Hızır orucu başladı

Alevi inancında önemli bir yere sahip olan Hızır orucu başladı. Şahkulu Sultan Dergâhı dedesi Nuri Kaya, “Hızır ayı Aleviler için bolluk ve bereket demektir.

11 Şubat 2016 - 13:58
Erhan DEMİRTAŞ
Alevilerin üç gün süren Hızır orucu başladı. Ocak ayının son haftası ile şubat ayının ortalarına kadar değişik tarihlerde Hızır orucu tutuluyor. Bölgeler ve yöreler arasında Hızır orucunun başlama tarihi ise farklılık gösteriyor. Hızır, Alevi inancında bolluk ve bereketin simgesi olarak görülürken, üç gün süren orucun ardından Hızır Cemi yapılır, oruç boyunca geleneksek olarak Alevi köylerinde sazlar çalınır, deyişler söylenir ve Hızır peygamber ile ilgili hikâyeler anlatılır.
Kavrulmuş ve öğütülmüş buğday irmiğinden “kavut” isimli bir pilav pişirilip içine tereyağı dökülerek tüm komşularla birlikte dua edilerek yenilir.

“BAHARIN GELİŞİ…”
Anadolu’da bu gelenekler sürdürülürken,  büyük kentlerde yaşayan Aleviler de cemevlerinde ibadetlerini yerine getirmeye çalışıyor. Kadıköy’de bulunan Şahkulu Sultan Dergâhı’nda her yıl olduğu gibi bu yıl da 14 Şubat Pazar günü Hızır Cemi düzenlenecek. Cem töreni ile birlikte cemevine gelen konuklara yemek de ikram edilecek.
Şahkulu Sultan Dergâhı dedesi Nuri Kaya, Hızır orucunun Alevi toplumu için çok önemli olduğunu belirterek, “Hızır ayı Aleviler için bolluk ve bereket demektir. Aynı zamanda Hızır ayı baharın gelişini simgeler” diyor. Anadolu’da yaşayan Alevilerin Hızır ayında birçok geleneği yerine getirdiğini ifade eden Kaya, kentlerde yaşayan Alevilerin ise eski geleneklerini yapamadığının altını çiziyor. Her pazar günü Şahkulu Sultan Dergâhı’nda cem töreni yapıldığı bilgisini veren Kaya, Hızır orucu nedeniyle cemevlerinde özel cem törenlerinin düzenlendiğini aynı zamanda Hızır’ın anlatıldığı sohbetlerin de yapıldığını kaydetti.
Şahkulu Sultan Dergâhı’nın Anadolu Yakası’nda yaşayan Aleviler için çok önemli olduğunu ekleyen Kaya, “Burası bildiğimiz anlamda cemevine benzemiyor. Burası sürekli halka açık ve düzenli şekilde Alevilik ile ilgili toplantılar, konferanslar düzenliyoruz. Akademiden, yurtdışından birçok insan Alevilik ile ilgili konuları araştıracağı zaman buraya gelip bilgi alıyor” diye konuştu.

NELER YAPILIR?
Hızır orucu gece yarısından itibaren hiçbir şey yememek üzere tutuluyor ve akşam güneş batıp gün kararmaya başlayıncaya kadar devam ediyor. Hızır, Aleviler arasında çok özel bir yere sahip. Zorda kalanlara yardım ettiği, fakirlerin yanında olduğu biliniyor. Bilge, ulu, evliya ve derviş gibi bir değil birden fazla kişiliğiyle insanlara doğru yolu gösteren manevi bir güç olduğuna inanılıyor. Buna göre; Hızır Orucu üç gün (Salı, Çarşamba, Perşembe) tutulduktan sonra, yani perşembeyi cumaya bağlayan gece genişçe bir tepsi içerisinde iyice kavrulmuş olan ve Kavut olarak ifade edilen lokmanın üstü kapatılarak odaya konulur. Alevi inancına göre perşembeyi cumaya bağlayan gece Hızır gelerek kavuta bir iz veya işaret koyar. Daha sonra kavut lokma olarak komşulara dağıtılır.

 

ARŞİV