Hekimlerin yaşam rengi…

14 Mart Tıp Haftası kapsamında Kadıköy Belediyesi Başkanlık Brifing Salonu’nda “Hekimlerin Yaşam Rengi” başlıklı bir panel gerçekleştirildi

24 Mart 2016 - 14:11
Kadıköy Belediyesi adına Prof. Dr. Korkmaz Altuğ açılış konuşmasını yaparak 14 Mart’ın tarihsel önemini anlattı.
Moderatör Dr. Erdinç Köksal yaptığı konuşmada, gerek çalışan gerekse emekli hekimlerin sorunlarını dile getiren çeşitli örnekler verdi ve “Yaşam şartlarımızın da gömleğimiz gibi beyaz olması gerekirken, mevcut sağlık sisteminde maalesef öyle olmadığını görüyoruz.” dedi.
İstanbul Tabip Odası Emekli Hekimler Komisyonu Sekreteri Dr. Deniz Keskinler, hekimlerin maaş yetersizliği ve adaletsizliği üzerinde durdu. Keskiner ayrıca, orduevleri, öğretmenevleri gibi sosyal tesisler olduğu halde Hekimevi olmamasını da büyük bir eksiklik olarak dile getirdi. Prof. Dr. Nevzat Doğan ise hekimlerin ülke sorunlarının çözümüne önemli katkı sunduğunu belirterek “Bizler de, mesleğimizin dışında da olsa, ülkemizdeki sorunların çözümünde üzerimize düşen görevi en iyi şekilde yapmalıyız.” şeklinde konuştu.

HERKESE EŞİT TEDAVİ
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu adına konuşan Dr. Ümit Şen de şunları söyledi: “Hekimler Hipokrat yemini ederek mesleklerine adım attıklarından itibaren hastaların dil, din, ırk, cinsiyet, sosyal yaşam ya da siyasi düşünce farklılıklarını gözetmeden eşit davranma bilinci içinde mesleklerini icra etmektedirler. Ama ne yazık ki, son 10 yılda başlayan Sağlıkta Dönüşüm Reformu, hastayı müşteriye, hekimi tüccara, sağlığı hastalığa, nitelikli sağlık hizmetini performans sayısına, iyi hekim olma isteğini ‘kurumuna para kazandıran hekim hırsına’, mesleki dayanışmayı rekabete, hastayı iyileştirme önceliğini ‘kar etme hevesine’ özetle ‘hekimliğin beyaz rengini paranın siyahına’ dönüştürmüştür. Günümüzde hekimliğin beyazını savunmak, barışın, eşitliğin ve demokrasinin de beyazını savunmayı gerektirir. Aksi halde sadece beyazı savunmak hekimliğin değil, kefenin rengi olur.”
Son panelist Prof. Dr. İsmail Hakkı Aydın ise, renkli bir konuşma yaparak, bu mesleğe seçilecek kişilerin özelliklerinden bahsetti.

ARŞİV