Hayvanseverler Belediye'de buluştu

Kadıköy Belediyesi’nde düzenlenen toplantıda hayvanseverler, hayvanların yaşam haklarının güvenceye alınması için, öncelikli olarak vatandaşların eğitimlerle bilinçlendirilmesini gerektiğini söyledi.

31 Aralık 2014 - 12:05
                                               
Aysel KILIÇ
Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, 24 Aralık Çarşamba sabahı, Kadıköy Hayvan Koruma Görevlileri ile bir toplantı düzenledi. Belediye’nin Brifing Salonu’nda düzenlenen toplantıya; Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Çetinkaya, Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Teoman Aslan, Hayvan Koruma Görevlileri ve hayvansever vatandaşlar katıldı. Toplantıda, sokak hayvanlarının sağlığı, yaşanılan sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı, hayvanların öncelikli olarak yaşam haklarının güvenceye alınması ve vatandaşların bir dizi eğitimlerle bilinçlendirilmesi gerektiği vurgulandı.
‘KANATLI YARALI VAR’ ANONSU
Kadıköy Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Çetinkaya, toplantının önemine dikkat çekti ve bundan böyle Kadıköylü hayvanseverlerle sık sık bir araya geleceklerini söyledi. Çetinkaya, Kadıköy Belediyesi’nin hayvanlara karşı duyarlılığını şu sözlerle ifade etti:  “20 yıldır belediyelerde görev yapıyorum. Son 7 aydır da Kadıköy Belediyesi’ndeyim. Bugüne kadar hiçbir belediyenin telsizinde ‘kanatlı yaralı var’ anonsu geçmedi. Ama Kadıköy Belediyesi’nde bu anonsu duydum. Özellikle martı ve karga yavrularının yuvalarından uçma mevsimi geldiğinde bu tür anonslar çok geçiyor. Bu, Belediyemizin hayvanlara ne kadar önem verdiğinin bir göstergesidir.”
HAYVANLARA MAMA YARDIMI
Kadıköylü vatandaşların da en az belediye kadar duyarlı olduğunu ifade eden Çetinkaya, “Elinde kova ve maşrapalarla, sokak sokak gezip hayvanlara su veren mahallelilerle karşılaşıyorum. Saçlarını hayvanlar için ağartmış gönüllüler var. Takdire şayan bir davranış sergiliyorlar” dedi. Mustafa Çetinkaya, hayvanseverlerin bilinçli hareket etmesi gerektiğini de vurguladı, bozulacak yiyecek ve içecekleri hayvanların önüne koymamak gerektiğini söyledi. Belediyenin, ancak imkânları dahilinde hayvanlar için mücadele edebildiğini ifade eden Çetinkaya, “Yeni yılda gönüllü arkadaşlarımızla birlikte, hayvanlara mama yardımı yapacağız” dedi.
MAMA KAPLARI PROJESİ
Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Teoman Aslan ise mama kaplarına dikkat çekti, yeni yıla bir proje ile gireceklerini belirtti. Aslan, mama kabı ve su kabı olan beslenme odakları oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.
“Bize bu yönlü çok talep geliyordu. Biz de bazı firmalarla görüştük ama firmaların sunduğu kapları pek verimli ve sağlıklı görmedik. Bunun üzerine Tasarım Atölyesi Kadıköy ile görüşüp özgün bir şey istedik. Arkadaşlar bir aydır çalışma içerisindeler. Yapacakları mama kaplarını belli noktalara monte etmeyi planlıyoruz. Parklar, gezinti alanları bu yerlerden bazısı. Umarım projemizi en kısa zamanda hayata geçiririz” diye konuştu.
BARINAKLARA KAMERA İSTEDİLER
Toplantı, Hayvan Koruma Görevlileri ve hayvan sever vatandaşların önerileriyle sürdü.  Öneriler arasında hayvanların güvenliği için barınaklara kamera sisteminin yerleştirilmesi ve halka bir dizi eğitim verilmesi de vardı.  Çocukların eğitiminin ön planda tutulması, basın-yayın organlarında hayvanlara geniş yer verilmesi, sosyal medyanın aktif kullanılması ve halka film izletilmesi bu öneriler arasındaydı.
 
‘HALK EĞİTİLMELİ, HAYVANLAR KORUNMALI’ 
Hayvan severler, toplantının ardından Gazete Kadıköy’e konuştu.
-Pınar Satıoğlu: Kadıköy Hayvan Dostları Platformu üyesiyim. Kadıköy Belediyesi’nin bilinç düzeyi çok yüksek. Türkiye’nin ilk hayvan barınağını kuran belediyesidir. Belediyenin hayvanlar konusunda bilinç düzeyi çok yüksek, gerekeni yaptığını düşünüyorum. Ama halkın bilinç düzeyi de yükseltilmeli.
-Hande Türkel: Belediye kendi çapında görevini yapıyor. Hayvanlara yardım elini uzatıyor. Ama barınakları gören, tanıyan biri olarak oralar üzerine daha fazla eğilmesi gerektiğini düşünüyorum.
-Meral Gecegezen:  Kadıköy Hayvan Dostları Platformu üyesiyim. Hayvanlar için 10 yıldır aktif olarak çalışıyorum. Belediye isteklerimizi dikkate alıyor ve hayvanları sahipleniyor.
-Burcu Ergün: Acıbadem’de hayvan koruma görevlisiyim. Kendi çapımızda hayvanların beslemelerini yapıyor, yaralı hayvanların tedavi edilmesini sağlıyoruz ve onları yuvalandırmaya çalışıyoruz.
-Gamze Akyüz: Halk daha fazla bilinçlendirilmeli, billboardlar arttırılmalı, taşınmaz su kapları konulmalı ve okullarda çocuklara hayvan sevgisi eğitimi verilmeli.
-Serhan Saraç:  Bir yıldır Kadıköy’deyim. Sokakta çok fazla hayvan olduğunu gördüm. Belediye’nin böyle bir toplantısı olduğunu duyunca ben de geldim. Herkesin hayvanlar için bir katkısı olmalı.
-Gülsüm Nurik:  Yıllardır, kendi çapımda hayvanları korumaya çalışıyorum. Ama hayvan düşmanları da var. Kaynar suyu kedi ve köpeğin üzerine döken insanlar tanıdım. Bu hayvanların koruma altına alınması ve barınakların kamera ile takip edilmesi gerekiyor.
-Elif Göktepe:  Hayvanların tüm yaşam alanları yok ediliyor. Çalılar, defne ve sarmaşıklar kesilince hayvanların sığınacağı, yaşayacağı alan kalmıyor. Hem yeşil alan için hem hayvanlar için bu yerleri korumalıyız.
 

ARŞİV