4 Ekim Hayvanları Koruma Günü vesilesiyle Kalamış Parkı’nda düzenlenen ‘Kostümünü yarat hayvanlara can kat’ etkinliğine dostlarıyla birlikte katılan Kadıköylüler keyifli bir gün yaşadı.
Semra ÇELEBİ
Fotoğraflar: Sinem TEZER
Kadıköy Belediyesi ile Doğuş Üniversitesi Sanat Tasarım Bölümü’nün düzenlediği; Çengelköy Rotary Kulübü, Ege Basım, Fenerbahçe Leo Kulübü ve Çevre ve Sokak Hayvanlarını Koruma Derneği’nin destek verdiği Hayvanları Koruma Günü etkinliği, 7 Ekim Pazar günü Kalamış Parkı’nda yapıldı. Liselerarası düzenlenen “Kostümünü Yarat Hayvanlara Can Kat” yarışmasının da yapıldığı etkinliğe hayvansever Kadıköylüler, dostlarıyla birlikte yoğun ilgi gösterdi.
Bağımsız Kadıköy Hayvanseverleri adlı bir grubun, kedi maskeleri ve yeni Hayvanları Koruma Yasa Tasarısı’nı dövizlerle protesto ettiği etkinliğe Kadıköy Belediye Başkanı Selami Öztürk de köpeği Dodi ile katıldı. Kostümlerle katılan birçok hayvansever gibi Başkan Öztürk’ün köpeği Dodi’nin üzerindeki Fenerbahçe forması dikkat çekti.
Etkinliğin ilk konuşmasını yapan Başkan Öztürk şunları söyledi: “Yeşiliyle hayvanıyla insanıyla çevreyi korumak ve dengeli bir yaşamı kurmaya çalışıyoruz. Kadıköy, eğitimi ve kültürüyle, içinde yaşayan insanların profiliyle her zaman örnek olmuş, yol açıcı bir ilçe. Bu nedenle hayvan hakları konusunda da Kadıköylülerin sergilemiş olduğu tavır, aslında Türkiye’ye örnek ve yol açıcı bir tavırdır. Göreve geldiğimizden bu yana tüm sivil toplum örgütleriyle işbirliği içinde olduk. Mimar ve Mühendisler Odası’yla, Veteriner Odası’yla beraber çalıştık. Hepsinden güç aldık. Odalar, gönüllüler ama özellikle de hayvansever gönüllülerimiz bize bu konuda inanılmaz destek oldular. Bize yol gösterdiler. Çoğu kez bürokraside çalışan insanların dengeyi kuramadığı yerlerde onlar denge unsuru oldular. Hayvanı seven kişi onun pisliğini iğrenmeden alan ve çevreyi kirletmeyen kişidir öncelikle. Nasıl bir anne, bebeğine sevgiyle yaklaşıyorsa hayvanlara da öyle yaklaşmak gerekiyor.
Hayvanları bu kadar seven insanların, hayvanların canına kıyması ya da kıyılmasına ortak olması ya da böyle bir ortamda bulunması mümkün değil. Kadıköy Belediyesi’nde göreve geldiğim günden bu güne kadar, bir tek hayvan öldürülmemiştir, zarar görmemiştir. Elbette kazalar olmuştur. Ancak bütün bunlara rağmen Belediyemizin veterinerleri, gönüllüleri hayvan haklarına saygı göstermişlerdir. Kadıköy’de bir tek hayvanın burnunun kanamasına müsaade etmem.”
‘HAYVANLAR BU DÜNYANIN MÜCEVHERLERİDİR’
Başkan Öztürk’ün davetiyle kürsüye gelen ve seslerini duyuran Bağımsız Kadıköy Hayvanseverleri adına yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi: “Artık sokak ve parklarımızda göstermelik 2-3 kedi köpeğin dışında hayvanımız kalmadı. Biz Kadıköylüler yıllardır sokaklarımızda hayvanlarla yaşamaya alışmış ve onların çevremizde olmasından mutluluk duyan vatandaşlarız. Ama artık her güne “acaba hangisini topladılar” korkusuyla uyanıyoruz. Hayvanlar bu dünyanın mücevherleridir ve biz mücevherlerimizi geri istiyoruz. Onlar yoksa biz de yokuz.”
Doğuş Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Nazan Erkmen de etkinlikte bir konuşma yaptı. Erkmen “Doğuş Sanat ve Tasarım Fakültesi, aylar önce sanatı desteklemek, liseli öğrencilerimize yaratmayı, yaratırken de hayvanları sevmeyi ve korumayı öğretmek için bir tasarım yarışması açtı. Kadıköy Belediyesi ile Hayvanları Koruma Günü olan Ekim ayında bu toplantıyı yapma kararı aldık. Bu bir eğlence ya da festival değil. Yarışmayı sonlandırırken toplumun dikkatini hayvanlar üzerinde toplamayı ve onlara birer aile kazandırmayı amaçladık” dedi.
Yeni yasayla hayvanların ormana bırakılmasının kabul edilebilir olmadığını da belirten Erkmen Kadıköy Belediyesi’nin Hayvan Barınağı’yla ilgili ise şunları söyledi: “Burası müstesna bir barınak. Vicdanınız rahat olsun. Ben sık sık gidip hayvanları ziyaret ediyorum, siz de gidip görün. Başkanıma bütün kalbimle güveniyorum.”
EDİZ HUN: ‘HAYVANLARIN DA ONURU VAR’
Etkinliğin katılımcılarından biri de sinema sanatçısı, aktör aynı zamanda yıllardır çevre mücadelesiyle bilinen Ediz Hun’du. Bir konuşma yapan Hun da “İnsan tabiatın en mümtaz varlığıdır şüphesiz ancak onu diğer canlılara da bu meziyetlerle yaklaşmalıdır. Bizi saadete götüren yol ortaklaşa bunu yaşayabilmektir. Hayatımda hiçbir canlıyı incitmedim. Onların da bir onuru olabileceğini hissettim. Bütün canlılar eşit yaşam hakkına sahiptir” diye konuştu.
Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği Başkanı Fatma Balkanlı ise Başkan Öztürk’e teşekkür ettiği konuşmasında “Yıllardır bizi hiç kırmadı. Her derdimizde bize yardımcı oldu, mekânlarını açtı” diye konuştu.
PET SHOPLARDA HAYVAN SATIŞI YASAKLANACAK
Etkinliğin son konuşmasını yapan Veteriner İşleri Müdürü
Ali İhsan Mete, Kadıköy’deki petshoplarda hayvan satışının yasaklanması yönünde çalışmaları olduğuna dikkat çektiği konuşmasında şunları söyledi: “Hayvanlarla ilgili çok ciddi sıkıntılar yaşadık yaşıyoruz ancak Kadıköy Belediyesi olarak hayvan sağlığına çok ciddi yatırımlar yaptığımızı da belirtmek istiyorum. Maalesef uzaktan çalışmalarımızı izleyenler önyargılara sahip olabiliyor. 1998 yılından beri bu alanda ciddi faaliyetler yürütüyoruz. Ataşehir’de yer alan Hayvan Bakım Merkezimiz 14 yıl içinde 30 bin hayvanımıza bakmış, rehabilitasyon sürecine almıştır. Sahiplendirme konusunda da gönüllülerimiz ciddi bir çaba içerisindeler. Ülkemizde yerleşik bir kayıt sistemi bulunmuyor. Ama Kadıköy’deki hayvanların kayıt altına alınması zorunlu hale getirildi. Şu anda 2 bin civarında hayvanın kaydı bulunuyor. Pet shoplarda hayvan satışının olmaması gerektiğini düşünüyorum. Sokaklarda sahipsiz başıboş bir sürü hayvan var. İnşallah çok yakın bir zamanda Kadıköy’deki pet shoplarda hayvan satışı yasaklanmış olacak. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor.”
Konuşmaların ardından liseliler hayvanları konu alan tasarımlarını sergilediler.