılmak istendiğini belirtti.
CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi ise hukuki boyutunun üzerine gideceklerini Anayasa Mahkemesinin yasayı iptaline yönelik çalışmalarının süreceğini belirterek Bu yasal düzenlemenin içeriği doğrudan kampüsü Marmara Üniversitesinin elinden alarak; Sağlık Bakanlığına tahsis etmesiyle Marmara Üniversitesinin dava açma hakkını da gasp ediyor; engelliyor dedi.

ARŞİV