Zorunlu göçle İstanbul’a gelip varoşlarda yaşam mücadelesi veren çocuk, genç ve kadınlarla çalışmalar yürüten Başak Kültür ve Sanat Vakfı, 10. yılını bir haftalık festivalle kutluyor.
Zorunlu göçle İstanbul’a gelip varoşlarda yaşam mücadelesi veren çocuk, genç ve kadınlarla çalışmalar yürüten Başak Kültür ve Sanat Vakfı, 10. yılını bir haftalık festivalle kutluyor.
Semra ÇELEBİ
Başak Kültür ve Sanat Vakfı, kurulduğu 2002 yılından bu yana, dokunduğu çocuklarla, kadınlarla, gençlerle birlikte dolu dolu 10 yılı geride bıraktı. Çoğunluğu zorunlu göçle İstanbul’a gelmiş ve kent merkezlerine uzak varoşlarda yaşam mücadelesi veren çocuklar, gençler ve kadınlar, Vakıf bünyesinde yürütülen kolektif etkinliklerle her şeyden önce yalnız olmadıklarını gördüler, çoğaldılar. Birlikte iş yapmanın, emek harcamanın, üretmenin kıvancını birlikte yaşayarak, güçlendiler. Yeteneklerini açığa çıkarmalarını sağlayan sanatsal etkinliklere katıldılar, kurslar aldılar. Bilmeyenler okuma-yazma öğrenirken, kimileri de okuldaki eğitimlerine destek amaçlı yabancı dil eğitimlerine katıldı. Dünyanın farklı yerlerinden, farklı kültürlerden gelen sanat gruplarıyla tiyatro oyunları sergilediler, konserler verdiler, resim ve heykeller yaptılar, dans ettiler. Tüm bunları bulunduğu yerin sınırları içinde bırakmayıp mahallelere, kent merkezlerine, meydan ve atölyelere taşıran vakıf, üretimlerini paylaştı, paylaşıldıkça da çoğaldı. Böylece Başak Sanat Vakfı da güçlendi ve 10. yılında çalışmaya, üretmeye, çoğalmaya devam ediyor.
10. YILDA BÜYÜK FESTİVAL
Başak Kültür ve Sanat Vakfı, 10. yılını uluslararası bir festivalle kutluyor. 2-8 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek olan “Helin Başak Uluslararası Sanat Festivali”nde sergi ve atölyeler açılacak, yerel ve yurtdışından sanat grupları performanslarını sergileyecek.
Sosyal Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneği (SKYGD) ve Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Dernekleri’yle (CİSST) birlikte gerçekleştirilecek festivalde “Düş ve Gerçek” konulu resim atölyesinden gelen çalışmaların sergisi ve VYZ Gezici İletişim Atölyesi ile birlikte gerçekleştirilen atölye çalışmalarının gösterimleri gerçekleştirilecek.
Karnaval grubu Brouhaha International (İngiltere), davul grubu Karentura (Hollanda) ve jonglörlük-sirk performansları gerçekleştiren Hungarian Juggling Association (Macaristan) ile hem atölye çalışmaları hem de gösteriler yapılacak.
İsveç Konsolosluğu’nun desteğiyle, Ataşehir Kent Konseyi’nin ortaklığıyla düzenlenen festivalde; Kayışdağı 80. Yıl Parkı, Kadıköy - Kozyatağı Kültür Merkezi ve Ataşehir – Novada Kültür Merkezi’nde atölye çalışmaları, sergiler ve gösteriler; Ataşehir – Deniz Gezmiş Parkı ve Kadıköy İskele Meydanı’nda da final konserleri olacak.
FESTİVAL PROGRAMI:
Başak Kültür Ve Sanat Vakfı 10.Yıl Sergisi (2 Eylül - 8 Eylül)
2 Eylül Pazartesi – Saat 18:30 (Açılış Kokteyli)
Kozyatağı Kültür Merkezi Sergi Salonları
Düş ve Gerçek – Sergi (2 Eylül - 8 Eylül)
Maltepe Çocuk ve Gençlik Tutukevi ile Sosyal Hizmetler Yeldeğirmeni Çocuk ve Gençlik Merkezi Atölye Çalışmaları ve Görsel Video Gösterimleri
Kozyatağı Kültür Merkezi Sergi Salonları
Ritm – Dans – Jonglör ve Sirk Atölyeleri (3 Eylül – 5 Eylül)
3 Eylül Salı 18.00 - 80. Yıl Cumhuriyet Parkı (Kayışdağı)
4 Eylül Çarşamba 18.00 - Abbasağa (Beşiktaş)
5 Eylül Perşembe18:00 - Yoğurtçu Parkı (Kadıköy)
6 Eylül Cuma 18:00 - İçerenköy Parkı
Sanat, Şiir ve Edebiyat Dinletileri
4 Eylül 14:00 Başak Vakfı / Kent ve Yaşam
5 Eylül - Kozyatağı Kültür Merkezi Sergi Salonları /Edebiyatçılar Derneği (Ankara)
6 Eylül – Başak Vakfı Şiir Atölyesi
6 Eylül – Başak Tiyatro Grubu gösterisi
Deniz Gezmiş Parkı Programı 7 Eylül 18.00
“Düş ve Gerçek” Sergisi
Basak Müzik Grubu
Kadın Müzik Grubu
Tiyatro Grubu
Semah Grubu
Festival Müzik Grupları
Kadıköy - İskele Programı 8 Eylül 18.00
Basak Müzik Grubu
Kadın Müzik Grubu
Karnaval Grupları
Festival Müzik Grupları