Restorasyon çalışmalarının sürdüğü Haydarpaşa Garı’nın peronlarında ve arazisinde 1 yıldan uzun süredir arkeolojik kazı yapılıyor. Arkeoloji Müzeler Müdürlüğü’nün denetiminde yürütülen kazı çalışmalarına dair Bilgi Edinme Kanunu kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı’na; “Haydarpaşa'da süren kazılar ne aşamada? Kazılarda neler bulundu? Haydarpaşa'da süren kazılar ne zaman tamamlanacak?” sorularını yönelttik.
İstanbul V Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü sorularımıza yanıt verdi. Müdürlüğün cevap metninde, TCDD mülkiyetine ait 390 bin 699 metrekarelik alanın, eski ve yeni istasyon binalarıyla birlikte gar lojmanlarının 2006 tarihinde kentsel ve tarihi sit alanı ilan edildiği bilgisi paylaşıldı. Müdürlüğün yaptığı açıklamada Haydarpaşa Gar sahasında her türlü fiziki ve inşai müdahalenin ilgili müze denetiminde yapılmasına, kalıntıları koruyacak güvenlik tedbirlerinin ilgili kurumlarca alınmasına, kazı çalışmaları sonucunda kurula bilgi verilmesine karar verildiği belirtildi. Ayrıca açığa çıkan kalıntıların kazı çalışmaları tamamlandıktan sonra sergilenmesine yönelik proje hazırlanmasının da istendiği paylaşıldı.
ÜSTÜ KAPATILARAK KORUMAYA ALINDI
Kurulun paylaştığı bilgilere göre; Tıbbiye Köprüsü G8 ayağında ilgili müze denetiminde yapılan kazı çalışmalarında açığa çıkarılan kalıntıların 2863 sayılı Yasanın 6'ncı Maddesi gereğince korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edilmesine, koruma grubunun 1 olarak belirlenmesine, kamu yararı ve Marmaray projesinin bütünlüğü dikkate alınarak kalıntıların yerinde ve kapatılarak korunmasına da karar verildi.
Öte yandan İbrahimağa bölgesinde açığa çıkarılan kalıntılar da 2863 sayılı Yasanın 6'ncı maddesindeki özellikleri taşıdığından korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edildi ve koruma grubu 1 olarak belirlendi.
PERONLARDA NELER BULUNDU?
Gar peronlarında sürdürülen çalışmalarda Hellenistik/Roma, Bizans ve Geç Osmanlı dönemlerine tarihlenen kalıntıların açığa çıkarıldığı ifade edilirken, bu kalıntıların da kurulun 13.06.2019 tarih ve 6302 sayılı kararıyla kültür varlığı olarak tescil edilmesine, koruma grubunun 1 olarak belirlenmesine karar verildiği bilgisi paylaşıldı.
NASIL KORUNACAK?
Müdürlük, çalışmaların ne zaman tamamlanacağına ve kalıntıların nasıl korunacağına dair bilgi paylaşmazken, “Haydarpaşa Gar Sahasında ray düzenleme ve yenileme çalışmaları kurulumuzun 04.05.2017 tarih 4507 sayılı ve 19.07.2018 tarih ve 5540 sayılı kararlarına istinaden ilgili müze müdürlüğü denetiminde sürdürülmekte olup, konuyla ilgili müdürlüğümüze iletilen konuyla ilgili müdürlüğümüze iletilen hususlar 2863 sayılı yasa ve ilgili mevzuat kapsamında değerlendirilmeye devam etmektedir.” ifadelerine yer verdi.