‘Haydarpaşaport' geliyor!

Haydarpaşaport projesi, tüm tepkilere rağmen ihaleye çıkacak!

07 Ağustos 2012 - 10:44

Gökçe UYGUN
Fotoğraf: Mustafa SÜRMELİ
  
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Haydarpaşa Garı ve çevresini “düzenleyecek” olan Haydarpaşaport projesi için yakında ihaleye çıkmaya hazırlanıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, “Haydarpaşa bölgesi düzenlenecek. İhale hazırlığı var” dedi. Bir televizyon kanalına açıklamalarda bulunan Topbaş, Harem Otogarı'nın kaldırılacağını da açıkladı.
Topbaş, Haydarpaşa için yeni bir koruma imar planının onaylandığını, Haydarpaşaport'un turizm ağırlıklı bir bölge haline getirileceğini açıklamıştı. Haydarpaşaport projesi, Nisan ayında İBB Meclisi'nden geçirilmişti. 100 yılı aşkın süredir gar olarak kullanılan Haydarpaşa, 31 Ocak'ta şehirlerarası tren seferlerine kapatılmıştı.
Kamuoyuna yapılan açıklamalara göre Haydarpaşa ile Harem bölgesini turizme ve ticarete açacak olan Haydarpaşaport projesi, yeni koruma imar planı gereğince, TCDD mülkiyetinde bulunan ve Üsküdar'a dek uzanan yeşil alanı “turizm ve ticaret alanı” kapsamına alarak büyük oranda kamuya kapatacak. Haydarpaşaport projesi kapsamında kruvaziyer yat limanı, oteller, yat kulüpleri, kongre salonları, iş merkezleri, rezidanslar ve AVM'ler yer alıyor. Alandaki TCDD lojmanları dâhil olmak üzere mevcut TCDD yapıları, TMO binaları, silolar ve TCDD manevra alanı ise yıkılacak.
 
EYLEMCİLER EYLEMDE!
Haydarpaşa Tren İstasyonu ve çevresinin ranta kurban gitmemesi ve garın endüstriyel işlevinin devam etmesi amacıyla yaklaşık 6 aydır mücadele eden Haydarpaşa Dayanışması'nın eylemleri ise sürüyor. Her hafta salı, perşembe ve pazar günleri gar merdivenlerinde buluşan eylemciler, “Haydarpaşa'dan elinizi çekin!” diyor.

ARŞİV