Hidrojenli araç ürettiler

Marmaralı öğrenciler hidrojen yakıtlı araç üretti. Öğrenciler, Hydro Marmara ekibi olarak bu yıl Mayıs ayında Roterdam’da prototip araçla piste çıkacak.

12 Aralık 2014 - 11:34
 Marmaralı öğrenciler hidrojen yakıtlı araç üretti. Öğrenciler, Hydro Marmara ekibi olarak bu yıl Mayıs ayında Roterdam’da prototip araçla piste çıkacak. 

 
Mustafa SÜRMELİ
 
 
İnsanlık gün geçtikçe azalan enerji kaynaklarına alternatifler bulmaya çalışıyor. Zira tahminler yakın gelecekte dünyadaki kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtların, enerji talebini karşılamakta yetersiz kalacağı yönünde.
Mevcut enerji kaynaklarının gün gelip tükeneceğini şimdiden hesaplayan bilim camiası alternatif enerji kaynaklarıyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Marmara Üniversitesi öğrencileri de uzun süreden beri üzerinde çalıştıkları hidrojen yakıtlı aracı üretmeyi başardı.  
HİDRO MARMARA PİSTTE
Mühendislik Fakültesi ve Teknoloji Fakültesi öğrencileri, hidrojen enerjisinin günlük hayatta temiz enerji kaynağı olarak kullanılması ve geliştirilmesi amacıyla 2011’de “Hydro Marmara” kulübünü kurdu.
Kulüp öğrencileri, üniversite ve hocalarının da desteğini alarak hidrojen yakıtla çalışan araç yapmak için hemen çalışmalara başladı.  Planlama ve bilgi toplama,  Ar-Ge, üretim, test ve deneme sürecinin ardından prototip araç projesi başarıya ulaştı.  Öğrenciler, bu araçla ilk olarak “TÜBİTAK Hidro Mobil Alternatif Enerjili Araç Yarışları”na katıldı. Ardından Hollanda’nın Roterdam kentinde düzenlenen “Shell-Eco Marathon Europe’12” alternatif enerjili araç yarışlarına katıldı. Bu yarışta eksiklerini görme imkânı bulan ekip bahar ayında bu yarışlara tekrar katılacak.
HEDEF BAŞARI
Kulüp Başkanı Onur Ahmet Aydın Mekatronik Mühendisliği son sınıf öğrencisi. Staj, ders, sınav maratonu arasında kulüp çalışmaları ve prototip aracın eksiklerini gidermeye yoğunlaştıklarını belirtiyor. Aydın, “21-24 Mayıs 2015’te Roterdam’da olacağız. Yarış şehir içerisinde olacak. Dünyadan 500 takım katılıyor. Dünya çapında önemli üniversitelerin de yarış ekibi var. Şu sıralar aracımızın eksiklerini gidermeye gayret ediyoruz. Türkiye’yi başarıyla temsil edeceğimize inanıyoruz. Hedefimiz kazanmak. Eksiklerimizi gidermek için sponsor desteğine ihtiyacımız var” dedi.
HİDRO MARMARANIN ÖZELLİKLERİ
Prototip aracın boş ağırlığı: 25 kg.
Mürettebat: 1
Uzunluğu: 2 metre 70 cm.
Eni: 74 cm.
Yüksekliği: 65 cm.
Yerden yükseklik: 4 cm.
Karbon fiber, alüminyum gibi maddelerden imal edilen aracın 3 tekerleği bulunuyor.
 

 
 
 

 

 
 

 

 
 

 

 
 
 
 
 

 

 
 

ARŞİV