Herkese açık, ortak, sosyal bir mekân

Kadıköy Belediyesi tarafından hizmete sunulan İDEA Kadıköy, 27 Eylül’de sezon açılışını yapacak. Serbest çalışanlar, evde iş yapmaktan sıkılanlar, sosyalleşmek isteyenler, yeni projelere imza atmak isteyen her kullanıcı bu mekânı kullanabiliyor

21 Eylül 2017 - 15:39

Ortak ya da kamusal çalışma alanları; tam zamanlı veya belirli bir mekâna bağlı olarak çalışmayan bireylerin ofis arayışına cevap vermek, aynı zamanda sosyal bir alan yaratmak çabasıyla özellikle Avrupa ülkelerinde yaygınlaşan bir model. Kadıköy Belediyesi de ilçede bu eksiği tamamlamak için, Caferağa Mahallesi, Küçük Moda Sokak’ta belediyeye bağlı olarak hizmet veren ve eskiden Moda Khalkedon olarak işletilen kafenin yerine farklı bir kamusal alan oluşturdu.

KİMLER KULLANABİLİYOR?

Ortak çalışma kültürü oluşturmak, farklı meslek gruplarındaki insanları bir araya getirmek ve ofisi olmayan çalışanlara kolaylık sağlamak amacıyla açılan İDEA Kadıköy’ün temel amacı, farklı disiplinlerde çalışan bireylerin birlikle üretip, sosyal fayda odaklı çalışmaların temellerinin atılması.

İki kattan oluşan İDEA Kadıköy’ün üst katından, belirli bir ücret dâhilinde kayıtlı kullanıcılar yararlanabiliyor. İşlik adı verilen bu bölümde çalışma alanları ve kullanıcıların özel eşyaların koyulabileceği dolaplar var. Kullanıcıların ücretsiz internet hizmetinden faydalanabildiği katta 2 adet de toplantı odası yer alıyor. Kullanıcılar iş görüşmelerini ve toplantı odalarını bu odalarda gerçekleştirebiliyor. İşlik kullanıcıları, kendi deneyimlerini İDEA kitlesiyle paylaşıp ve deneyim aktarımına yönelik etkinliklere sunum, eğitim ve söyleşi benzeri etkileşimlerle katılım sağlıyor.

İDEA Kadıköy’ün alt katı Derslik alanı genel kullanıcılar için ayrıldı. Başta üniversite öğrencileri ve araştırmacılar olmak üzere kısa süreli, çalışma alanına ihtiyaç duyan herkes bu alandan yararlanabiliyor. Derslik kullanıcıları, etkinlikler yoluyla İşlik kullanıcılarıyla etkileşimde bulunuyor, deneyim ve çalışmalarını paylaşıyor.

İDEA’da bulunan etkinlik odalarında sinevizyon gösterimleri, panel, söyleşi ve toplantı gibi etkinlikler düzenlenebilecek. Özel kuruluşların belirli bir ücret karşılığında faydalanabileceği bu odalar sosyal fayda gözeten STK, dernek gibi kuruluşlara ücretsiz tahsis ediliyor. İDEA Kadıköy’de ilk etkinliklerden biri de 24 Eylül Pazar günü düzenlenecek. Tasarım Pazarı Kadıköy, 25 genç tasarımcının ürünleriyle,İDEA Kadıköy’de kuruluyor. Seramik, deri, kumaş gibi malzemelerden tasarlanan t-shirtler, dekoratif objeler, defterler, takılar ve birçok ürün stantlarda tasarımcısı tarafından satışa sunulacak.

Mekânın en alt katında yer alan ve kısa bir süre sonra hizmete açılacak olan Aşlık, geniş bir mutfak alanını kapsayacak. Bu alanda farklı işbirlikleri ile gerçekleştirilecek olan mutfak sanatları eğitimleri, sertifika odaklı çalışmalarla katılımcılarının mesleki gelişimlerine katkı sunulacak. İDEA Kadıköy’de ayrıca bir de çocuk oyun evi bulunuyor. İDEA bünyesinde vakit geçirmekte olan veliler, İDEA Çocuk Oyun Evi’nden faydalanabiliyor.

KAFE VE DENİZ MANZARASI HERKESE AÇIK

İDEA Kadıköy’de bir de kafe var. Uzun süre Moda Khalkedon olarak Kadıköylülere hizmet veren mekân, artık İDEA Kadıköy  olarak kullanımına açık. Konum olarak Kadıköy’ün en güzel manzarasına sahip bir yerde bulunan mekândan ve mekanın geniş bahçesinden herkes faydalanabiliyor. 

“DÜŞÜNCE ORTAMI GELİŞECEK”

İDEA Kadıköy’e dair konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, “Farklı meslek gruplarından olan insanların ortak çalışma alanını kullanması ile beraber bu mekânın bir sosyalleşme alanına dönüşmesini hedefliyoruz. Farklı disiplinlerdeki insanların bir araya gelmesi düşünce ortamını da geliştirecek. Bu şekilde çok daha fazla mutlu olacaklarını hem de daha fazla üreteceklerini düşünüyoruz” dedi.

KAYITLAR DEVAM EDİYOR

Resmi tatiller hariç haftanın her günü 09.00- 23.00 saatleri arası açık olan İDEA Kadıköy, her yaştan ve meslekten vatandaşın kullanımına açık. İDEA Kadıköy'e kayıtlı üye olmak isteyenler iletişim ve kayıt taleplerini [email protected] adresine mail atarak üye olabilir.

SEZONA PARTİYLE MERHABA

İDEA Kadıköy 27 Eylül Çarşamba akşamı sezon açılış partisini yapacak. Tüm İDEA kullanıcıları olmak üzere herkesin davetli olduğu sezon partisinde hem kullanıcılar birbiriyle tanışacak hem de merak edenler mekân hakkında bilgi edinebilecek ve eğlenebilecek. Canlı müzik performanslarının olacağı sezon partisi 19.00-23.00 saatleri arasında gerçekleşecek.

KULLANICILAR NE DÜŞÜNÜYOR?

Kadıköy’de buluşma, çalışma ve paylaşma için tasarlanan yeni bir mekân olan İDEA Kadıköy’de farklı meslek gruplarına bağlı çalışanların kullanıcı olması göz önünde bulunduruldu. Farklı yaş gruplarından ve meslek sahiplerinden herkesin bir arada çalışmasına olanak yaratma hedefiyle yola çıkan İDEA Kadıköy aynı zamanda yeni bir sosyalleşme alanı. Biz de Gazete Kadıköy olarak bu yeni mekânı kullananlara İDEA Kadıköy hakkında ne düşündüklerini sorduk. Kullanıcılar, bu projenin büyük bir eksiği kapattığını belirterek bu tarz kamusal mekânların yaygınlaşmasını talep ediyor.

“VERİMLİLİK ARTTI”

Göksel Gürsel (Sosyal Girişimci, Tasarımcı-Kayıtlı Kullanıcı)

İDEA Kadıköy’ü kullanmaya başlayalı iki hafta oldu. Ev düzeninde pek çalışılmıyor, kısa bir süre sonra verim düşüyor. İDEA Kadıköy’ü kullanmaya başladığımdan beri verimlilik gözle görülür bir şekilde arttı diyebilirim. İki açıdan burası bize pozitif değer kattı; misafir ağırlayabiliyoruz, yeni iş birlikleri geliştirebiliyoruz. Ha keza burada arkadaşlarla iş birliği geliştirebiliriz belki. Bu açıdan çok faydalı olduğu gözüküyor. Gelecekte de belki belediyeyle iş birliği yapabiliriz. Bu da en büyük hayallerimizden birisi.

“SOSYALLEŞTİĞİMİ FARK ETTİM”

Buse Gedik (Bilgisayar öğretmeni-Serbest Kullanıcı)

Yaklaşık bir aydır serbest çalışma alanını kullanıyorum. Normal bir ofis gibi benim için. Sabah geliyorum, akşam gidiyorum. Normal bir ofis hayatına devam ediyor gibiyim. Evde bir rahatlık oluyor ve çalışamıyorum. Fakat buraya geldiğimden beri işlerimi gayet düzgün bir şekilde tamamlayabiliyorum. Sabah geldiğimizde günaydın, bugün nasılsın gibi cümleler kuruyoruz artık, tanıyoruz birbirimizi. Aynı zamanda sosyalleştiğimi de fark ettim.

“MOTİVASYONUM ARTTI”

Mustafa Barış Everikli (Tercüman, Çevirmen-Kayıtlı Kullanıcı)

İDEA Kadıköy ortak çalışma alanından geçen haftadan itibaren yararlanmaya başladım. Şu anda memnunum, daha da güzelleşeceğine inanıyorum. Serbest çalışanların yaşadığı en büyük sıkıntılardan birisi sosyalleşme ihtiyacı. Çünkü herkes kendi mesleğini yaparken insanlarla iletişim ihtiyacı hissedebiliyor. Belediyenin sunduğu bu imkân aslında bulunmaz bir fırsat. Kadıköy Belediyesi de bu açıdan hakikaten başarılı bir çalışmaya imza atmış. Burada odaklanma koşulları daha iyi. Aynı zamanda daha derli toplu bir ortamda çalışmak motivasyonumu arttırıyor.

“ÇOK RAHAT BİR ORTAM”

Eylül Dorel (Bağımsız Sanatçı-Kayıtlı Kullanıcı)

İDEA Kadıköy’ü 5 Eylül’den beri kullanıyorum. Beklediğimden daha iyi oldu. Bütün işlerimi burada yapıyorum. Çok rahat her şeyden önce. Bağımsız çalıştığınızda evi ofis biçiminde düzenleseniz bile bir boşluk oluşuyor. Çevrenizde hiçbir insan olmadan, bir yerlere gidip gelmeden bir süre sonra kurumaya başlıyorsunuz. Burayı güzel kılansa çalışma ortamının çok rahat olması. İDEA Kadıköy’ü kullanmaya başladıktan sonra ciddi miktarda iş yapma gücüm arttı. Şu anda mesela bir kitap bitirmeye çalışıyorum. Onun üzerine harcadığım zaman arttı ve daha hızlı ilerlemeye başladı bu proje.

“İMKÂNLARI KULLANABİLİYORUZ”

Erinç Durlanık (Bağımsız Sinemacı-Kayıtlı Kullanıcı)

Açıldığı günden beri İDEA Kadıköy’ü kullanıyorum. Serbest çalışma hayatına başlamadan önce kurgusal bir hayatta yaşıyordum. Oradaki avantajlardan biri gerçekten çalışma ortamının olması ve çalışma ortamındaki imkânlarını kullanabilmek. Daha sonraki 3-4 aylık bir süreçte evde çalışmaya başladım. Yaşadığın yerle çalıştığın yerin ayrı olması gerektiğini hafif bir depresyon sonucu öğrendim. İDEA Kadıköy’deki çalışma ortamı bana daha faydalı olmaya başladı. Yurt dışında da görme fırsatı bulmuştum. Home-ofis kooperatif işleri gıpta ile baktığım şeylerdi.

“ÖRNEK ALINACAK BİR PROJE”

Murat Engin (Fotoğrafçı- Kayıtlı kullanıcı)

Burada özellikle sunulan imkânlar insanlar için önemli. Evde oturup çalışmak pek fazla içimden gelmiyor. İnsan başka şeylere dalabiliyor. Burada kendi işinize konsantre olabiliyorsunuz. İDEA’nın Kadıköy Belediyesi’nde olmasına sevindim çünkü Kadıköy Belediyesi’nin hem sosyal hem de kültürel alanda birçok belediyenin örnek olabileceği bir hizmet potansiyeli var. Bence bu proje Türkiye’de kendi alanında değerlendirilebilecek, örnek alınabilecek yegâne projedir diye düşünüyorum.

“ÇÖLDE VAHA GİBİ”

Özgün Besmez (Doktora öğrencisi-Serbest kullanıcı)

İDEA Kadıköy’ü temmuz sonundan beri kullanıyorum. Moda’nın arka sokaklarını dolanarak buldum burayı ve çölde vaha bulmuş kadar sevindim açıkçası. Çünkü böyle bir yerin ihtiyacını uzun süredir çekiyordum. Bir kere sessiz bir ortam. Başka çalışanlarla beraber olmak her zaman daha verimliliği arttıran bir şey oluyor. Burası benim için sadece bir çalışma alanı. Daha iyi odaklanmamı sağlıyor bir kere. İş verimliliğimin kesinlikle arttığını söyleyebilirim. Çok uzun süreli çalışmak böyle bir nefes almayı da gerektiriyor. Muhteşem bir deniz, kafayı da boşaltabiliyorum ayrıca bu da verimliliğimi arttırdı.


ARŞİV