Sokak hayvanlarının uyutulmasını içeren yasa tüm tepkilere rağmen yasalaştı. Bundan sonraki süreç için ise top neredeyse belediyelere atıldı. Biz de Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı ile hem yasayı hem de Sahiplen Kadıköy uygulaması hakkında sohbet ettik. Kadıköy’de her canlının yaşam hakkının olduğunun altını çizen Mesut Kösedağı, hiçbir sokak hayvanının asla uyutulmayacağını vurguluyor. Küpesiz sokak köpeklerinin barınağa götürülüp muayene edildiğini, aşılandığını, kısırlaştırıldığını ve gerekli durumlarda rehabilite edildiğini vurgulayan Kösedağı, barınaklarda hiçbir canlının keyfi olarak tutulmadığını kaydediyor.
“KADIKÖY SOKAK HAYVANLARIYLA BARIŞIK”
Yasa ile ilgili ne düşünüyorsunuz?
Yasa aslında kamuoyunda çok konuşuldu, çok tartışıldı. İlk konuşulan taslakta bütün sokak köpekleri uyutulacaktı. Kamuoyu baskısından sonra da birçok maddesi revize edildi. Ama bu yönüyle bile uygulanması zor bir yasa, çünkü şu an birçok belediyenin bu yasayı uygulayacak barınak alanı yok. Yasa ‘sokakta bir köpek bulduğun zaman, bunu al aşısını yap tedavisini et, kısırlaştır barınağında tut’ diyor. Ekiplerimiz sokakta bir küpesiz hayvan bulduğunda barınağa götürüp muayene ediyorlar, aşısını yapıyorlar, kısırlaştırıyorlar. Eğer bir rehabilitasyon süreci gerekiyorsa, rahatsızlığı varsa onu orada tedavi edip, sonra aldığı yere bırakıyorlar, şimdi sistem ‘bırakma’ diyor.
Yasa bize temelinde ‘tekrar sokağa bırakma, sende kalsın’ diyor. Ama bu fiziki olarak mümkün değil, çünkü o barınak bir hafta sonra dolar. Ondan sonra ne yapacağız? Diğer belediyeler ne yapacak? Biz sokakta kimseye sorun çıkartmayan hayvanları tekrar doğal yaşam alanlarında yaşatmak istiyoruz. Çünkü Kadıköy sokak hayvanlarıyla yıllardır barışık yaşayan bir ilçe. Arada bir iki tane kötü örnek çıksa da veteriner arkadaşlarımız hemen olay yerine gidip bu vakaların üstesinden geliyor. Kadıköy Belediyesi olarak hiçbir sokak hayvanını asla ve asla uyutmayacağız. Alacağız rehabilite edeceğiz, tedavi edeceğiz. Bu aylar sürebilir, sorun değil yerimiz var. Ait olduğu yere kazandıracağız.
Yasada hiç iyi bir şey yok mu?
Yasadaki tek iyi şey şu 2028 yılına kadar her belediye barınak yapmak zorunda. Bu çok güzel bir şey. Bunun yanında hayvan hastanesi, veterineri geliyor. Kadıköy Belediyesi’nin hayvan barınağı 1998 yılında kuruldu, 2019 yılında Merdivenköy’de bir hayvan hastanesi kurduk. Bizim şu anda 350 barınak kapasitemiz varhayvanın barınabileceği barınak kapasitemiz var. Barınağımızda yaşlanmış, sahiplenmeyi bekleyen, tedavi ile rehabilitasyon sürecinde olan hayvanlarımız var. Keyfi olarak tutulan bir hayvan yok.
“HEP BERABER KONUŞALIM ”
Belediye olarak hayvanları toplamayacağınızı ilan ettiniz, yurttaşlardan ve Kadıköylülerden beklentiniz neler?
Hayvanseverlerden şöyle bir beklentim var; biz onlarla bir araya geleceğiz ve bir yol haritası belirleyeceğiz. Sivil toplum kuruluşlarıyla, derneklerle, gönüllülerle hatta mümkünse sokak hayvanlarının toplanmasını isteyenleri de o toplantıya çağırmak istiyorum. Hep beraber konuşalım yasayı, sonuçta bu paydaşlık. Hayvan sevgisinin mevkisi olmaz, sonuçta hepimiz hayvan severiz. Burada nasıl daha ılımlı ve toplumla barışık halde iç içe yaşatabiliriz. İlgili paydaşlarla bunları konuşacağız.
“KADIKÖY’DE HER CANLININ YAŞAM HAKKI VARDIR”
Sahiplen Kadıköy uygulaması nasıl ortaya çıktı?
‘Sahiplen Kadıköy’ daha önceden de olan bir uygulamamız. Sokak hayvanlarını sahiplendirmeyle ilgili yıllardır tecrübeli bir belediyeyiz. Bu da bizim gönüllü paydaşlarımızdan gelen bir teklifti zamanında. Bunu kurumsal olarak hem firmaları hem de bireyleri sahiplendirmeye teşvik etmek istiyoruz. Şu anda Kadıköy Belediyesi’nin internet sayfasına girdiğinizde orada Sahiplen Kadıköy’ü seçip barınaklarımızdaki sahiplendirme bekleyen kedi ve köpekleri fotoğraflarıyla görebilirsiniz. Bütün Kadıköy’ü bu konuda teşvik etmek istiyorum. Herkes bu konuda birbirine destek olsun, bir hayvan sahiplensin.
Sahiplenme süreci nasıl oluyor?
Patili bir dostumuzu sahiplenmek istediğinizde dediğim gibi Sahiplen Kadıköy uygulamasından barınakta bekleyen kedi ve köpeklerimizi görüyorsunuz. Sonrasında barınağımıza gelip, gönüllü arkadaşlarımız ve personelimizden bilgi alıyorsunuz. Orada sahiplenmek istediğiniz hayvanı görüyor birlikte vakit geçiriyorsunuz. Sahiplenmek istediğinizde size bir ay süre veriyoruz. Hayvan uzlaşırsa, sizi severse, siz hayvanla uzlaşabilirseniz hayatınıza devam ediyorsunuz. Ama bir ay sonra baktınız olmuyor, geri de getirebiliyorsunuz. Yani hem sizin mutlu olmanız hem de patili dostumuzun mutlu olması bizim için önemli. Onlar bizim canlarımız ve Kadıköy’de her canlının yaşam hakkı vardır.
Firmaları sokak hayvanlarını sahiplenmeleri için teşvik ettiğinizi söylediniz?
Şu anda İGDAŞ ve İSTAŞ’da sokak hayvanlarından sahiplenilmiş köpekler var. Artık o kurumun köpeği ama bir bekçi köpeği gibi değil. Orada bakılıyor, mamasının ve suyunun verildiği bir ortam oluşuyor.
Biz kurumsal yapılara e-postalar ve yazılar gönderiyoruz, ‘bir köpek sahiplenmek ister misiniz?’ diye. Güzel geri dönüşler alıyoruz, firmayı sosyal sorumluluk projesi içine dahil ediyoruz, köpek sahiplendirmiş oluyoruz ve köpek kendine daha yeni sosyal bir alan buluyor.
#SahiplenKadıköy ile ailenize yeni bir üye istemez misiniz?
‘Sahiplen Kadıköy’ uygulamasıyla Kadıköy Belediyesi Geçici Hayvan Bakım Evi ile Merdivenköy Rehabilitasyon Merkezi’ndeki veteriner hekimlerimizce rehabilite edilmiş ve bakımevi gönüllüleri tarafından temel eğitim verilmiş patili dostların ailesi olmak ister misiniz? Kadıköy Belediyesi’nin web sitesinden giriş yapabileceğiniz uygulamada belediye barınağında yeni mutlu yuvasını bekleyen kedi ve köpeklerin fotoğrafları bulunuyor. Patili dostumuzun tür, ırk, renk, yaş ve cinsiyet bilgilerinin hemen yanında ise ‘Sahiplenin’ butonu yer alıyor. Butona tıkladığınızda sahiplendirme formuna yönlendirileceksiniz.
PARAYLA SATIN ALMAK YERİNE BARINAKTAN ONLİNE BAŞVURU
Sahiplen Kadıköy ile gerçek ve tüzel kişilerin de patili dostlarımızı sahiplenebileceğini söyleyen Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Ali İhsan Mete, “Özellikle bu dönemde hayvan sahiplenen özel ve kamu kuruluşları olursa, bu sorun yakıcı olmaktan çıkacak. Büyük bir fabrikası olan işletme barınaktan sahiplense çok güzel olur” dedi. Uygulamada sahiplenme adına geri dönüşler almaya başladıklarının altını çizen Ali İhsan Mete, “Başvurunun ardından hemen geri dönüş yapıyoruz, Hayvan Bakım Merkezi’nde randevulaşıyoruz. Hedefimiz bir yıldaki sahiplendirme sayımızı iki katına çıkarmak. Para ile satın almak yerine barınaktan online başvuru yapın” şeklinde konuştu.
56 BİN 423 HAYVAN TEDAVİ EDİLDİ
Kadıköy Belediyesi Merdivenköy Rehabilitasyon Merkezi ve Geçici Hayvan Bakımevi’nde 14 veteriner hekim, 12 tekniker ve 39 yardımcı personeli olmak üzere 65 kişilik kadrosuyla patili dostlarımızın tedavisini üstleniyor. Son bir yılda iki merkezde 4 bin 797 kedi ile 76 köpek kısırlaştırılırken 3 bin 445 kedi ile 417 köpek aşılandı. Bir yıl boyunca toplamda 56 bin 423 patili dostumuzun tedavisi yapılırken, 76 tanesi sahiplendirilerek yeni yuvalarına gitti.