Hayvanların savunucuları artık Kadıköy'de

Hayvan Hakları Federasyonu’nun (HAYTAP) İstanbul Temsilciliği Kadıköy’e taşındı. Hasanpaşa’daki Kadıköy HAYTAP ofisinde her cumartesi günü hayvan hakları eğitimleri veriliyor

16 Nisan 2015 - 16:05
Hayvan Hakları Federasyonu’nun (HAYTAP) İstanbul Temsilciliği Kadıköy’e taşındı. Hasanpaşa’daki Kadıköy HAYTAP ofisinde her cumartesi günü hayvan hakları eğitimleri veriliyor
 
Gökçe UYGUN
Türkiye’de hayvan hakları bilinci oluşturmak için faaliyet gösteren köklü sivil toplum örgütlerinden Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP),  3 ay önce yapılan seçimde göreve gelen yeni yönetimle yoluna devam ediyor. Önceden Arnavutköy’de hizmet veren HAYTAP İstanbul Temsilciliği de Kadıköy’e taşındı. Biz de HAYTAP Genel Koordinatörü ve Hukuk Danışmanı Av. Ahmet Kemal Şenpolat’a kurumdaki bu değişiklikleri sorduk.
 
Aralık 2014’teki seçimle yeni yönetim belirlendi. Eski yönetimle birtakım sorunlar varmış. HAYTAP’ta neden ve nasıl bir yönetim değişikliği oldu?
 Türkiye’de hayvan hakları ile çalışan derneklerin çoğunun genel kurullarını bile yapmakta zorlandığı,  üye bile bulamadıkları gerçeği karşısında, federasyonumuzun 3 yılda bir gerçekleştirilen olağan genel kurulunda demokratik bir ortamda seçime gidildi. Eski yönetimin yapmış olduğu bariz hatalar, insan ilişkilerini rencide edici hareketleri, HAYTAP markasını zarar verici hale getirmesi, federasyon bünyesindeki genel kurulun da dikkatini çekti. Kan yenilenmesi için, eski yönetim tamamen tasfiye edildi.  
 
Yeni yönetimle birlikte neler değişecek?
Yaşam alanlarının yok olmasından zarar gören ve ekolojik bütünlük açısından kritik önemi olan kimi canlı türlerinin yaşamını devam ettirebilmesi için hukuki yolları zorlamaya devam edeceğiz. Olay sadece kedi köpek beslemekle sınırlı değil. Bu mücadele sahada değil masada kazanılacak. Yoksa bakımevlerine herkes gidiyor, herkes ormanlarda besleme yapıyor. Ama kimse yasanın değişmesi için bizim kadar uğraşmıyor. Basit bir semt derneğinden ötesi misyonumuz var.
 
HAYTAP’ın kısa/uzun vadeli gündeminde neler var?
Hayvan haklarında farkındalık yaratmayı hedefleyen projelerimiz sürecek. Hayata geçmeden şu aşamada söylemenin uğursuzluk getireceğini düşünüyorum.
 
HAYTAP İstanbul Temsilciliği neden Hasanpaşa/Kadıköy’e taşındı?
İstanbul’un her semti gibi Kadıköy de en güzel semtlerinden. Toplantılarımız için ulaşım kolaylığı ve Anadolu yakasının merkezi olduğundan güzel Kadıköy ilçemizi seçtik. Arnavutköy’deki eski yerimizde kiracıydık, süremiz dolduğundan taşındık. Kadıköy ofisimize yolu düşen,  bu gönüllü imeceye katılmak isteyen herkesi bekleriz.
 
‘HAYTAP Derneği Kadıköy Temsilciliği’’ neden kapandı?
Temsilciliklerimizi kademeli olarak azaltıyoruz. Her önüne geleni temsilci yaptığımızda sıkıntılar doğdu. İlla bir semtin temsilcisi olması derdimiz yok. Tüm yazışma/görüşmelerin bu konuda deneyimli arkadaşlarımızca bizi daha kurumsal yapacak. Hali hazırda Kadıköy’de gönüllülerimiz bulunmakta, resmi temsilciliklerimiz de devam ediyor.  
 
Kadıköy’deki HAYTAP ofisinde ne gibi çalışmalar yapılıyor?
Kadıköy HAYTAP ofisimiz, hem toplantılarımız için kullanılan hem de idari işlerin yönetildiği İstanbul merkezimizdir. Genelde 15 günde bir düzenli haftasonu toplantıları organize ederek, hayvan hakları ile ilgili eğitimler vererek yeni hayvan hakkı savunucuları yetiştirmeyi hedefliyoruz. İşin mutfağından girip çalışmak isteyen gönüllüleri bekliyoruz.
 
Kadıköy ilçesini, hayvan hakları konusunda hangi konumda değerlendiriyorsunuz?
Kadıköy, İstanbul’daki birkaç semtle beraber hayvan haklarına saygıda çok ileri bir noktada. Hayvanseverler hala dağınık ve örgütlü bir yapıda durmaya uzaklar.  Birçok semte göre belediyenin ve vatandaşın yaklaşımı, Kadıköy’ün hayvanlar açısından kurtarılmış bölge olmasını sağlıyor.
 
Kadıköylü hayvanseverlere (hayvanlarla ilgili herhangi bir ihlal gördüklerinde ya da danışmak istedikleri konularda) nasıl yol göstereceksiniz?
HAYTAP’ın amaçlarından biri hayvanseverlere hayvan hakkı savunmayı öğretmek. Zaten Federasyonumuzun resmi web sitesi, hayvan hakları ihlallerinde nereye nasıl başvuracağını öğreten bir ansiklopedi gibidir.
 
Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri ile ortak bir çalışma düşünüyor musunuz?
Evet. Kadıköy Belediyesi ile hayvan hakları konusunda farkındalık yaratacak projeler yapmayı arzu ediyoruz. Bu olmazsa olmaz. Çünkü aksi takdirde belediyenin tek başına yaptığı çalışmalar vatandaş gözünde oy için yapıyorlar diye algılanıyor. Biz tek başımıza yapsak hobilerini tatmin ediyor diye algı oluşuyor. Halbuki devlet ve STÖ bir çok konuda ortak proje geliştirdiğinde sürekli ve kalıcı oluyor.
 
Kadıköy Haytap Ofisi: Sadıkoğlu 7. İş Merkezi Adım sok No : 20 / 7 Hasanpaşa : 0 216 347 48 00 [email protected]

ARŞİV